Eram foarte curios dacă update-ul chiar a ”îmbunătățit” curba de încărcare pentru acumulatorul de 58 kWh. Și nu eram singurul, mai toți cei care și-au făcut update-ul aveau informația în minte.
Apropos, atunci când folosesc 58 kWh, nu mă refer la capacitatea netă a bateriei, pentru că în multe articole am demontat afirmația, ci o folosesc pentru că așa a fost bateria promovată.
Am folosit ghilimelele pentru că e mult spus îmbunătățire, ci doar scoaterea limitării de sub 30%.
Că să verific, am început să caut stații mai mari de 125 kW, iar din fericire Bucureștiul are câteva.
Prima încercare de a încărca rapid a fost la EnelX-ul de la Pallady, stație care teoretic ar putea furniza 150 kW.
Din păcate, atunci când am încărcat eu, a furnizat aproximativ 80 kW, limitarea fiind de 199.5 A.
Nu îmi părea neapărat rău că nu am prins stația cu cei 150 kW promiși, cu toate că pregătisem camera să filmez, ci îmi părea rău că mă chinuisem să descarc bateria.
Da, ați auzit bine, de la 29% și până la 12% am mers 70-80 km în ritm alert. Dacă aveam autonomia asta și iarna…
Dar, nu m-am dat bătut și am căutat o altă stație.
Am găsit o stație PlugPoint de 150 kW, eram puțin sceptic dacă puterea este într-adevăr de 150 kW, dar în mintea mea mai umbla ceva, oare după noul update, puterea de încărcare a fost mărită sau e ID.3-ul limitat software la 200 A?
Ei bine, totul a fost în regulă. Atât stația, cât și update-ul bateriei.
Peak-ul de încărcare a fost de 134 kW, dar menționez încă de pe acum că această valoare este cea brută, cu tot cu pierderi și procesul destul de consumator de răcire.
Dar nu-i o valoare rea! Cu această putere, bateria se încarcă cu mai mult de 2C, sper că de la ultimul articol unde am folosit la fiecare trei propoziții ”C”-urile, să fi aruncat un ochi peste ”C-rate” (VW ID.3 – detalii despre acumulatorul de 58 kWh)
Video-ul cu noua încărcare îl puteți viziona de aici:
Noua curbă arată cam așa:

Peak-ul de 131 kW este disponibil pentru câteva secunde, dar valorile și curba de încărcare nu sunt deloc rele.
30 min de la 10% la 80% este un timp bun și pentru un iubitor al alimentărilor ”rapide” (mă refer la cei obișnuiți cu carburanți). Afirm acest lucru pentru că o pauză de mâncat un fast food sau de servit o cafea se întind spre jumătate de oră.
Ca să aduc în discuție și mult dezbătutul #RO1000Challenge, vă dați seama care ar fi fost rezultatele dacă am fi avut stații potrivite mașinilor noastre, din 250 km în 250 km? Am fi scutit cel puțin 40-60 min din durata călătoriei, mergând la fel de curat, tăcut și mai ales economic.
Acum să vă spun ce îmi displace la noua curbă. Dar înainte, vă propun să vă uitați la video-ul de mai sus, vă va ajuta să vizualizați tot ce vă povestesc.
Răcirea
Așa cum se poate observa, răcirea bateriei începe târziu.
Condițiile din timpul încărcării ar trebui să detecteze că bateria se va încărca la putere maximă, iar răcirea ar putea fi începută cât mai devreme, astfel încât să contracareze orice creștere de temperatură ce ar putea duce la o limitare de putere de încărcare (cunoscut sub denumirea de derating).
Mai mult decât atât, chiar și de la 70% și până la 80%, unde puterea stă în jurul valorii de 50 kW, bateria nu este răcită până la sub 35 grade C. Sub valoarea de 35 grade C, bateria nu mai este răcită cu aerul condiționat (activ), ci păstrează pompa de recirculare activă, astfel că bateria se răcește disipând căldura spre exterior, dar fără ajutor.
Și care ar fi dezavantajul? Dezavantajul este că imediat ce pleci de la încărcat, bateria se va răci activ cu AC-ul, iar astfel pierzi 1-3% pe răcirea de după încărcare.
Pierderile
Un alt lucru mai puțin plăcut sunt pierderile înregistrate.
