Întrebări legate de acumulatori iarna

Întrebarea săptămânii ne-a fost adresată de Cătălin, proprietar de Skoda Citigo și este un subiect de sezon, mult discutat în grupurile sociale dedicate mașinilor electrice.

Întrebări legate de bateria Citigo iarna:

Bateria sub 0 grade?

Încălzirea habitaclului/bateriei?

Sfaturi/ trucuri pentru protecția/longevitatea bateriei?

Istrate Catalin, Skoda Citigo

Am adresat mesajul echipei de proprietari BEV, ce contribuie cu informații săptămânale la proiectul Electromobilitate, în marea lor majoritate aflați la prima întâlnire cu iarna la volanul unei mașini electrice. Bine documentați, cu temele făcute de pe YouTube sau articole din presă și online, răspunsurile converg spre aceleași sfaturi, pe care Tesla le trimite an de an proprietarilor noi și vechi.

Primul raspuns a sosit de la Marius, proprietar de e-Up!, fratele geamăn al lui Citigo:

– acumulatorii pe Citigo/e-Up! nu au management termic, astfel că, pe toată perioada iernii vei constata o creștere a consumului cu 30-50%, comparativ cu sezonul cald;

– din cauza creșterii consumului, autonomia scade direct proporțional, cu 30-50% față de sezonul cald;

– încearcă pe cât posibil sa ții acumulatorul între 20-80% încărcat, chiar dacă vei fi nevoit să încarci mai des decât ți-ai propus;

– dacă ai posibilitatea să încarci mașina acasă, folosește pre-condiționarea habitaclului, astfel, energia consumată pentru încălzire va proveni din rețea și nu va fi luată din acumulator;

– pentru un consum mai redus în timpul mersului, încearcă să ții climatizarea pe 18-20 grade (eventual folosește încălzirea în scaune, dacă ai. Scaunele consumă mai puțină energie decât încălzirea habitaclului),

– încearcă să stai în maxim 20% din puterea motorului electric pe cât posibil, menține o viteză cât mai constantă și nu sări prea des de 100km/h.

Marius Toma, VW e-Up!, Câmpina

Practicând cele scrise mai sus, Marius obține în prezent un consum cu aproximativ 40% mai mare decât în vară (la Câmpina), cam in aceeași zonă de valori cu Doina și Wiwi, la Timișoara cu Citigo.

Despre Smart-ul Klarei am aflat că a fost încărcat o singură dată în noiembrie, datorită restricțiilor actuale de circulație și a activităților desfășurate de acasă. NOTA: valorile de consum pentru Smart INCLUD PIERDERILE DE ÎNCĂRCARE.

Sfaturi Tesla

Sursa – Tesla

Așa cum am scris recent, am ajuns la a treia iarnă cu Model 3 și în afara celor descrise pe pagina de recomandări pentru clienții Tesla, nu am făcut ceva deosebit, pentru a proteja acumulatorii și mașina iarna.

Limitarea încărcării se poate face atât din aplicația de pe telefon, căt și direct de pe ecran, marcat foarte simplu:

  • zilnic (trepte de 10% de la 50% pana la 80%)
  • excursie (pana la 100%)

Mulțumim Cătălin pentru întrebări/colaborare și în semn de apreciere te invităm la un test drive cu Hyundai Kona la Păltiniș, cu ocazia evenimentului ElectRoMania ediția a patra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.