Primii trei ani electrici, 80.150 km cu un cost de 12.2 RON/100km

Primii trei ani electrici au trecut precum am fi pu╚Öcat din degete ­čź░. Dar nu m─â mir, timpul acestui secol este comprimat p├ón─â la refuz. Afluen╚Ťa de informa╚Ťii ne consum─â timp important, pe care nu-l vom recupera niciodat─â. ╚śi, astfel, prin acest articol voi mai ad─âuga o pic─âtura ├«n acest mare ocean de informa╚Ťie.

├Ämi place totu╚Öi s─â cred c─â articolele de pe blog-ul nostru ne ofer─â c├óteva momente c├ónd punem pu╚Ťin fr├ón─â. Personal ├«mi iau informa╚Ťia ├«n acela╚Öi mod cum ├«mi place s─â o livrez mai departe: text scris cu grij─â ╚Öi documentat cu aten╚Ťie.

Dar… s─â revin la subiectul articolului. #koni╚Ťa a ajuns la 3 ani. F─âr─â prea mult b─ât─âi de cap!

Am adăugat împreună a doua spiră pe glob, iar parcursul nostru a depășit 80.150 km.

Datele celor trei ani

Cei 80.150 km parcurși în acești 3 ani înseamnă aproape 17 MWh de energie încărcată. Consumul all time fiind de 14.8 kWh/100km.

O sintez─â a distan╚Ťelor parcurse, consumului mediu ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd costuri vedem ├«n graficul urm─âtor.

Costurile lunilor august 2022 ╚Öi 2023 indic─â ie╚Öirile din ╚Ťar─â spre Croa╚Ťia. Da, costul e mai mare ├«n tranzit. C─â tot am ajuns la cost, per total am pl─âtit pentru energia ├«nc─ârcat─â suma de 9.845 lei. Sau, dac─â dori╚Ťi, 12.2 RON/100km. O compara╚Ťie cu ma╚Öinile avute anterior ├«n graficul de mai jos.

Economiile, calculate la cel mai mic pre╚Ť din fiecare lun─â pentru combustibilii fosili, sunt de peste 25.000 RON la diesel ╚Öi de peste 41.000 RON la o ma╚Öin─â pe benzin─â care a mai fost prezent─â ├«n compara╚Ťiile f─âcute, chiar ma╚Öina ├«nlocuit─â de #koni╚Ť─â. Pre╚Ťul diesel la 100 km ar fi fost de 43 RON, iar benzina 64 RON.

├Än luna mai ma╚Öina a rulat doar pe energie de la ­čî×. ├Änc─ârc─ârile anului 2024 arat─â ca ├«n graficul al─âturat.

De cur├ónd am ajuns la paritate energie solar─â vs. energie din re╚Ťea, pentru ├«nc─ârc─ârile de acas─â.

Pentru cei trei ani sursele de încărcare sunt:

 • 65.1% din re╚Ťea (acas─â),
 • 25.6% energie de la sta╚Ťii publice (DC sau AC)
 • 9.3% din sistemul fotovoltaic (tot acas─â).

Este important de spus c─â lunile ├«n care folosim pentru mobilitate energia solar─â au un impact benefic asupra costului anual cu ├«nc─ârc─ârile. Am v─âzut deja mai sus cum lunile care con╚Ťin deplas─âri externe cu ├«nc─ârc─âri ├«n tranzit au un cost mai mare.

Alte costuri

Printre alte costuri se pot enumera urm─âtoarele:

 • Asigur─âri RCA&Casco, pentru care am pl─âtit ├«n ace╚Öti ani 11.786 RON;
 • Accesorii, aproape 4.000 RON;
 • Mentenan╚Ťa include revizii, repara╚Ťii ╚Öi schimburi de anvelope, costuri totale de 5.317 RON;
 • Anvelope unde am inclus ╚Öi costuri de hotel, total 2.921 RON.

Asigurările, accesorii și anvelope sunt costuri care depind în mare parte de nevoile utilizatorului. Așa că voi insista pe costul reviziilor. Suma totală plătită pentru 5 revizii este de 2.818 RON. Chiar dacă ne frustrează costul reviziilor pentru mașinile electrice punctual, suma luată ca întreg, nu mai pare așa mare. S-a văzut o singură revizie la termică apropiate de această sumă la același producător.

Modul de utilizare …

… a r─âmas neschimbat. A continuat s─â primeze confortul nostru ├«nainte de consum de unde ╚Öi consumul all time mai mare dec├ót ceea ce am mai v─âzut pe la colegii #kona╚Öi. Dup─â cum a╚Ťi observat deja #koni╚Ťa nu este deloc menajat─â.

Naveta domin─â ├«n continuare cu un num─âr de peste 66.000 km. Drumurile lungi s-au ├«nmul╚Ťit ╚Öi ele de la bilan╚Ťul primilor doi ani:

Doar 14.028 km din totalul celor 80.150 au fost parcur╚Öi la drumuri mai lungi. ╚śi ├«nc─ârc─ârile cele mai piperate ├«n ultimii 2 ani, cum am amintit mai sus.

