Primii trei ani electrici au trecut precum am fi pușcat din degete 🫰. Dar nu mă mir, timpul acestui secol este comprimat până la refuz. Afluența de informații ne consumă timp important, pe care nu-l vom recupera niciodată. Și, astfel, prin acest articol voi mai adăuga o picătura în acest mare ocean de informație.
Îmi place totuși să cred că articolele de pe blog-ul nostru ne oferă câteva momente când punem puțin frână. Personal îmi iau informația în același mod cum îmi place să o livrez mai departe: text scris cu grijă și documentat cu atenție.
Dar… să revin la subiectul articolului. #konița a ajuns la 3 ani. Fără prea mult bătăi de cap!
Am adăugat împreună a doua spiră pe glob, iar parcursul nostru a depășit 80.150 km.
Datele celor trei ani
Cei 80.150 km parcurși în acești 3 ani înseamnă aproape 17 MWh de energie încărcată. Consumul all time fiind de 14.8 kWh/100km.
O sinteză a distanțelor parcurse, consumului mediu și nu în ultimul rând costuri vedem în graficul următor.
Costurile lunilor august 2022 și 2023 indică ieșirile din țară spre Croația. Da, costul e mai mare în tranzit. Că tot am ajuns la cost, per total am plătit pentru energia încărcată suma de 9.845 lei. Sau, dacă doriți, 12.2 RON/100km. O comparație cu mașinile avute anterior în graficul de mai jos.
Economiile, calculate la cel mai mic preț din fiecare lună pentru combustibilii fosili, sunt de peste 25.000 RON la diesel și de peste 41.000 RON la o mașină pe benzină care a mai fost prezentă în comparațiile făcute, chiar mașina înlocuită de #koniță. Prețul diesel la 100 km ar fi fost de 43 RON, iar benzina 64 RON.
În luna mai mașina a rulat doar pe energie de la 🌞. Încărcările anului 2024 arată ca în graficul alăturat.
De curând am ajuns la paritate energie solară vs. energie din rețea, pentru încărcările de acasă.
Pentru cei trei ani sursele de încărcare sunt:
- 65.1% din rețea (acasă),
- 25.6% energie de la stații publice (DC sau AC)
- 9.3% din sistemul fotovoltaic (tot acasă).
Este important de spus că lunile în care folosim pentru mobilitate energia solară au un impact benefic asupra costului anual cu încărcările. Am văzut deja mai sus cum lunile care conțin deplasări externe cu încărcări în tranzit au un cost mai mare.
Alte costuri
Printre alte costuri se pot enumera următoarele:
- Asigurări RCA&Casco, pentru care am plătit în acești ani 11.786 RON;
- Accesorii, aproape 4.000 RON;
- Mentenanța include revizii, reparații și schimburi de anvelope, costuri totale de 5.317 RON;
- Anvelope unde am inclus și costuri de hotel, total 2.921 RON.
Asigurările, accesorii și anvelope sunt costuri care depind în mare parte de nevoile utilizatorului. Așa că voi insista pe costul reviziilor. Suma totală plătită pentru 5 revizii este de 2.818 RON. Chiar dacă ne frustrează costul reviziilor pentru mașinile electrice punctual, suma luată ca întreg, nu mai pare așa mare. S-a văzut o singură revizie la termică apropiate de această sumă la același producător.
Modul de utilizare …
… a rămas neschimbat. A continuat să primeze confortul nostru înainte de consum de unde și consumul all time mai mare decât ceea ce am mai văzut pe la colegii #konași. După cum ați observat deja #konița nu este deloc menajată.
Naveta domină în continuare cu un număr de peste 66.000 km. Drumurile lungi s-au înmulțit și ele de la bilanțul primilor doi ani:
- cele trei spre Croația, care au însumat 7551 km, despre care am relatat aici, aici și cel din 2023;
- evenimentul de la Reșița, care a contabilizat 704 km;
- 699 km pentru Earth Day 2023 la Timișoara;
- 798 km pentru reviziile de 30.000 km, 45.000 și 60.000 km la Baia Mare;
- 326 km pentru Electro-șezătoarea de la Ciugud, Păuca, Alba Iulia;
- 383 km vizită la Peștera Urșilor;
- 197 km pentru o vizită în județul Sălaj;
- 195 km la cascada Vălul Miresei;
- 293 km prin Podișul Transilvaniei cu destinația Praid;
- 394 km într-o vizită în locurile copilăriei;
- 586 km într-un circuit cu, Kona la Șpring, cu familia Elmob în Apuseni;
- 232 km într-o nouă vizită la Ciugud;
- 600 km într-un #electrip: Maramureș, plai cu DOR;
- 700 km din nou la Reșița pentru evenimentele ElectRoMania;
- 370 km la Deva într-o întâlnire cu viitorul.
