Berlin – angajări la Tesla, grevă la Mercedes

Sub titlul „Vestul sălbatec în Brandenburg”, Automobilwoche a publicat un articol prin care starea lucrărilor accelerate la Giga Berlin este caracterizată ca fiind „haos, personal demoralizat și confuzie”.

Intrăm într-o nouă etapă disperată de denigrare a firmei californiene. După ce a scuturat industria auto din temelie și după ani de zile în care nu a fost luata în serios, Tesla domină prin valoare bursieră toate concernele auto consacrate din lume și pune liderii companiilor tradiționale într-o poziție extrem de incomodă, cea de a explica investitorilor cum este posibil așa ceva, dincolo de scuza că prețul acțiunilor Tesla este irațional.

Această opoziție, care nu poate decât să întârzie, dar nu să stopeze ascensiunea Tesla în Europa este firească din mai multe puncte de vedere:

  1. In primul rând este în puternic contrast cu investițiile firmelor auto germane, care de multă vreme se extind spre estul Europei, unde manopera este mai ieftină și piața muncii nu este controlată de sindicate puternice, cu sistem de contracte tarifare.
  2. In al doilea rând, fiindcă Elon Musk se opune interferenței sindicale în fabricile Tesla și fiindcă afirmația sa că „nu poți schimba lumea lucrând 40 de ore pe săptămână”, repugnă într-o cultură industrială unde săptămâna de lucru este limitată la 35 de ore.
  3. Cultura managerială americană „hire and fire” este opusă fundamental valorilor de solidaritate socială din Europa, dar și-a arătat colții cu primele cazuri de concedieri de la Gruenheide, publicate intens în cazul directorului de proiect Evan Horetsky.

Afirmând că echipei Tesla, destinată să înceapă producția pentru varianta europeană a noului Moodel Y în vară, îi lipsesc în prezent 5.000 de angajați din cei 7.000 planificați și peste 100 de ingineri, Automobilwoche subliniază că prioritățile pentru angajarea personalului ar fi:

Rezistența sub presiune și flexibilitatea, împreună cu disponibilitatea de a face eforturi periodice suplimentare”.

Automobilwoche – Wildwest in Brandenbrug

Nimic nou pentru cei ce îl urmăresc și admiră de ani de zile pe Elon Musk, pentru capacitatea de a selecta și motiva echipe super performante pentru proiecte vizionare, ieșite din comun. Pe lângă faptul că a întors industria auto globală pe dos prin succesul electrificării, contestat pentru mai mult de un deceniu de denigratori, Musk are în prezent:

  • un avantaj major în cursa rachetelor recuperabile și transportul oamenilor la stația orbitală internațională cu Space X;
  • propria rețea de sateliți de comunicație, oferind internet broadband prin Starlink;
  • progres demonstrat cu echipa Neuralink în recepționarea semnalelor electrice din creier;
  • primul tunel pentru transport individual electric subteran realizat la complexul expozițional din Las Vegas de Boring Company;

In timp ce În SUA majoritatea absolvenților declară că își doresc să lucreze pentru una din companiile lui Musk (sau google, facebook, Apple), pentru a face parte din echipe care au obiective ce afectează pozitiv destinul societății umane, Automobilwoche remarcă că Musk va învăța foarte repede că „Germania are alt ritm”.

Intr-adevăr, privind peste drum de Giga Berlin, la noul aeroport BER Berlin – Brandenburg, început în 2006 cu termen de inaugurare octombrie 2011 și dat în funcțiune cu nouă ani întârziere în 31 octombrie 2020, cu multe miliarde depășiri de buget, acuzații de fraudă și procese pe rol, este evident ca ritmul lucrărilor a fost cu totul altul decât cel impus de Musk. De altfel nevoile de dezvoltare pentru tânăra firma, ce a scos industria auto din făgașul ultimilor 100 de ani, sunt cu totul altele decât cele ale firmelor tradiționale, care sunt în curs de lichidare a unor fabrici.

Automobilwoche subliniază ideea că Tesla ar fi un loc de muncă neatractiv cu afirmația atribuită unui specialist in probleme de personal, care pune întrebarea: „De ce ar pleca cineva de la BMW, unde săptămâna de lucru este de 35 ore, concediul de 30 de zile și salarul bun, la Tesla, unde va munci 80 de ore, pentru salar mai mic și mai puțin concediu?”

Lăsând de o parte exagerările, chiar așa, de ce oare ar merge cineva la Tesla? Răspunsul bate la ușa industriei auto germane în mod brutal, cu demonstrațiile programate pentru miercuri 9 decembrie la Berlin în semn de protest pentru reducerea de personal la fabrica Mercedes, a cărui director se mută la Giga Berlin.

Alte proteste sindicale sunt anunțate la Continental și la alți furnizori, care încearcă să rezolve criza fundamentală prin care trece industria auto germană, ce a fost un model pentru întreaga lume, după ce a pierdut primul tren al electrificarii.

Conform unui sondaj publicat înainte de începerea negocierilor tarifare, 42% din membrii IG Metal își simt poziția amenințată de actuala transformare a industriei auto. In efortul major de recuperare a rămânerii în urmă, goana după experți IT a devenit cronică, dar alte meserii, considerate „din industria veche” nu mai sunt căutate.

Privind la planurile de angajare pentru alți 5000 de colaboratori pentru fabrica de elemente de acumulatori în noul format 4860, Automobilwoche se întreabă de unde va aduna Tesla o echipă de 12.000 la Gruenheide, când conform unui sondaj, doar 36% din potențialii candidați consideră că Tesla este un angajator interesant, în timp ce 32% consideră opusul?

Chiar dacă este de înțeles opoziția la rolul noului jucător, tânăr și dinamic, care va produce o jumătate de milion de automobile electrice și acumulatori la Gruenheide, răspunsul este cat se poate de evident și exprimat de entuziasmul politicienilor pentru investiția Tesla, privită ca generator de joburi, care ar putea absorbi măcar o parte din cei disponibilizați de alte firme.

Dacă prognoza Automobilwoche despre lipsa de interes pentru locurile de muncă la Tesla pentru personalul german se adeverește, nu trebuie uitat că Gruenheide se află la doar 80 de kilometri de granița cu Polonia și ar putea deveni o atracție majoră pentru personal de toate categoriile din Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.