Am calculat pierderile ca diferența dintre valoarea înregistrată pe stație și valoarea ajunsă în baterie, iar aici sunt incluse atât pierderile stației, pierderile pe cablu, pierderile cu răcirea și toți consumatorii care rămân activi pe parcursul încărcării.
Pe timp de vară, pierderile ajung la 10-11%. Din 40,6 kWh eliberați din stație, doar 36,2 kWh au ajuns în baterie.
Ca să scot în evidență diferențele, la stația EnelX, limitată la 200A (80kW), am avut pierderi de 3.5%.
Pe viitor, cu ajutorul lui Cosmin (B), vom face o încărcare și cu ID.3-ul lui, care pentru o perioadă limitată de timp va fi tot la versiunea 2.3 (versiunea precedentă a soft-ului), iar atunci vom putea stabili cu exactitate dacă valorile pierderilor sunt cu adevărat în dezavantajul noii versiuni.
Datele pentru prima săptămână din august 2022
În prima săptămână din august 2022, echipa restrânsă a posesorilor de ID.3 din echipa Electromobilitate a contorizat un număr de 1685 km cu un consum mediu de 14,5 kWh/100km.
Dacă în ultima raportare, Dan (TM) și Marcel (CJ) ne-au încântat cu experientele lor cu ID.3-ul și electricele în general, de data aceasta o să citiți experiența lui Cosmin (B) legată de viața cu mașina electrică, așa cum este ea.
Cosmin (B)
Săptămâna trecută am fost plecat din țară câteva zile, dar luni am avut un drum mai lung în afara orașului, așa că în total am strâns 608 Km cu un consum de 15.7 kWh/100Km.
O situație ușor atipică a fost un drum mai lung pe ruta București – Râmnicu Vâlcea și retur în aceeasi zi, fără pauza de încărcare la Râmnicu Valcea.
Pe drum mi-am dat seama că odată ajuns înapoi acasă mai aveam nevoie să fac un drum neplanificat de 80 km în regim de DN (40 km dus – întors). Pe drumul mai lung au fost în total 360 km cu o oprire de 20 minute la EnelX Căteasca la ieșirea din Pitești preț de 20 minute și apoi o oră de încărcare acasă înainte să pornesc la drumul următor de 80 km.
Marcel (CJ)
Datele de consum pentru săptămâna 1-7 august:
O săptămână împărțită între naveta la muncă și un weekend cu prietenii electromobiliști.
Salutări pe aceasta cale încă o dată și sunt bucuros că am reușit să ne cunoaștem și față în față.


Plecarea a fost vineri cu SoC 90% din Cluj, autostrada parcursă cu 110 km/h, aer condiționat între 22-24 grade C, afară fiind 34 grade. Depășiri cu vârfuri de 140 km/h. Am ajuns la destinație (Gura Râului), cu 33% SoC, consum pe autostradă 15 kWh/100 km.
Peisaje superbe, aer curat, locație excelentă, oameni faini.



Alexandru (B)
Săptămâna 1-7 august a adus 355 km cu 14.1 kWh/100km la bordul ID.3-ului meu.
Am făcut două încărcări, ambele cu scopul de a verifica noua curbă de încărcare, dar cel mai greu a fost să descarc bateria, așa cum am spus mai sus.
Am mai descoperit cu V2.4 că în ECO nu pot trece de 120 kW (fără să depășesc punctul de kick-down din pedală). Nu îmi amintesc sigur dacă era la fel și pe vechea versiune, dar cu siguranță ce este diferit e că pe bord, bara de descărcare (cea verde) nu mai trece de 3/4.
Încheiere
Nu uitați, dacă aveți întrebări suntem bucuroși să vă ajutăm.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
LA 2.3 limitarea pe ECO era de 130kmh. Știu sigur, pentru ca am aflat asta într-o depășire…
Sper ca ai apăsat pe pedala suficient de tare cât sa treaca la puterea maximă 🙂
Salut Alex,
tu zici: ”Condițiile din timpul încărcării ar trebui să detecteze că bateria se va încărca la putere maximă, iar răcirea ar putea fi începută cât mai devreme”
In video-ul tau se vede ca racirea (cu AC) incepe dupa 2 min, cand SOC e 13% iar bateria are aprox 33 grade C.
