Alături de modelele Tesla şi maşina soră – Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric este o maşină care, la achiziţie, este considerată ca opţiune de maşină principală, veritabil înlocuitor al afumătoarelor pe combustibil fosil.

Ameliorarea condiţiilor meteo din ultimele două luni au favorizat atât parcurgerea de distanţe mai mari – maşinile noastre fiind constant capabile să parcurgă peste 450-500 km cu 80% din baterie în condiţii normale de utilizare – cât şi vitezele de încărcare, dispărând complet eventuale probleme legate chimia Li-Ion şi interacţiunea sa cu frigul.
Deasemenea, dispariţia necesităţii preîncălzirii habitaclului şi utilizarea mai deasă a aerului condiţionat în locul pompei de căldură duc la consumuri mai mici chiar şi cu 4 KWh/100 km.

Ce este foarte important de menţionat în analiza datelor de mai sus e că luna martie a fost defapt o lună de iarnă veritabilă, fiind cea mai bogată lună în zăpadă din sezonul 2020-2021. Un alt factor care a influenţat procentajul scăderii consumului sezonier este şi tipul de utilizare a vehiculului, în cazul meu şi al lui Paul, utilizarea intensă a autostrăzilor/drumurilor expres reflectându-se în consumul general.
Nu avem neapărat un top al kilometrilor parcurşi în acest sezon, dar personal am înregistrat 19004 km (nouăsprezece mii patru) iar Paul a înregistrat şi el 15351 km (cinsprezece mii, trei sute cincizeci şi unu). Dacă mai are careva vre-un dubiu că electrica nu e pentru drumuri lungi şi că nu poţi face km cu ele, articolele lui Dan, ale mele, ale lui Tudor şi ale lui Paul vă stau la dispoziţie. Cel mai uşor le puteţi accesa aici.
Însă evoluţia parcului auto electric din românia – ce conduce la creşteri a numărului de utilizatori electromobilişti (termen nou, îl păstrăm?!?) – ne aduce speranţa că şi furnizorii de servicii de încărcare se vor mişca în ritm cu piaţa şi vom vedea mai des staţii de cel puţin 100KW, poate chiar şi hub-uri de încărcare (locaţii cu cel puţin 4 puncte de încărcare).
În direct cu proprietarii
Nu uitaţi că oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!
Săptămâna 24-31 mai a fost în trendul scăderii generale a consumurilor medii, utilizatorii de Kona începând să umple grupurile de Whatsapp cu autonomii indicate de peste 500 km şi consumuri tot mai dese de 10-11 KWh/100 km.

Dan (B): În curând voi atinge 10.000 km parcurşi şi voi reveni cu o retrospectivă asupra costului total (încărcări, cheltuieli diverse cu maşina).
Spre finalul acestei săptămâni am profitat de faptul că am reuşit să-mi fac punte cu ziua de 31 mai, reuşind să-mi vizitez părinţii, având în familie o aniversare mai…. specială. Am încărcat la pensiunea Casa Georgia din Comăneşti, unde am avut şi cazarea. Am avut ocazia să le arăt maşina unor rude care nu privesc cu ochi buni maşinile electrice motivând preţul ridicat de achiziţie precum şi lipsa de infrastructurii de la noi.
Astăzi am fost prin Mozăceni cu puţină treabă şi am avut ocazia să testez sistemul automat de frânare de urgenţă, care este cam… brutal, în sensul bun al cuvântului.
Distanţa parcursă: 912 km. Consum mediu: 13 KWh/100 km.
Titus (SB): Săptămâna trecută am mai făcut un record: Cluj-Sibiu (175 km) am reuşit să îl fac în 4 ore şi 10 min. Pe autostradă am mers cu 130, 135 km/h dar nu a ajutat :). Am fost plecat şi la Timişoara şi am schimbat senzorul inlet de la baterie.
Distanţa parcursă: 757 km. Consum mediu: 16,7 KWh/100 km.
Andrei (BV): În această perioadă am încărcat 130,9 KWh cu un cost total de 60,95 RON. Consumul a scăzut în mare parte pentru că nu am mai alergat atât de mult pe autostrăzi, majoritatea traficului fiind făcut în regim de DN. Rulajul de săptămâna asta a tot demonstrat că maşina este capabilă să facă lejer 500 km în regim de DN. În luna mai am făcut 6727 km cu un consum mediu de 14,7 KWh/100km.
Duminică am plecat în căutarea unei zone fără ploaie, că ne săturasem de ea la Braşov. Aşa că am luat-o pe principiul marinăresc – Cadet, soare sau ploaie la babord? – şi am ajuns până la Lacu Roşu – Cheile Bicazului. Un loc din ţărişoara noastră de care toată lumea a auzit, loc de mândrie naţională, actualmente un punct pe harta ţării care se zbate între paragină şi bataie de joc: mizerie, fum, rapăn, gropi, clădiri abandonate în pragul prăbuşirii, aglomeraţie, tot neamul de tonete improvizate care nu respectă absolut nici o condiţie de sănătate publică, protecţie la incendiu – ce să mai vorbim de condiţii minime de muncă – lipsă de organizare. Păcat. Deşi mi-e uşor să ajung acolo, o să mai revin când o să am dovezi clare că s-a mai schimbat situaţia. Până atunci, nu recomand!
Distanţa parcursă: 1050 km. Consum mediu: 12,5 KWh/100 km.
Consum Lacu Roşu Consum BV-Sf. Gheorghe Debandada de la Lacu Roşu Cheile Bicazului

Ultimii 10 ani din viata i-am dedicat securitatii ciberneticii, astazi fiind arhitectul la nivel global pentru solutii de securitate in domeniul identitatii si administrarii accesului. Aceasta implicare a insemnat si dezvoltarea unor programe de masterat de securitate cibernetica la universitati din Romania. Iubesc antreprenoriatul si intraprenoriatul, motiv pentru care ma gasiti implicat activ in multe preacceleratoare si acceleratoare de inovatie tehnica, din Romania.