Câteva sfaturi pentru primul sezon rece cu o mașină electrică

La începutul celui de al treilea sezon rece din cadrul proiectului Electromobilitate, revenim cu câteva sfaturi pentru proprietarii aflați la prima confruntare cu iarna.

Ideile acestui dialog au fost generate în principal de doua evenimente:

  1. Diferențierea treptată a consumului dintre e-Up-ul lui Marius și Citigo-ul lui Doina, cu mai mult de 40%
  2. O discuție foarte interesantă cu Teo, un proaspăt proprietar de Kia Niro, entuziasmat de prima mașină electrică a tinerei familii, care se va alătura cât de curând garajului nostru virtual.

De ce diferă consumul între e-Up și Citigo?

Grafic realizat pe baza informațiilor furnizate de proprietari

Fiind practic mașini identice, e-Up și Citigo au confirmat pentru mai mult de o luna, că autonomia și consumul mediu obținut Marius la Câmpina și Doina sau Wiwi la Timișoara sunt extrem de apropiate, cu variații mai mici de 10%.

e-Up-ul lui Marius și un Citigo la ElectRoMania III, Păltiniș, dovedesc posibilitatea de a călători în afara orașelor cu electricele mini

În ultimele trei saptamani situația s-a schimbat, consumul lui Marius (e-Up) crescând treptat, așa cum este firesc în sezonul rece. In prima săptămână din noiembrie diferența celor doi protagoniști a ajuns la 40% si merită o analiză mai amănunțită, datorită impactului asupra autonomiei și punctelor alese pentru reîncărcare, într-o călătorie mai lungă iarna.

Secretul diferenței pare să fie faptul ca Citigo beneficiază de un garaj, unde se încarcă și de unde pornește la drum cu acumulatorul preîncălzit, în timp ce Marius ne scrie despre e-Up:

Preîncălzirea o fac utilizând energia din acumulatori.

Mașina stă afară, sub cerul liber.

Marius Toma, VW e-Up, Câmpina

Tot sub cerul liber, în curtea familiei, stă și Smart-ul Klarei, dar valorile de consum pentru modelul Forfour INCLUD și pierderile de încărcare.

Odată ajuns la temperatura de funcționare, acumulatorul nu va mai consuma din rezervele proprii, consumul scade și autonomia estimată crește treptat. Acest fenomen se poate observa doar la drumuri ceva mai lungi. (Vom reveni la subiect mai jos în cadrul comparației compactelor Zoe – 208 – Corsa).

Din imaginile trimise de Wiwi, se vede că și la Timișoara sezonul rece a început cu ceață și temperaturi mai coborâte, dar efectuarea preîncălzirii cu energie din rețea, nu afectează consumul indicat la bord sau de aplicație.

Mulțumim si pentru lecția de istorie rutieră.

Funcția de preîncălzire, programarea orei de plecare și limitarea încărcării la 80%

Pe aceeași temă de sezon, a consumului în creștere, s-a derulat și dialogul cu Teo, după achiziția primei mașini electrice, Kia Niro, în urmă cu două săptămâni.

Având posibilitatea să încarce acasă, i-am recomandat să țină mașina peste noapte în priză, cu încărcarea limitată la 80% (dacă nu are nevoie de încărcare maxima pentru a doua zi în vederea unui drum lung) și cu ora de plecare programată de la bord (în lipsa aplicației Kia, subiect la care vom reveni cât de curând).

In acest fel, încălzirea acumulatorului și a habitaclului, se face cu energie electrică din rețea, nu cu prețioșii electroni din acumulator și mașina va fi în fiecare dimineață gata de drum, cu interiorul la temperatura dorită, cu geamurile dezghețate și acumulatorul precondiționat.

Consumul a crescut și în categoria compactă

Echipa cu cea mai diversă componență în cadrul proiectului nostru a fost cea a compactelor, până de curând, când Daniel și Marius s-au alăturat echipei Kona cu cei doi contracandidați ID.3 și Niro.

