Introducere
După 15 luni, de pe data de 23 iunie 2020 și până acum, am avut multe experiențe cu Peugeot e-2008, din care am tras concluziile pe care le voi evidenția mai jos. Celelalte articole scrise în această perioadă sunt:
- Peugeot e-2008: excursie de iarnă, 2400 kilometri cu 238 RON
- Peugeot e-2008: electrip de 1100 kilometri cu mulți km de autostrada și costuri ZERO RON
- Peugeot e-2008: experiente electrice de munte – Transalpina si Transfagarasan
Am organizat informațiile în ordinea frecvenței întrebărilor primite din partea persoanelor interesate:
Unde încarci mașina și cât durează să o încarci?
Din experiența mea, în momentul acesta există destule locații cu stații rapide în România pentru a putea face orice călătorie posibilă, fără probleme, cu puțină planificare înainte, folosind aplicațiile PlugShare & Abetterrouteplanner. În tranzitul uzual, o oprire de încărcare nu durează mai mult de 30 de minute și, în cele mai multe cazuri, nevoile fizice ale pasagerilor își fac apariția înainte ca mașina să aibe nevoie de o oprire de încărcare.
La utilizarea în oraș am nevoie de o încărcare pe săptămână, pe care o fac ușor la multiplele locații de încărcare din București, în timp ce merg la cumpărături, în general.
Singura problemă reală apare la locațiile cu o singură stație de încărcare unde aceasta e ocupată sau are probleme tehnice. Atunci ești forțat să cauți o altă locație sau să aștepți. Problema se poate rezolva ușor cu o căutare rapidă pe aplicația PlugShare, unde pot afla despre experiența utilizatorilor anteriori ai stației și planific traseul cu stații de rezervă, de backup.
Soluția permanentă este ca infrastructura de încărcare să se dezvolte peste pragul de o singura stație de încărcare per locație.
2. Costuri de încărcare, întreținere, asigurare, consumabile
Costurile de încărcare pentru 35.571 km au fost 1458 RON => 4,09 RON/100 km.
Puteți compara costurile cu o mașină pe combustie: 33 RON/100 km (6 l/100 km consum cu 5,5 lei/litru de combustibil).
Costurile pentru cele 2 revizii (12.500 km și 25.000 km) au fost de 212 RON. Costurile de revizie diferă la fiecare producător, dar pot aproxima că ele sunt de cel puțin 5-7 ori mai mari la o mașină pe combustie.
Asigurare 762 RON + CASCO 3300 RON + Cauciucuri și lichid de parbriz: 1720 RON. Total: 4.062 RON. Costurile acestea nu diferă pentru o masina pe combustie.
3. Care este autonomia reală a mașinii?
Răspunsul important este că autonomia este destul de mare pentru a face posibilă orice călătorie pe care mi-o doresc. Mai importantă decat autonomia este viteza de încărcare, ce rezultă din puterea stației și tehnologia acumulatorilor. În prezent sunt necesare puteri peste 50 kW, pentru a permite călătoriile lungi, fără pauze mai îndelungate decât cele necesare pasagerilor.


Autonomia reală a Peugeot E-2008 este de 250 km de la 100% la 0%, în medie. Cel mai mare factor de modificare a autonomiei este temperatura, urmată de vreme. Dacă plouă/ninge, autonomia poate scădea cu 10-20%, iar dacă temperatura scade bateria masinii va folosi energie pentru a se încălzii la temperatura favorabilă de funcționare.
Site-ul ev-database.org conține datele cele mai apropiate de realitate despre autonomia reală, împreună cu orice alte date despre fiecare mașină electrică de pe piață.
In următorul episod voi prezenta:
- Probleme de service, erori pe bord, probleme cu bateria, probleme cu motorul electric;
- Avantajul (foarte important) al masinilor electrice, ca se pot rezolva probleme doar printr-un upgrade de software;
- Masinile 2nd hand sunt mai bune!
- Degradarea bateriei;
- Avantaje față de o mașina pe combustie;
- Experiența mea cu mașina electrică și de ce nu mă voi întoarce la una cu motor termic.
Am adăugat câteva imagini din aventurile mele electrice, ca să vă delectați ochii.








