O mașină care n-ar trebui să mai existe. Kona EV, la 200.000 km

Hei! Bine v-am regăsit! N-am renunțat la electrică sau la scris, doar că ultimul an a fost mai aglomerat, motiv pentru care am apucat să scriu mult mai puțin decât îmi doresc. Dar asta nu înseamnă că am stat departe de comunitatea electromobilității.

Astăzi, revin cu știri despre mașina mea – o kona electrică fabricată în 2020, intens documentată pe acest site. Puteți citi istoricul ei și în următoarele articole:

Așa cum ați aflat și de pe pagina noastră de facebook, în drum spre Electromania, am atins și borna de 200.000 de km (două sute de mii). Cum la valoarea asta nu mai stai să prinzi poze cu momente speciale, am „reușit” să fac poza la 55km după afișarea numărului magic 200.000 km.

Bineînteles, că la momentul aniversării, konița era în plină activitate, parcurgând distanțele pe drumurile patriei, fără probleme sau bătăi de cap. Dar – hei, cum se putea altfel? TanKonița mea nu poate fără drumuri, a preluat din agitația mea – n-are stare.

Cum e mașina după 200.000 km?

Bateria deservește în continuare 64kWh utili. Adică degradare reală 0. Am facut „tradiționalul test” pe 6 aprilie. Pentru cine e interesat de fișierele brute din carscanner, le găsiți aici. Am scos doar coordonatele GPS. Conform gurii boborului, până acum bateria asta trebuia să ia foc de câteva ori, să fie schimbată că nu mai poate reține energia sau cine știe ce altă trăsnaie trebuia să i se mai întâmple…

Mecanic, nu am probleme la ea. Încă sunt cu frânele și suspensiile din fabrică.

Din punct de vedere al costurilor, sunt la un minim absolut, indiferent de mașina deținută anterior. Față de orice termică pe care am avut-o, am economisit din costurile operaționale, cel puțin 13000 EUR.

Calitatea serviciilor post-vânzare

Am avut un pocinog cu ea prin februarie, după cum unii știu deja – circulând regulamentar am încasat o baliză de semnalizare a traficului, proiectată din contrasens. Am făcut reparația pe RCA-ul vinovatului. Numai că, ajungând în serviceul celor de la Țiriac Auto, nu au ratat ocazia, să strice iarăși lucruri conexe. Am ajuns să apreciez clipele în care la revizii doar duc mașina în spate, nu-i fac absolut nimic înafară de fișa de intrare, apoi te taxează cu diverse sume că le-ai consumat aerul. Pentru că altfel, tot timpul mă trezesc cu chestii rupte sau stricate de ei.

Așa că, acum, am camera spate nefuncțională. Au reușit să o strice și refuză să o repare de orice fel de natură. Au invocat absolut inteligent că au descoperit urme de lichid de parbriz pe cameră, motiv pentru care nu intră pe garanție. Ei stricându-mi camera în service – nu știu ce treabă avea garanția în toată povestea asta.

Acum sunt la faza pe ANPC pentru a găsi o soluție să am o cameră spate funcțională. Atunci când am avut dauna cu câinele (2021), am scos mașina din service tot cu ANPC-ul. Ca și atunci, reparația a durat fix 30 de zile, cu același teatru stupid de reconstatări solicitate de ei, nu de asiguratori, cu același dialog tâmp și penibil că e criză de piese, etc… samsari la reparat mașini.

Atât de multă incompetență și aroganță există la Țiriac Auto încât, indiferent de cât de bună este Kona ca autovehicul, nu o să mai cumpăr o mașină care va trebui reparată la ei. Indiferent de marcă sau model, atât timp cât singura opțiune de mentenanță post-vânzare a acelei mașini va fi Țiriac Auto.

Din păcate timpul nu îmi permite să alerg la sute de km depărtare la alt reparator, întrucât acumulez kilometrii destul de repede și timpul nu mi-e cel mai mare prieten. Iar garanția de 5 ani, fără limită de kilometri, încă mă ține ostatic la Țiriac. Altfel, zău că m-aș duce la primul service multi-marcă și aș ține mașina numai acolo.

Concluzii

Kona, ca autovehicul, este ireproșabilă. Este comfortabilă, sistemele de pe ea funcționează impecabil – nu ai tot neamul de bug-uri ca la Tesla, nu te lasă la greu, trage alături de tine fără comentarii sau pretenții. A trecut cu brio testul anduranței. Dacă reușești să o întreții înafara rețelei Hyundai, la atâția ani de la lansare, încă este un best-buy. Mai ales că au început să apară konițele pe piața second-hand la prețuri extrem de tentante.

Așa că, dacă vreți o electrică fiabilă, cu autonomie peste medie la un preț decent (18k-25k eur) – atât vara dar mai ales iarna, nu vă feriți de Kona. Și ignorați SoH, că parametrul ăla e pus la mișto, n-are treabă cu realitatea (mai multe detalii aici).

2 Responses

  1. Nicu spune:

    Felicitări! Un articol bazat pe constatări proprii nu pe povești induse/influențate!

  2. Mihai spune:

    Si eu tot aceeasi varianta o am si tot din 2020. Am aproximativ 50000km cu ea si degradare 0 a bateriei.
    Am fost la Tiriac acum pentru o constatare sa vada de ce nu imi merge camera de marsarier si, dupa 3 ore de teste si update-uri de soft, au concluzionat ca trebuie schimbata pe garantie ca nu mai functioneaza.
    Exceptand camera, in rest este o masina fara probleme si placuta la condus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.