După ce colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) a publicat RO e-mobility index, indicând o scădere în luna Mai pentru înmatriculările BEV din Romania, un grafic mi-a atras atenția și curiozitatea să sap mai adânc printre cifre.
Prima imagine reprezintă evoluția înmatriculărilor BEV în Romania în 2024 și este destul de ușor de ghicit că până la jumătatea anului, înmatriculările vor depăși totalul celor din 2021.
Întrebarea următoare a fost legată de totalul înmatriculărilor de anul trecut după primele cinci luni?
A doua imagine (din dreapta) indică un total de 5864 în perioada ianuarie – mai 2023, ceea ce înseamnă că în aceeași perioada din 2024 a existat o creștere (total 5905), chiar dacă subvențiile au fost reduse.
Clasamente pe modele
Următoarea curiozitate a fost să aflăm care sunt mărcile care au crescut în primele cinci luni din 2024?
Am utilizat TOP 15 alcătuit de Tudor după cum urmează:
Am organizat cifrele într-un tabel comparativ 2024/2023 atât numeric, cât și procentual, unde am marcat cu roșu cele cinci modele cu scăderi semnificative în primele cinci luni din 2024:
- Spring: -27%
- Megane: -58.4 %
- ID.3: -23.7%
- ZOE: -21.8% (nu se mai produce)
- ID.4: -64.6%
Împreună, aceste cinci modele au pierdut 1065 înmatriculări, din care 688 sunt Spring. In concluzie, aproximativ 64% din scăderea înmatriculărilor BEV din primele cinci luni se datorează Spring-ului, un model entry level unde diferența costului final pentru client în 2024 față de 2023 este considerabilă după reducerea subvenției.
Cu negru sunt reprezentate modele care au crescut în 2024 și cu albastru cele care au intrat doar anul acesta în Top 15.
Suficient de spus că pentru Model 3 și Y înmatriculările au crescut cu 654 exemplare (aproape cât a pierdut Spring-ul), iar Hyundai a adăugat alte 210 exemplare (+138 Kona, +72 IONIQ 5) în plus față de înmatriculările de anul trecut în perioada ianuarie – mai.
Fără să intrăm în speculații despre capacitatea de livrare la nivelul producătorilor, intențiile importatorilor, suportul oferit de dealeri sau discount-urile acordate, este suficient de spus că cele trei intrări noi în Top 15 (Ford Transit, BMW i4 și Mercedes EQE) sunt vehicule cu preț peste media celor de pe piața auto din România.
Grafic, creșterile și scăderile din primele cinci luni arată o imagine clară despre impactul reducerii subvențiilor în zona mașinilor cu preț mai mic.
In același timp, creșterea înmatriculărilor de modele mai scumpe și intrările noi în Top 15 ne determină să răspundem pozitiv la întrebarea din titlu:
- In mod cert costul achizițiilor BEV din primele cinci luni a fost MAI MARE în 2024, decât în aceeași perioadă de anul trecut!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.