„Ce-a fost mai intai, oul sau gaina?”
Celebra intrebare poate fi transpusa in termeni electromobilistici in <<Ce e mai intai, „oul” sau „gaina”?>>. „Oul” fiind statiile de incarcare, iar „gaina” fiind reprezentata de vehiculele electrice (VE).
Lucrurile sunt pe cat de complexe, pe atat de simple. In majoritatea timpului, pentru majoritatea dintre noi, „oul” exista deja. Il avem la indemana, doar ca nu e intotdeauna usor de ajuns la el.
Avem parte de electricitate acasa. Insa, daca locuim la bloc, eventual si la un etaj superior, accesul la „ou” este dificil.
Totusi, langa blocuri exista stalpi de iluminat. Cand acestia apartin de primarie, accesul acolo pentru a instala o statie de incarcare VE depinde de primarie si de viziunea oamenilor de acolo, precum si de profesionalismul lor.
Iar cand stalpii de iluminat apartin de asociatia de proprietari din care face parte blocul, accesul incepe sa depinda mai mult de noi, dar si de vecini si de conducerea asociatiei de proprietari.
O conditie importanta este sa fie suficient curent.
In locuinta avem parte de (minim) 10A, astfel incat puterea este 230V x 10 A = 2300W (2,3 kW). Intr-o ora un VE poate primi 2,3 kWh de la o priza clasica de curent alternativ (230V/10A).
Ca exemplu, un VE cu consum de 14 kWh/100 km va putea fi incarcat intr-o singura ora … cu 16 „km de autonomie” [(2,3 kWh x 100 km) / 14 kWh]. Peste noapte, sa zicem 10 ore, masina noastra ar acumula curent pentru 160 km.
Cati dintre noi si in cat la % din cazuri facem mai mult de 160 km pe zi?
In cazul unui stalp de iluminat va trebui sa aflam ce curent poate furniza instalatia electrica de la stalp. O statie pentru incarcat VE, cu montare pe stalp, porneste de la 2200 lei cu TVA (~460 Euro) pana la ~1400 Euro (cu TVA). Avantajul fiind ca nu mai e nevoie de sapaturi si de fire care sa fie duse pana la locul unde avem nevoie sa incarcam masina.
Conditia principala: stalpul sa fie in apropierea unui loc de parcare (la aproximativ 5m, cat are in lungime cablul de incarcare ce va face legatura intre statia de incarcare montata pe stalp si masina). Bineinteles, tot montajul va fi cu protectii, astfel incat sa nu fie pericol de electrocutare.
Cele scrise mai sus sunt doar un exemplu de „ou”, mai mult sau mai putin accesibil, de la caz la caz.
In episodul urmator vom aduce la cunostinta 1-2 exemple de „ou” facut accesibil in locuri unde e foarte util: pensiuni si hoteluri cu regim restaurant.
Inginer ca meserie, voluntar din convingere, dornic sa ajut cat si pe unde pot. Colaborator electromobilitate.com din 2019. Pasionat de vehicule electrice, precum si de orice e in beneficiul comunitatii.
Ideea cu stalpii e foarte buna, dar…
Dar trebuie sa fie si cate un Gica contra, pesimist.
1. Ce facem cu pasiunea unor teribilisti de a vandaliza tot ce apuca?
2. Ce facem cu cei care din lipsa de bun simt parcheaza si pe locurile persoanelor cu handicap? Cum sa nu parcheze ei pe locurile „alora” care au bani de Electrice?
1. Impotriva vandalilor exista legi? … cum se aplica este alta discutie.
2. Lipsa de bun simt se poate trata doar cu educatie … dar si asta ar putea fi alta discutie, nu neaparat una electromobilistica.
Nu peste mult timp vor fi mai multe electrice decat fosile (vezi Norvegia), iar electricele vor fi la paritate de pret. Doi ani? … poate trei? … pana atunci mai rabdam 🙂