Parerea mea este ca o racire din primul minut, adica sa prinzi si cele 2 min, beneficiul ar fi sesizabil.
Ai putea sa refaci testul intr-o perioada putin mai rece a.i. sa simulezi exact situatia pe care ai dori-o, ca sa vezi diferenta.
Salut Claudiu,
Sigur, în toamna voi reface testul, la fel și la iarna.
Când a ajuns la 35 grade C a pornit răcirea, independent de timpul de reacție al BMS-ului.
Voi mai studia comportamentul si va informez, ca și pana acum.
Salut,
Continua sa ma suprinda consumul realizat de Marcel (CJ). Am fost la Cluj chiar in acest weekend si am rulat cu aceeasi viteza pe autostrada, cruise control, fara depasiri, si totusi nu am reusit sa scad sub 16.6 kWh pe autostrada. Nu inteleg ce e diferit la ID-ul lui, ar merita sincer un test paralel, refuz sa cred ca tine de stilul de condus (ACC-ul ar trebui sa ia cele mai bune decizii)
Salut,
Da, Marcel ne este „dator” cu un articol legat de eficienta ID-ului și stilul de mers.
În #RO1000Challenge am avut consumuri nu foarte diferite ținând cont ca eu am mers cu AC-ul pe 20 grade jumătate din drum, sofer/pasager. Deci, rămâne doar stilul de condus care face diferența.
Acum vad ca am scris ”beneficiul ar fi sesizabil” si ca am uitat un NU… 😉
Deci, corect: Nu cred ca beneficiul ar fi sesizabil!
Eu cred ca ar fi sesizabil, din ce am văzut în alte teste de incarcare, la 50 grade C, bateria intra in limitare.
Eu am atins 48.5, dar condițiile mele nu au fost cele mai rele.
Plus ca AC-ul nu a pornit cu puterea maximă din prima, drept urmare ar mai fi de lucrat la partea termica a bateriei. Dar momentan ne mulțumim cu îmbunătățirea pe timp de iarnă, pe care abia aștept sa o observ.
Daca as fi proiectat eu algoritmul BMS-ului, as fi tinut cont de SOC (9%) de temp ext (34C) si de puterea max de incarcare a statiei (150kWh) sa calculez daca si cand bateria ajunge la temp critica (50C?).
Poate ca de aceea nu a pornit racirea de la min 0… calculase ca nu va atinge T_critic in timpul incarcarii dc incepe doar de la min 2.
PS: Daca refaci testul, ideal ar fi sa mergi tot la Plugpoint-ul acela din 1 Decembrie.
Stiu ca e mai ușor sa ne dam noi cu parerea, după margine, despre cum ar trebui sa lucreze încărcarea și alte funcții. Cu toate acestea, tind sa cred ca se pot îmbunătăți usor o gramada de lucruri. De exemplu, nu ma ajuta cu nimic sa pierd 2% doar din răcirea bateriei pana la temperatura optima, iar asta e motivul pentru care cred ca bateria trebuia răcită din secunda 0.
Mai mult de atât, dacă porneam AC-ul în habitaclu AC-ul nu mai făcea fata și bateria se supraincalzea.
Aveti ceva informatii despre update-ul de soft pt Enyaq? Exista update, se poate face OTA? Cei de la reprezentanta nu stiu nimic. Multumesc
Alex, da, ne ”dam cu părerea”… asta se face in comentarii, nu? 😉 Dacă am scris aiureli, ignora-le, te rog! 🤔
Da, nu este Ok sa consumi kWh dupa ce pleci cu masina doar pt a raci bateria supraincalzita. E posibil ca se poate optimiza procesul de Fast charging la ID3. Astept sa vad solutii tehnice si chiar m-as bucura sa le vad si implementate de VW. 🙂
Si eu îmi dau cu părerea, Claudiu. As vrea sa pot sa le dau niște sfaturi directe celor care se ocupa de implementare pentru ca în calitate de utilizator, ca mine, ca tine, vedem multe probleme care în teste fie par nesemnificative, fie nu sunt observate.
Urmărim evoluția. 🙂
Din pacate nu știu nimic de update-ul pentru skoda, poate cei care citesc ne pot lăsa mai multe informații, dacă știu.