Primăvara se numără kilometrii! În cazul mașinilor electrice, primăvara și toamna sunt cele două anotimpuri în care eficiența mașinii este maximă, consumatorii secundari (climatizarea) având o pondere mult mai mică în totalul consumului.
Dacă aveam stații de încărcare foarte rapide în țară (>50kW), un alt avantaj al vremii mai calde ar fi și dispariția limitării vitezei de încărcare din cauza temperaturii scăzute a bateriei. Din păcate acestea încă sunt rare, iar acolo unde sunt, cele mai multe au prețuri foarte mari (1.95 lei / kWh). Sper că se va regla și acest aspect pe măsură ce va crește concurența.
Din cele 3 Niro din garajul virtual, 2 s-au apropiat încet încet de autonomia declarată (WLTP) de 455km și uneori au și depășit-o, cu un consum apropiat de 13 kWh/100km, care ar corespunde unei autonomii de aproape 500km.
Consumul săptămânal
Creșterea temperaturilor după sfârșitul iernii și relaxarea restricțiilor de călătorie, ce au permis drumuri mai lungi, au continuat trendul descendent al valorilor consumului mediu săptămânal.
Graficele arată foarte clar cât de eficiente sunt mașinile din grupul Kia. Chiar și în cazul meu în care mai mereu am avut câte ceva pe mașină (iarna schiuri, din primăvară biciclete), valorile de consum sunt extrem de bune, comparabile cu alte mașini electrice fără accesorii care să dea consumul peste cap.
Mă aștept la o ușoară creștere a consumului în vară, când sistemul de climatizare va mai adăuga câțiva kWh la consumul mediu, pe lângă cei pierduți din cauza aerodinamicii mai proaste.
Sunt sigur că există posesori de Niro care reușesc să obțină date mult mai bune de consum decât mine (prin reducerea vitezei sau folosirea minimală a climatizării), dar în afara unor experimente făcute imediat după achiziție, nu m-a pasionat prea mult această latură. Iar faptul că pot să merg peste 300km fără pauză cam în orice condiții de vreme sau traseu, pentru mine este mai mult decât suficient.
Deși am mașina de doar 7 luni, am simțit în acest timp că numărul stațiilor a crescut considerabil, iar zonele în care nu ai puncte de încărcare au devenit din ce in ce mai mici.
O ultima privire la variația consumului (și autonomiei) între sezonul rece și cel de primăvară indică creșterea autonomiei cu 34% pentru Marius și 36% pentru Teo. Foarte interesant de observat că rezistența aerodinamică mai mare a bicicletelor decât a schiurilor (+ consumul pentru încălzire în sezonul rece) au dus la o scădere mai mică a consumului meu (Tibi), respectiv o extindere a autonomiei cu doar 2%.
Ca întotdeauna, daca aveți întrebări pentru proprietarii mașinilor participante la proiectul Electromobilitate, despre experiențele bune și mai puțin bune acumulate până acum, puteți lua legătura la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)