Înmatriculări Spania – piața auto în scădere cu 37%, cu excepția celor electrice

Spania este un producător auto european important, cu o populație de 47 milioane locuitori și putere de cumpărare considerabilă, dar în contextul pandemiei, anul 2020 nu se arată de loc favorabil pentru înmatriculările de automobile, în scădere cu 37% față de anul trecut, după primele zece luni.

Ca în majoritatea piețelor europene, modele electrice și electrificate (hibrizi și variantele plug in) își continuă trendul ascendent, susținut de subvenții, dar și de o schimbare treptată de mentalitate a cumpărătorilor, vizibilă pe scară tot mai largă.

Așa cum atrag atenția analiștii de la EVsales, creșterea este inegală. In timp ce înmatriculările variantelor cu acumulatori au crescut în octombrie cu 30% față de anul trecut, hibrizii plug-in au înregistrat o creștere de 124%, o tendință vizibilă pe majoritatea piețelor europene.

Cu toate că înțelegem interesul industriei auto de a promova variantele plug-in, care permit supraviețuirea furnizorilor de componente pentru motoare termice și anexe, vom păstra tradiția de a reprezenta grafic doar înmatriculările modelelor 100% electrice, din convingere că sunt cele mai adecvate pentru reducerea poluării în aglomerațiile urbane.

Variantele PHEV contribuie la reducerea poluării, în măsura în care proprietarii au acces la o sursa de încărcare și sunt suficient de disciplinați pentru a încărca zilnic. Câtă vreme legislația europeană ține cont doar de numărul produs, nu și de modul de utilizare, PHEV contribuie la reducerea teoretica a emisiilor de CO2 calculate pentru pentru flota produsă și implicit a cuantumului de amenzi plătite pentru depășirea normelor europene.

Înmatriculări pe modele

Pe lângă dominația producătorilor francezi cu trei modele în top 10, remarcăm în octombrie primul loc I ocupat de Hyundai Kona cu 267 de înmatriculări.

Variațiile majore între diferitele piețe europene, indică în continuare că oferta nu ține pasul cu cererea, producția fiind limitată de disponibilitatea acumulatorilor (livrați de furnizori asiatici) și alocați modelelor celor mai profitabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.