In echipa compactelor avem trei modele diferite și totuși asemănătoare prin dimensiuni, putere si acumulatori. Cele doua Zoe ZE 50 beneficiază de îndelungata experiență acumulată de Renault cu modelul dominant în clasamentele înmatriculărilor europene de ani buni.

„Zoey” (mașina lui Andra și Darius) alături de electro-leu și Porto, la ElectRoMania III, Păltiniș

Darius este la început de călătorie electrică cu Zoe și ne scrie despre experiența din prima săptămână din noiembrie:

Consumul pentru ultima săptămână a fost de 15.8 kWh/100 km pentru 486 km, însă sunt puțin sceptic, am impresia că s-a schimbat de pe o zi pe alta fără motiv, și nu e prima oară când văd asta. Din ce am citit, Zoe își cam face de cap cu trip computerul.

In rest, am avut pe weekend un drum dus-întors de 200 km pe segment – Timișoara – Pensiunea Dacica (Alun) și retur. Nu am resetat consumul la dus, însă mi-am dat seama că a fost foarte mare, pentru că am consumat 82% pentru 200 km, ceea ce înseamnă un consum de vreo 20 kWh/100, în condiții de mers 110 km/h pe autostradă (~135 km) și restul cum s-a putut pe un drum național, dar nu mai mult de 100 km/h.

La întors am făcut aproape același drum cu 69% baterie, deci un consum de vreo 16.2 kWh/100. Temperatura a fost cam la fel și la dus și la întors, dar probabil la dus am avut vânt din față, plus diferența de nivel.

Cât despre cauciucuri, aștept după niște all season de la Nokian, n-aș vrea să mai schimb anual cauciucul de pe jantă.

Darius Jula, Renault Zoe ZE 50, Timisoara
Radu promovează Zoe și mobilitatea electrică din convingere

Radu acumulează rapid kilometri, parcurgând peste 700 km săptămânal cu naveta din apropiere de Ploiești la București și ne ține „la curent” cu câteva probleme apărute la încărcare și cu recunoașterea poziției volanului.

Și consumul lui Radu crește treptat, ajungand de la 12.3 kWh/100 km la prima raportare în mijlocul lunii septembrie, la 14 kWh/100 km în prima săptămână din noiembrie (+ 13.8%), dar nu atât de repede ca la coechipierii noștri, care au drumuri mai scurte.

Echipa PSA

Răzvan și familia sunt foarte mulțumiți de conviețuirea economică și fără probleme cu Corsa în București

In tabără PSA avem doi proprietari fericiți, atât Laura la Timișoara, cât și Răzvan la București fiind mulțumiți de electro-leul mic (e-208) și ruda germană, Corsa-e, construite pe aceeași platforma mixtă a grupului francez.

Din cele două imagini transmise de Răzvan este ușor de recunoscut creșterea consumului în București cu 20% în prima săptămână din noiembrie, pusă pe seama temperaturilor mai scăzute și aglomerației în trafic, deși distanța totală parcursă și viteza medie sunt destul de apropiate cu cele din săptămâna precedentă.

Flamand, dar frumos… electro-leul Laurei la preluarea de la dealerul timișorean în primăvară

Revenirea electro-leului mic în circulație, după două săptămâni de pauză, a fost la „nivel înalt” (20 kWh/100 km) marcat cu o steluță pe grafic, confirmând foamea cronică de electroni, care nu se dezminte nici la temperaturi mai scăzute. Vorba lui Tudor: „poate vrea sa crească mare și să se facă 2008 într-o zi…”

Cel mai important sfat despre scăderea autonomiei estimate, la începutul unei calatorii cu temperaturi scăzute, este: nu vă panicați. La drumuri mai lungi, după ce acumulatorul și interiorul ajung la temperaturi optime, consumul scade treptat și autonomia la drum lung este mai bună decât lasă să se întrevadă din valorile mari obținute iarna în oraș. Întrebați-l pe Radu, care probabil că vede această „creștere a autonomiei estimate” zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.