Capitolul 1: Achiziția
Probabil pentru mulți conducători auto, fie ei la început, fie având ani de experiență în spate, conceptul de mașină electrică sau „hibrid” este ceva nou, cu beneficii și dezavantaje puțin înțelese. Acesta a fost și cazul meu, care până în 2019 am condus doar mașini „tradiționale”.
În toamna anului 2019 însă, am optat pentru o Toyota Auris Hybrid, fiind primul contact cu o mașină de acest gen. De acolo a început „febra” condusului electric, provocarea fiind parcurgerea unei distanțe cât mai lungi, până era nevoie ca mașina să folosească motorul termic. Chiar și după 200.000 km, bateria de 1,3 kWh încă asigura 6-7 km de rulare full electric.
După doi ani, ne-am luat rămas bun, iar eu mă gândeam să mă îndrept către un CHR sau noua generație de Corolla, însă am făcut o pauză de căutări de vreo lună, timp în care s-a adeverit zicala “dacă nu iți trebuie urgent, mai așteaptă, poate nu iți mai trebuie.”
Departe de gândul pentru o electrică, am făcut totuși un test drive la VW Autoworld cu un ID.3….
„Mașina te alege”
De obicei, lucrurile bune apar la timp, astfel primele 15 secunde de contact cu ID.3 au fost un contribuitor major în luarea deciziei.
Pe întreg traseul m-am simțit ca și în momentul în care aș fi îmbrăcat o haină croită exact pe măsura mea. Am plecat singur prin oraș, ocolind Clujul, coborând Feleacul, nu am ajuns pe autostradă, dar am facut suficient traseu pentru a înțelege cum se comportă mașina.
La întoarcerea din test drive am pus pe hârtie câteva date, pentru a vedea cum va acoperi autonomia mașinii necesitățile cotidiene. Știam din start că este exclusă a doua mașină in familie.
Concluzii preliminare:
- 50-70 km/zi de luni până vineri – acceptabil,
- un maxim 800 km ocazional pe weekend/luna – interesant,
- un traseu de vacanță 1500 km dus-întors – provocator.
Au urmat firesc configurațiile, configurațiile și iar configurațiile, pe care nimeni nu ți le explică. Să speram că acum le-au învățat și dealerii, configurații și opțiuni, fiecare la ce ți-ar fi de folos în funcție de nevoile tale.
După mai multe cereri la diverse reprezentanțe (Oradea, Baia Mare, Cluj, Bistrița), fiind 2021, mașinile pe stoc erau din belșug, de la varianta de 45 kWh, 58 și chiar 77 kWh. Într-un final, prețul total a fost cu 2000 euro sub cel al lui CHR sau Corolla, cu aceleași opțiuni, însă familia ID fiind puțin mai avansată tehnologic.
După o altă analiză am dat de pompa de căldură, iar așa am ajuns până la București, în drum spre concediu, să văd ID-ul care urma să rămână ales. Am făcut cu el un test drive acolo și am dat avansul pentru a bloca mașina în august 2021, urmând să o achiziționez în septembrie prin programul rabla.
Primul drum spre casă
Mașina am ridicat-o în 10.09.21, ora 16.30 fiind pregătită de predare, cu SoC 100%, covorașe interioare schimbate, iar kilometrajul în bord afișa 3950 km, mașina fiind folosită pentru test drive-uri.
Traseul ales a fost București-Pitești-Valea Oltului-Sibiu-Cluj-Napoca.
Experiența de pe hibrida Auris se pare că nu a corespuns întru totul cu realitatea unei electrice 100%, aceasta din urmă menținând o liniște îndelungată, accelerație instantă si continua, fără ca motorul termic să intre la 50 km/h, iar toate acestea pe un parcurs cu mult mai mare decât 6 – 7km.
Prima oprire a fost la ieșire de pe Valea Oltului, pentru dezmorțire, căci deja se lăsase seara. A doua minune au fost luminile farurilor Matrix Led, ce urmăreau traseul volanului, lucru observat la viteze mici, lumina clară și autoreglarea fazei lungi la întâlnirea cu mașinile din sens opus, mi-au permis să spun fără a fi rău “Toyota go Home” pentru cine știe zicala.
Sibiul l-am ocolit pe autostradă, iar către ora 21 a apărut în navigația mașinii recomandarea pentru a încărca, cu toate că înca arăta o autonomie rămasă de 150 km și doar 123 km de parcurs până la Cluj. Am hotărât totuși să opresc la Kaufland Sebes pentru o încărcare, mai mult pentru liniștea mea, având încă o porțiune de aproximativ 95 km pe autostradă și de urcat constant până în vârful Feleacului.
Totuși, să nu exagerez, a fost primul drum cu o electrică… și de la București.
Viața cu o ”electrică”
Am auzit și am văzut Tesla cu accelerația sa fulminantă, dar ai nevoie în viața de zi de zi de acest lucru?
Este dominantă această condiție pentru a-ți petrece traseele cu o mașină electrică?
Ei bine, între 1 și 5% din cazuri vei avea nevoie să fii peste tot primul și bineînțeles dacă vrei continuu să iți uimești prietenii.
În rest, drumurile sunt mult mai line, mai comode și mai sigure cu o mașină electrică.
La achiziție nu te învață cineva cum ar trebui să folosești o electrică, cum să iți planifici călătoriile, unde și cum să încarci, dacă să te aventurezi la drumuri mai lungi decât autonomia declarată de autovehicul.
Nu îți spune nimeni că acea autonomie de 420 km declarați nu o vei atinge decât în situații extreme și sigur vei dori să protejezi bateria fie iarna, fie vara, iar în acest caz vei vrea să te încadrezi poate între 20% și 80% în mod uzual, iar extremele dintre 10% si 100% doar atunci când planifici drumuri lungi.
Acestea sunt aspecte pe care le înveți singur, depinzând mult de stilul de condus, dar și de buget.
La fel cum cei care aleg spre exemplu Toyota pentru fiabilitate, aceasta trebuie să fie o condiție necesară și pentru electrice. Aici mesajul transmis la inceput, cred că fost unul greșit: “ai electrică, mergi gratis” însă nimeni nu va merge gratis pentru totdeauna.
Planurile inițiale au fost făcute la prețul benzinei și simplu fapt că prețul de achiziție al mașinii a ajuns la prețul unei hibride era deja mulțumitor. Lecțiile învățate au venit pe parcurs, încărcări la Kaufland și/sau stațiile primăriei, bonus a venit faptul ca la job s-au instalat stații de încărcare.
Concluzia
După 21 luni de la preluarea mașinii pot să spun atât la nivel de costuri, cât și la nivel de comfort, siguranță și fiabilitate, mașina care m-a ales și-a depășit așteptările.
Încă este la început de drum, sunt convins că după plusuri vor apărea și minusuri, însă mașina a trecut de “prima tinerețe”. Bolile unei platforme noi s-au cam descoperit și VW a reacționat pozitiv la feedback-ul primit. Softul evoluează constant înspre bine, de la viteza de reacție, până la îmbunătățirea consumului.
Cu toate update-urile, dar și datorită construcției inițiale, este mașina perfectă pentru nevoile mele, întrunind toate criteriile necesare.
(VA URMA)