Proiectul Electromobilitate – spațiul virtual unde cei mai mici se înfruntă cu cei mari

De mai bine de trei ani, blogul electromobiliștilor găzduiește sute de articole scrise de proprietari, din care cei ce sunt pe punctul de a decide primul pas în universul mobilității electrice pot alege informațiile cele mai utile pentru viața de zi cu zi alături de un model electric.

După ce recent unul din veteranii proiectului, Edi și al său Ioniq model 2020, ne-au trimis informații la zi, am actualizat imaginea consumului mediu și parcursul total pentru luna august, care reflectă întregul spectru de valori realizate de participanții la proiect.

Echipa mini

Pe extrema stângă joacă cel mai mic, dar voinic, participant, un Citigo răsfățat cu drag de Doina și Wiwi cu numele GO-e.

Alături de Smart-ul Forfour al Klarei, cel mai mic model participant la proiect creionează o bună imagine a unei modalități de deplasare zilnică curată și tăcută, chiar mai ieftină decât transportul în comun.

Media de 9 kWh/100 km realizată de Citigo în luna august reprezintă o cheltuială mai mică de 10 lei/100 km pentru încărcarea acasă. Când includem și pierderile de încărcare în calcul, așa cum este cazul valorilor communicate de Klara, costul crește spre 15 lei/100 km.

Grupa Mare

La cealaltă extremă a consumului mediu din luna august găsim unele din cele mai mari modele, sau cele conduse sportiv, fiind un fapt cunoscut că stilul la volan are un impact major asupra „plăcerii” pasagerilor, dar implicit și asupra eficienței.

Atât în stânga cât și în dreapta valorii medii de 14.4 kWh/100 km, realizată de echipa noastră în luna august, regăsim cele două Niro din București, care fac parte din grupa modelelor spațioase, dar în același timp foarte economice (cel puțin atunci când acoperișul nu este ornat cu schiuri sau biciclete, ca în cazul lui Tibi).

Un caz de utilizare cu totul aparte, fără fluctuații majore de consum, începând din luna mai și până în prezent, este comunicat de Laurențiu pentru ID.4, despre care ne-a scris în repetate rânduri că nu-i place să alerge mașina, indiferent dacă este propulsată de carburant sau electroni.

Rămâne de văzut cum se va comporta ID.4 în sezonul rece, știind de la colegii cu ID.3 că au înregistrat valori mari în ultima iarnă, în special datorită condiționării (încălzirii) continue a acumulatorului iarna.

Pentru o comparație în sezonul cald, am suprapus valorile realizate de ID.3 și ID.4 (linia neagră punctată începând din luna mai) în graficul de mai jos.

În încheiere, un avertisment pentru toți cei ce se vor confrunta cu prima iarnă alături de un automobil electric. Odată cu scăderea temperaturilor consumul va crește brusc și media socială se va umple de strigăte de alarmă despre valori nemaivăzute la bord, în timp ce autonomia estimată va scădea mult (30 -50%) față de valorile din sezonul cald.

La sugestia lui Paul, voi actualiza un articol scris în urmă cu mai bine de doi ani despre ce se întamplă iarna cu electricele. Atunci am avut la dispoziție datele culese de la două Hyundai Ioniq și două Tesla Model 3.

In prezent, mica noastră comoară de informații cuprinde peste 30 de seturi de date, transmise săptămânal de proprietari din toată țara, pentru 15 variante ale urmatoarelor modele 100% electrice:

  1. Hyundai Ioniq (model 2020)
  2. Hyundai Kona
  3. Peugeot e-208
  4. Opel Corsa-e
  5. Peugeot e-2008
  6. VW ID.4
  7. VW ID.3
  8. Renault ZOE
  9. Skoda Citigo
  10. Smart Forfour
  11. Tesla Model 3 dual motor
  12. Tesla Model 3 long range
  13. Citroen e-C4

În curând vor parca în garajul nostru virtual: IONIQ 5 (Timișoara), Tesla Model 3 SR+ (Câmpina) și Dacia Spring (Deva).

In fiecare lună mai primim informații despre parcurs și consum pentru Hyundai Kona Hybrid (Timișoara) și Mitsubishi Outlander PHEV (Sibiu).

Cu puțin noroc și multă sănătate, până la finalul anului vom acumula aproape UN MILION de kilometri în cadrul proiectului Electromobilitate.

Să facem cunoștință cu „electrozgribuliții”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.