„Ce faci dacă ajungi acasă după un drum lung si apoi ai o urgență?”

Introducere

Intre numeroasele curiozități și întrebări adresate proprietarilor de electrice este și cea legată de urgențe, pene de curent și câte și mai câte, care pun la îndoială înțelepciunea alegerii făcute pentru o tehnologie aflată la început de drum, într-un moment în care rețeaua de încărcare din țară este cu câțiva pași în urma creșterii parcului auto electric.

În raportul săptămânal pentru echipa ID.3, Cosmin descrie tocmai o asemenea situație și rezolvarea cu calm și fără probleme majore.

Ce faci dacă ajungi acasă după un drum lung și apoi ai o urgență?

Săptămâna trecută am fost plecat din țară câteva zile, dar luni am avut un drum mai lung în afara orașului, așa că în total am strâns 608 Km cu un consum de 15.7 kWh/100Km.

O situație ușor atipică a fost un drum mai lung pe ruta București – Râmnicu Vâlcea și retur în aceeasi zi, fără pauza de încărcare la Râmnicu Valcea.

Pe drum mi-am dat seama că odată ajuns înapoi acasă mai aveam nevoie să fac un drum neplanificat de 80 km în regim de DN (40 km dus – întors). Pe drumul mai lung au fost în total 360 km cu o oprire de 20 minute la EnelX Căteasca la ieșirea din Pitești preț de 20 minute și apoi o oră de încărcare acasă înainte să pornesc la drumul următor de 80 km.

Prima încărcare am făcut-o la acel EnelX după aproximativ 250 km și 86% din baterie consumată (de la 100% la 14%). Ca să ajung până acasă, aveam nevoie să încarc doar 10 kWh, am estimat eu circa 12 minute. 

Eram 3 adulți și un copil care avea nevoie de o pauză de snack, așa că se îmbina perfect. Am stat 20 de minute până la urmă și am încărcat 17 kWh, iar alte 2 minute am stat până să pornească încărcarea. Să zicem că am stat 10 minute în plus ca să pot încărca, astfel încât să îmi ajungă și pentru mare parte din drumul adițional de 80 km apărut ad-hoc.

În timpul ăsta nu am stat în mașină așteptând să treacă timpul, ci am făcut mișcare. Întâmplător, când am ajuns în fața stației era o mașină clasică ce staționa, tot pentru pauza de copil – șoferul era acolo, s-a mutat cât să îmi facă loc să intru, apoi a revenit la loc în fața mea, pentru că era plină parcarea de mașini ce luau o pauză de odihnă sau relaxare.

Am mers cu 110 km/h pe autostradă și pe alocuri cu 120-130 km/h. Am calculat grosier că dacă merg cu 130 km/h pe toată autostrada trebuie să stau mai mult la încărcare, iar datorită puterii mici de încărcare disponibile (50 kW) timpul câștigat din viteză pe autostradă îl petreceam în plus la încărcat, poate economiseam 1-2 minute per total.

Sunt niște stații mai rapide în Pitești, oarecum spre ieșire, dar îmi era mai comod să opresc la benzinăria de pe marginea autostrăzii și nu aveam nevoie să stau prea mult.

Aș prefera să pot merge cu 130 km/h la un drum de 400 km și să pot încărca rapid ca o Tesla, cu toate că ID.3 se apropie de stațiile Tesla V2, stațiile non-tesla disponibile pe traseele mele nu sunt de această putere, dar chiar și așa nu mi se pare o tragedie.


Am încărcat 17 kWh la EnelX, conform calculelor pe baza Car Scanner au fost 14.9 kWh ce au intrat în baterie, iar conform Tronity au fost 16.8 kWh, dar nu știu ce date ia în calcul – aveam și aerul condiționat pornit cât am stat la încărcat, poate de aici sunt diferențele.

Despachetatul a durat mai mult acasă, asa că am incarcat 10 kWh într-o oră și apoi am pornit la drum cu 28% și după 80 km m-am întors cu 10% (circa 9 kWh consumați pe acel segment).

Deși 440 km nu reprezintă o distanța atât de mare, ziua a fost obositoare pentru că mai puțin de jumătate au fost la viteză rezonabilă. Pauza de 20 minute de pe traseu a fost binevenită, iar cea de o oră de acasă nu a costat timp adițional.

De data asta m-a ajutat să pot încărca acasă pe AC cu cât poate duce mașina maxim, dar aveam ca backup niște stații rapide cu abatere de doar câteva minute de la traseu.

Am primit suficient de des întrebarea „ce faci dacă ajungi acasă după un drum lung si apoi ai o urgență?” ca un argument împotriva mașinilor electrice, și poate fi într-adevăr o problemă, dar nu așa de mare. Și copiii sunt învățați din școala primară că orice problemă are cel puțin două soluții.

Foarte foarte rar ajungi acasă cu 0% (nu este recomandabil nici pentru sănătatea acumulatorului) și exact atunci să apară o urgență.

  • Dacă stai „la țară”, teoretic poți încărca în curtea proprie și poți fi gata de un drum pe DN de 20 km în 15 minute (dacă ai acces la priză trifazică) sau 45 de minute cu priza monofazică.
  • Dacă stai „la oraș” ai taxi, iar zonele de interes pentru urgențe medicale/administrative sunt pe maximum 20-30 km dus – întors, așa că poți să îi parcurgi și cu 10% ramași în orice baterie de peste 40 kWh.

În cazuri foarte rare fie iți ajustezi planurile, fie apelezi la prieteni/vecini, așa cum ai face dacă apare o urgența după ce ai băut un pahar sau nu îți găsești cheile.

În cazul meu nu era urgență medicală și m-am organizat destul de ușor și ad-hoc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.