Buletin de informare despre automobile electrice – zona Târgu Mureș

Introducere

Colegul nostru Márton este foarte activ și implicat în viața comunității, prin efortul depus dovedind ce poate realiza un bun cetățean atunci când se implică trup și suflet în viața urbei, călăuzit de un scop nobil.

Astăzi ne povestește despre zona metropolitană Târgu Mureș privită prin lupa electromobiliștilor, dar Márton depune petiții și informează publicul despre autostrăzi, schimbări oportune sau problematice ale autorităților și alte subiecte de interes comun, fiind apreciat de mureșeni ca întotdeauna bine ancorat în realitate.

Recent, Márton a luat în colimator statisticile relevante pentru mobilitatea electrică și a obținut numărul vehiculelor electrice și hibride din localitățile zonei metropolitane.

Iată ce ne scrie despre demersul său.

Despre mobilitatea electrică în zona metropolitană Târgu Mureș

Statisticile din imagine conțin doar acele mașini care sunt inmatriculate în aceste localități, cele care sunt cu leasing, fiind inmatriculate în București, circulă cu număr de București și nu figureaza în aceste tabele.

Fiindcă ne aflăm la începutul perioadei de livrări susținute pentru Dacia Spring și Tesla prin programul Rabla Plus, iar mașinile cu numere roșii, livrate în ultima perioadă, încă nu sunt cuprinse în statistica prezentată, dorim să repetăm informarea publică în luna ianuarie a anului viitor, când vom avea o imagine mai bună a situației la finalul anului 2021.

Cât de rapidă și surprinzătoare este pentru unii creșterea parcului auto electric, rezultă și din faptul că la o conferință despre inovare și inspirare digitală, un dealer mare din Corunca cu bucurie ne informa că până în iulie au vândut 68 de mașini 100% electrice, spre surprinderea tuturor, targetul lor fiind de 30 pe tot anul.

Câteva aspecte de apreciat în zona Târgu Mureș:
 • Administratorul parcărilor publice emite abonament de parcare gratuit pentru mașini electrice și cu 50% reducere pentru mașini hibride.
 • Din 2020 s-a impus investitorilor imobiliari amplasarea stațiilor de încărcare mașini electrice pentru proiecte imobiliare noi, tip cartier, sau locuințe colective mici.
 • În August 2021 s-a aprobat de Consiliul Local proiectul pilot, în privința încheierii unui parteneriat pentru promovarea trotinetelor electrice, cu Lime Technology Network SRL si a Regulamentului privind conditțiile de utilizare a trotinetelor electrice pe domeniul public al Municipiului Târgu Mureș
Stații de incărcare publice – captură plugshare.com – Septembrie 2021
 • In prezent există 11 stații publice pe raza zonei conform Plugshare.
 • Mai exista stații de încărcare la UMFST – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie.
 • Și la trei firme de catering/pizza/restaurante.
Sursa: Plugshare
 • Una din primele stații de 150 kW din țară, instalată la Shopping City Tg. Mures, care a declanșat „cursa stațiilor de încărcare rapidă” în țară.

Legat acest subiect, să nu uităm că la prezentarea expansiunii rețelei Ionity grupul VW a „uitat” România de pe harta Europei. În schimb Tesla în loc de prezentări, a instalat 30 (treizeci) de stații rapide din generația a III-a (putere maximă 250 kW) la Timișoara, București, Pitești, Sibiu și Constanța (în ordinea punerii în funcțiune) în mai puțin de un an.

Unde mai este loc de îmbunătățiri la Târgu Mureș:
 • 0 stații publice realizate de Municipalități;
 • Primăria cu serviciile subordonate, ar putea echipa piețele din oraș, care dispun de locuri de parcare, cu stații de încărcat mașini electrice;
 • Lipsă regulament care să permite chiriașilor amplasarea stațiilor de încărcare pentru locurile de parcare sau copertinele închiriate de la autorități/asociații de proprietari. Ar fi de mare ajutor pentru cei care locuiesc în cartiere de blocuri, dacă le-ar fi permis oficial să facă branșament pentru a alimenta stațiile de încărcare pentru vehicule electrice.
 • Târgu Mureșul nu este în trend cu alte orașe, cum sunt Râmnicu Vâlcea sau Reșița unde Consiliul Local a decis în 2018 că în 5 ani de zile, începând cu 2023, doar mașini electrice pot presta serviciul de taximetrie. Facem apel la autorități să prevadă modernizarea taxiurilor și să lucreze la un calendar de înlocuire a parcului vechi, cu mașini moderne complet electrice.
 • Noile investiții Penny și Lidl din Târgu Mureș nu au stații de încărcare, ca cele din alte orașe și cu atât mai puțin de unele gratuite, inexistente în orașul nostru.

