Câteva gânduri despre electromobilitate cu Andy Palmer la The Green Energy Virtual Forum

Pentru cei prinși în iureșul activităților zilnice, sau alte motive de a nu urmări online discuțiile despre surse de energie regenerabilă cu ocazia forumului dedicat acestui subiect, există posibilitatea de a viziona online, măcar pe o parte dintre cei ce au luat cuvântul .

Andy Palmer – părintele Nissan Leaf

Ultima dată l-am ascultat pe Andy Palmer în direct la Automotive News World Congress, ianuarie 2019, Detroit, vorbind în calitate de CEO Aston Martin.
Conferința de presă virtuală de la Genava, în prezența noului acționar majoritar Lawrence Stroll, este mai bine de uitat.

A fost o deosebită plăcere sa-l ascult din nou pe Andy Palmer, părintele Leaf-ului, cel mai de succes model electric pe plan global, până la apariția lui Model 3.

O personalitate cunoscută și respectată în lumea auto, ce nu s-a ferit să stârnească controverse cu opinii clar formulate și critici directe, Andy Palmer este probabil mai cunoscut ca fost CEO al prestigioasei mărci Aston Martin, unde în doar șase ani a schimbat destinele firmei, realizând profit.

Experiența îndelungată cu dezvoltarea programelor electrice globale timpurii la Nissan (Leaf, NV200 și producția globală de acumulatori) îl recomandă ca o voce competentă, ce trebuie ascultată cu atenție, când este vorba de electromobilitate.

Pe lângă câteva idei clar exprimate despre:

  • lipsa de interes a generației Z în achiziția de automobile,
  • oportunitățile create pentru giganții IT (Google, Apple) odată cu electrificarea, automatizarea și implementarea conectivității auto pe scară largă
  • creșterea vânzărilor globale de vehicule electrice,
  • importanța electrificării transportului în comun din aglomerațiile urbane și dominația chineză în domeniu
  • calea lungă până la adoptarea în masă a mobilității ecologice în toate domeniile (scutere, motociclete, auto, transport greu, nave și aviație)

Andy Palmer a subliniat importanța progresului în domeniul acumulatorilor, în scurta perioadă de la pionieratul cu Nissan Leaf și până în prezent. Cifra magică rămâne 100 USD/ kWh pentru atingerea parității de preț între modele electrice și cele clasice, moment în care clienții vor analiza și decide după alte criterii ce tracțiune vor alege, decât prețul de achiziție.

Un sfat pentru politicieni

Cu un îndemn adresat politicienilor de a nu forța o soluție tehnică împotriva altora, amintind că decizia pro-diesel în Europa a generat un fiasco, Andy Palmer este încrezător că darwinismul va funcționa în stimularea inginerilor de a găsi soluțiile cele mai bune și profitabile pentru industrie, câtă vreme nu vor fi constrânși legislativ într-o anume direcție.

Inevitabil, când discuția a atins subiectul descongestionării traficului în aglomerațiile urbane, este evident că înlocuirea unui vehicul cu motor termic cu altul electric, nu reprezintă soluția, dar în prezent transportul în comun și diferitele variante de carsharing suferă un recul, în contextul pandemiei.

Impactul pandemiei asupra poluării

Câteva idei extrem de curajoase, care cu siguranță vor genera controverse, au fost cele legate de efectele pozitive și transformările radicale aduse de criza COVID pentru societate.

Discuția a pornit de la faptul că poluarea cu particule și gaze de ardere produse de motoarele termice, sunt asociate cu peste 5 milioane de decese anual. Reducerea traficului și activităților în perioada de carantină și adoptarea în masă a lucrului de acasă, a dus o la reducere măsurabila a poluării și indirect a salvat vieți.

Așa cum subliniază Andy Palmer, în prezent producția de energie eoliana si fotovoltaică reprezintă mai puțin de 20% pe plan global. Oricare vor fi soluțiile adoptate în viitorul apropiat pentru transport, prioritatea trebuie să rămână investițiile în sursele de producție a energiei regenerabile.

Electrificarea flotelor de transport persoane și marfă

Cu mult optimism Andy Palmer a revenit la subiectul transportului rutier și a subliniat încă o dată importanța electrificării flotelor de autobuze, taxi și a celor de distribuție de colete, pentru reducerea poluării în aglomerațiile urbane. Optimismul provine de la faptul că în prezent costul total de proprietate (TCO – total cost of ownership) pentru vehicule electrice este mai mic decât pentru diesel.

Administratorii marilor flote fiind interesați în primul rând de costul pe kilometru, Andy Palmer consideră că adoptarea electrificării va fi mai rapidă decât în rândul populației, pentru care prețul de achiziție este inhibitorul actual principal.

Cu o subliniere că toate aceste transformări necesită investiții majore și leadership puternic, Andy Palmer scoate în evidență apariția, pentru prima oara în 100 de ani, a unor noi firme auto tot mai puternice și avertizează că drumul spre viitor va fi presărat cu falimentele celor ce nu se adaptează destul de repede.

Alte idei de la Forum

Dacă aceste câteva idei consemnate în timpul prezentării lui Andy Palmer rezonează cu interesele personale, merită să urmăriți și cele ale altor invitați, care au dezbătut problemele mobilității electrice în această fază timpurie de dezvoltare.

In loc de concluzie, îl citez pe domnul profesor Anton Anton, care la întrebarea lui Dan Vardie: „cu ce impresii plecați de la acest forum?” a răspuns:

Depinde. Dacă sunt cercetător, mă duc și mă pun pe lucru.

Dacă sunt un cetățean interesat de un viitor mai curat, mă duc să cumpăr o mașină electrică.

profesor Anton Anton, fost ministru al Educației și Energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.