Doar 14.028 km din totalul celor 80.150 au fost parcurși la drumuri mai lungi. Și încărcările cele mai piperate în ultimii 2 ani, cum am amintit mai sus.
Cum se prezintă Kona?
Din punct de vedere tehnic mașina se prezintă excelent. A primit, pe garanție, o schimbare a actuatorului care acționează ușa portului de încărcare. Nu se mai bloca odată cu ușile. S-a mai făcut schimbarea, pe rechemare, a lichidului din baterie. Și aici se opresc ”marile probleme” cu mașinile electrice la intervalul de 3 ani, ajuns la jumătatea perioadei de garanție pentru baterie din punct de vedere rulaj.
Informațiile despre baterie arată bine momentan. Mă gândesc la un test de încărcare/descărcare, trebuie doar să găsesc timpul necesar. Mă surprind încă o dată cei 5 MWh care nu au trecut prin portul de încărcare. Energie gratis? Din nou? Huoooooo! Am zis de energie de la soare mai sus, acum vă mai trombonesc și cu energia recuperată? Da, și gravitația lucrează pentru noi ăștia cu mașini electrice. 🤪
În rest, se mai aude câte un greier. Cel de la consolă l-am semnalat de mai mult timp, iar cel de la portbagaj mai recent, adăugând și rezolvarea într-un articol.
„Mai reziști?” sunt întrebat
O întrebare la care mă blochez. Say what?
Este evident că, după a doua circumnavigație (eng. circumnavigation) realizată în acești trei ani, nu se pune problema de rezistență. Am zis deja că e o plăcere să conduc această mașină. Totuși, din ce în ce mai des nu mai rezist la fumul de cox care iese din unele țevi de eșapament. Nu că celelalte ar fi mai curate…
Nu pot să nu adresez această întrebare înapoi, referitor la temperaturile din ultimul an sau la poluarea care generează mai multe decese de la an la an. Am scris despre aceste lucruri în mai multe articole, dar nu m-am plictisit și voi aduce materiale noi în atenția celor interesați.
Mașinile diesel și pe benzină vor fi interzise în centrul orașului Stockholm din 2025.
În capitala Suediei, Stockholm, din 2025 vor intra în anumite zone ale orașului doar mașinile electrice. Cum ar fi ca pe stația de combustibil fosil să avem pozele prezente pe pachetele de țigări? V-ar ajuta să vă puneți un semn de întrebare?
Da, lucrurile încep să se schimbe. Astfel de mici puncte pe hartă vor apărea, iar cetățenilor li se vor pune la dispoziție unelte legislative pentru a se îndrepta împotriva autorităților din punct de vedere al calității aerului. Acestea din urmă vor avea obligația monitorizării și aplicarea unor limite mai stricte pentru (PM2.5, PM 10, NO2) în aerul respirabil. Din 2030, conform comunicatului.
Așadar, mai rezistăm să ne facem rău? Îmi permit să întreb la rândul meu. Sunt curios de răspunsuri 🙃
Imaginile de pe finalul anului trei de parcurs, undeva în jurul globului pământesc. Reșița, Hunedoara, Brebu Nou, Deva, Șinteu, doar câteva din destinațiile atinse de #koniță.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
Salut. Sunt curios de ce costul asa mare cu anvelopele? Ce anvelope ai folosit?
Multumesc!
Salut Mihai. S-a strecurat acolo o greșeală, din păcate. Am corectat-o, suma corectă e 2.921 RON. Am folosit pentru iarna NOKIAN 215/55 R17 WR SNOWPROOF P 98 V XL. În iarna trecută s-au cam terminat anvelopele originale, iar de o săptămână am schimbat cele de iarna cu all season CrossClimate2 de la Michelin. Să vedem cum se comportă si cum vor rezista.