În urmă cu un an lansam acest sondaj pe baza căruia începeam să redactez lucrarea de licență. După un an în care atât numărul mașinilor electrice cât și al încărcătoarelor s-a dublat, am relansat chestionarul din curiozitatea de a afla dacă obiceiurile de încărcare ale utilizatorilor s-au schimbat. Acest chestionar se adresează utilizatorilor de mașini electrice și are ca scop determinarea nevoilor de încărcare atât pentru utilizarea zilnică, cât și pentru călătorii mai lungi.
Încărcarea acasă
Încărcarea peste noapte, acasă sau în apropierea locuinței rămâne cea mai comodă soluție pentru cei care au această posibilitate. La fel cum seara încărcăm telefonul, ceasul, tableta sau alte gadgeturi, a intrat în rutina utilizatorilor de vehicule electrice să conecteze și mașina la o sursă de energie electrică după o zi de plimbări.


Posesorii de vehicule electrice care au posibilitatea de a încărca mașina în apropierea locuinței s-au înmulțit în București și împrejurimi, crescând de la 57% la 63%, pe când situația din restul țării a rămas relativ aceeași, diferența fiind de doar un procent.
Se pare că acesta este în continuare un factor important în decizia de a achiziționa o mașină electrică, cu toate că numărul stațiilor de încărcare a crescut considerabil față de anul trecut, dublându-se.
Încărcarea la serviciu
Și încărcarea la serviciu (gratuit sau contracost) reprezintă un avantaj major în utilizarea mașinilor electrice și este cu atât mai importantă în cazurile în care utilizatorii nu au posibilitatea încărcării acasă.
Până la urmă, în vremurile pre-pandemice, mașina stătea cel puțin 8 ore în parcarea locului de muncă.


O surpriză a fost faptul că față de anul trecut, când 64% dintre respondenții care circulau în București aveau posibilitatea încărcării la birou, anul acesta doar 44% beneficiază de această facilitate. În restul țării situația este similară cu cea de anul trecut, 41% beneficiind de încărcare la birou.
Noi considerăm că întreprinzătorii ar avea o mare influență în achiziționarea mașinilor electrice și în creșterea ratei de adopție dacă ar investi în stații de încărcare pentru angajați.
Din păcate, 16% din respondenți nu beneficiază de încărcare nici acasă, nici la birou, fiind nevoiți să se bazeze doar pe stațiile de încărcare publice. Procentul a crescut de la 12% anul trecut.

Distanțele parcurse de respondenții sondajului de anul acesta au rămas similare cu cele de anul trecut, valoarea medie fiind 51 km/zi (vs. 50 km/zi 2020), iar valoarea mediană fiind 30 km/zi, egală cu cea din 2020, ceea ce înseamnă ca majoritatea persoanelor nu au nevoie în mod recurent de autonomii de 400-500 km, care vin la pachet cu un acumulator mare și o masă ridicată (vezi VW ID.4 – peste 2100 kg) care trebuie cărată zilnic pe drumurile din oraș.
Vă mulțumim pentru timpul acordat completării sondajului, care ajută la o mai bună înțelegere a nevoilor fiecărui utilizator de vehicule electrice și așteptăm cu interes rezultatele ediției de anul viitor când sperăm că parcul auto EV se va dubla din nou.

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.