Creșterea flotei și a numărului stațiilor de încărcare este de așteptat de la firmele private în Târgu Mureș

EVHIBRID
Total Masini ElectriceInmatriculate 2021Total Masini HibridInmatriculate 2021
Târgu Mures10046414147
Acățari2152
Corunca753624
Crăciunești11125
Cristești402010
Ernei00105
Gheorghe Doja0020
Livezeni32196
Pănet2240
Sâncraiu de Mureș95179
Sângeorgiu de Mureș50120
Sântana de Mureș20228
Ungheni102511
––-–––––––
13662598227
Sursa datelor: Taxe și impozite – August 2021

Rezultatul investigației a surprins autoritățile locale din Târgu Mureș, care nu au sesizat dezvoltarea rapidă a parcului auto electric, au fost incântați să comunice numărul mașinilor full electrice, nesperat de mare in acest stadiu, peste 100 de mașini. Astfel de semnale de alarmă, trase de proprietarii automobilelor electrice, ajută la ridicarea gradului de prioritate acordat infrastructurii de încărcare, în demersul comun de reducere a poluării și zgomotului cauzat de transport in aglomerațiile urbane.

Având în vedere că municipalitățile din zona metropolitană nu s-au mișcat pentru a obține fonduri de la AFM pentru infrastructură verde și nici nu accesează măsurile conexe tip II, conform Art 10, aliniat 4, litera l) al ghidului privind creșterea eficienței energetice în clădirile publice lansată de AFM luna trecută, care ar finanța pregătirea infrastructurii pentru alimentarea unor stații de încărcare a vehiculelor electrice, în parcările aflate pe amplasamentul propus prin proiect, rămâne misiunea firmelor private să instaleze stații de încărcare.

În urma sondajelor lansate anual în rândul electromobiliștilor, rezultă ca forma preferată de încărcare, după cea la domiciliu, este la serviciu, unde mașina stă parcată pentru opt ore. Pentru mai multe detalii despre încărcarea acasă și la locul de muncă recomandăm articolul publicat de AERO – Asociația pentru Electromobilitate din România.

Pe baza răspunsurilor primite de la 81 de proprietari de automobile electrice, reprezentand aproximativ 1.2% din cei 6811 proprietari de automobile electrice din luna mai, rezultă o mare discrepanță între situația din București și cea din restul tării privind încărcarea la domiciliu, dar o proporție destul de apropiată a celor ce au posibilitatea să încarce la serviciu. (Sursa informațiilor: Update: Rezultatele sondajului: Unde, cum și când încărcați?)

Cum te poți implica?

Facem apel la posesorii de mașini electrice să depună cerere la patronatul din Târgu Mureș și alte localități, având în vedere că în zona Timiș și Sibiu angajații care au semnalat aceste necesități au avut câștig. Unele firme s-au hotărăt să amplaseze stații de încărcat disponibile angajaților, accesibile în afara orelor de program și publicului, în unele cazuri. Drumul nu este drept si lin, cum dovedește cazul colegului nostru Marius, unde o mare multinaționala bate în continuare pasul pe loc, chiar și după o audiență, aparent favorabilă, cu directorul general.

Teama de investiții este firească în vremuri tulburi marcate de pandemie, dar chiar și o simplă priză de 240 V, amplasată pe stâlpul de iluminat din parcare poate acoperi nevoile de energie pentru naveta zilnică (aproximativ 8 kWh, pentru o navetă de 50 km, cu un consum mediu de 16 kWh/100 km). In plus, firmele dispun de curent trifazic și internet, iar investiția într-o stație AC este de ordinul sutelor de euro, nu mii sau zeci de mii necesare pentru cele de putere mai mare și cele rapide.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să depună o cerere către angajator pentru instalarea unei stații de încărcare sau acces la o priză de 240 V, am formulat un model ce poate fi folosit.

Tot mai multe firme din Târgu Mureș active în domeniul HoReCa achiziționează vehicule electrice, cel puțin patru firme din zona metropolitană și-au dotat flota cu modele 100% electrice, pizzeria Big Mamma remarcându-se prin achiziția a ȘAPTE mașini full electrice.

În încheiere, doresc sa menționez grupul Electric Club Mureș, cu un îndemn sincer la o colaborare mai strânsă, pentru a identifica problemele cu care ne confruntăm, pentru a le prioritiza și găsi resursele și canalele prin care putem promova progresul mobilității electrice în zona metropolitană Târgu Mureș și mai departe.

2 Responses

 1. Márkus Károly spune:

  Buna am o intrebarea, ier am fost in tg mures la top med sí langa cale ferata am parcat masina electrica sí domni de la parcare mi a lasat un proces verba ca trebuie sa platesc taxa de parcare cum e nu e scutit masinile electrice in orce ora sí nu parcare priváta era ci un drum normal al primariei. Cum e sa stiu sí eu. Multumesc.

  • Márton spune:

   Zona aia e marcata corespunzator ca fiind zona de parcare taxabila. Masina electrica nu e scutita de parcare deloc, nu exista asa ceva in Romania. Pentru rezidentii orasului se poate obtine abonament de parcare pentru masini electrice momentan gratuit. Dar e total altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.