Cum se prezint─â Kona?

Din punct de vedere tehnic ma╚Öina se prezint─â excelent. A primit, pe garan╚Ťie, o schimbare a actuatorului care ac╚Ťioneaz─â u╚Öa portului de ├«nc─ârcare. Nu se mai bloca odat─â cu u╚Öile. S-a mai f─âcut schimbarea, pe rechemare, a lichidului din baterie. ╚śi aici se opresc ÔÇŁmarile problemeÔÇŁ cu ma╚Öinile electrice la intervalul de 3 ani, ajuns la jum─âtatea perioadei de garan╚Ťie pentru baterie din punct de vedere rulaj.

Informa╚Ťiile despre baterie arat─â bine momentan. M─â g├óndesc la un test de ├«nc─ârcare/desc─ârcare, trebuie doar s─â g─âsesc timpul necesar. M─â surprind ├«nc─â o dat─â cei 5 MWh care nu au trecut prin portul de ├«nc─ârcare. Energie gratis? Din nou? Huoooooo! Am zis de energie de la soare mai sus, acum v─â mai trombonesc ╚Öi cu energia recuperat─â? Da, ╚Öi gravita╚Ťia lucreaz─â pentru noi ─â╚Ötia cu ma╚Öini electrice. ­čĄ¬

În rest, se mai aude câte un greier. Cel de la consolă l-am semnalat de mai mult timp, iar cel de la portbagaj mai recent, adăugând și rezolvarea într-un articol.

„Mai rezi╚Öti?” sunt ├«ntrebat

O întrebare la care mă blochez. Say what?

Este evident c─â, dup─â a doua circumnaviga╚Ťie (eng. circumnavigation) realizat─â ├«n ace╚Öti trei ani, nu se pune problema de rezisten╚Ť─â. Am zis deja c─â e o pl─âcere s─â conduc aceast─â ma╚Öin─â. Totu╚Öi, din ce ├«n ce mai des nu mai rezist la fumul de cox care iese din unele ╚Ťevi de e╚Öapament. Nu c─â celelalte ar fi mai curate…

Nu pot s─â nu adresez aceast─â ├«ntrebare ├«napoi, referitor la temperaturile din ultimul an sau la poluarea care genereaz─â mai multe decese de la an la an. Am scris despre aceste lucruri ├«n mai multe articole, dar nu m-am plictisit ╚Öi voi aduce materiale noi ├«n aten╚Ťia celor interesa╚Ťi.

Mașinile diesel și pe benzină vor fi interzise în centrul orașului Stockholm din 2025.

├Än capitala Suediei, Stockholm, din 2025 vor intra ├«n anumite zone ale ora╚Öului doar ma╚Öinile electrice. Cum ar fi ca pe sta╚Ťia de combustibil fosil s─â avem pozele prezente pe pachetele de ╚Ťig─âri? V-ar ajuta s─â v─â pune╚Ťi un semn de ├«ntrebare?

Da, lucrurile ├«ncep s─â se schimbe. Astfel de mici puncte pe hart─â vor ap─ârea, iar cet─â╚Ťenilor li se vor pune la dispozi╚Ťie unelte legislative pentru a se ├«ndrepta ├«mpotriva autorit─â╚Ťilor din punct de vedere al calit─â╚Ťii aerului. Acestea din urm─â vor avea obliga╚Ťia monitoriz─ârii ╚Öi aplicarea unor limite mai stricte pentru (PM2.5, PM 10, NO2) ├«n aerul respirabil. Din 2030, conform comunicatului.

A╚Öadar, mai rezist─âm s─â ne facem r─âu? ├Ämi permit s─â ├«ntreb la r├óndul meu. Sunt curios de r─âspunsuri ­čÖâ

Imaginile de pe finalul anului trei de parcurs, undeva ├«n jurul globului p─âm├óntesc. Re╚Öi╚Ťa, Hunedoara, Brebu Nou, Deva, ╚śinteu, doar c├óteva din destina╚Ťiile atinse de #koni╚Ť─â.

2 Responses

 1. Mihai spune:

  Salut. Sunt curios de ce costul asa mare cu anvelopele? Ce anvelope ai folosit?
  Multumesc!

  • Cosmin Matei spune:

   Salut Mihai. S-a strecurat acolo o greșeală, din păcate. Am corectat-o, suma corectă e 2.921 RON. Am folosit pentru iarna NOKIAN 215/55 R17 WR SNOWPROOF P 98 V XL. În iarna trecută s-au cam terminat anvelopele originale, iar de o săptămână am schimbat cele de iarna cu all season CrossClimate2 de la Michelin. Să vedem cum se comportă si cum vor rezista.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.