A treia iarnă cu Tesla Model 3

La începutul celui de al treilea sezon rece pe care îl petrecem alături de TM 3 sunt mai multe motive pentru care am ales din nou subiectul creșterii consumului iarna.

Nu este un fenomen caracteristic doar mașinilor electrice. Și celor cu motoare termice la crește semnificativ consumul iarna, dar refolosesc măcar o parte din energia conținută în combustibilul fosil, risipită altfel în proporție de peste 70% în atmosferă sub formă de căldură.

In plus, alimentarea cu combustibil se face deocamdată mai rapid decât încărcarea, cu excepția celor trei modele Nio, care beneficiază de stații de schimbare a acumulatorilor în trei minute.

La suratele electrice se combină iarna trei factori ostili:

  1. electrochimia defavorabilă la temperaturi joase și nevoia de a consuma energie prețioasă pentru aducerea acumulatorului la temperatura optimă;
  2. utilizarea energiei din acumulator pentru încălzirea habitaclului și tuturor consumatorilor de iarnă (scaune, volan, dezghețare parbriz, lunetă, etc.);
  3. regenerare limitată până acumulatorul ajunge la temperatura de funcționare

Indiferent de câte ori repetăm aceste aspecte, în fiecare an va exista inevitabil acea nouă promoție de proprietari de modele electrice, îngrijorați la întâlnirea cu prima iarnă.

Comparație sezonieră

In cazul nostru, cu drumuri rare și scurte (doar 46 km în prima săptămână din decembrie), consumul a crescut cu 28% față de cel din noiembrie. Este un motiv de îngrijorare?

Prin prisma experiențelor anterioare, atât cu TM 3 cât și cu Hyundai Ioniq, descrise în numeroase articole, nu este un fenomen îngrijorător, câtă vreme media consumului de la achiziție, după mai mult de 43.0000 km, este o valoare rezonabilă de 14.7 kWh/100 km.

Variația consumului mediu săptămânal după doua sezoane reci cu Ionică, indică foarte clar că valoarea consumului teoretic (linia verde orizontală), determinată după normele WLTP, poate fi realizată doar în condiții ideale, de temperatură și regim de funcționare.

Comparație cazuri de utilizare

Un alt aspect pe care îl repetăm în fiecare an este variația mare a consumului de la utilizator la utilizator. Acesta este cauzată de modul de exploatare și de rutina zilnică a fiecărei familii, ce include așteptări lungi pentru copii la școală, grădiniță, sau la cumpărături cu climatizarea pornită (măcar nu poluează direct în timpul staționării).

Două exemple de consum mediu realizat cu Renault Zoe ZE 50 R135:

  • Radu – naveta zilnică de 50 km
  • Andra și Darius – drumuri mai scurte în oraș
TM 3 "timi trei" si omul de zapada

In cazul nostru, variația cea mai mare de la utilizarea obișnuită a familiei a fost în luna octombrie, când pe parcursul turneului Adio benzină! am acumulat 11.444 km și am avut nevoie de multe încărcări rapide pe traseu.

Cu ajutorul aplicației Teslafi, calendarul excursiei și ritmul de încărcare din octombrie arată foarte diferit de cel obișnuit, reprezentat mai jos pentru luna noiembrie.

Concluzie

Din perspectiva adusă de experiența celui de al treilea sezon rece cu TM 3, creșterea temporară a consumului nu este îngrijorătoare. Cu totul altfel am reacționat în prima iarnă, când în ziua de Crăciun am pornit spre Timișoara, fără cea mai mică experiență de drum lung cu Tesla.

Întâlnirea cu TM 3 în portul Drammen, Norvegia

Dialogul cu experimentații proprietari din Norvegia în februarie 2019, m-au învățat sa fiu prudent cu încărcările, să îmi las o rezervă mai mare de energie pentru cazuri neprevăzute și să îmi văd de drum, cu căldură moderată, și pe cât posibil cu preîncălzirea acumulatorului și habitaclului realizata din rețeaua hotelurilor unde am înnoptat, înainte de pornirea in fiecare etapă.

A fost o școală foarte bună, care mi-a înlăturat teama de autonomia limitată iarna, înțelegând că va trebui să încarc mai des.

Alte articole pe aceeași temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.