Citigo, Fiat 500 și VW e-Up! – alternative la Dacia Spring pe piața second hand

Dincolo de numele Dacia, despre care criticii afirmă că ar fi a asigurat succesul Springului în România, suntem împreună cu colegii de echipă în căutarea valorilor reale, care au determinat numeroși cumpărători europeni să aleagă modelul Made in China în 2022.

Sursa: EU EVS, CleanTechnica pentru Franța și RO e-mobility index pentru România

Este drept că în România s-au livrat mai multe Springuri decât în toate țările din Europa de vest, cu două excepții majore: Franța și Germania.

Dar ce i-au determinat pe clienții germani, cu o bună putere de cumpărare pe cea mai mare piață auto europeană, să aleagă Springul? Sau pe vecinii francezi, care au înmatriculat mai puține Renault Twingo (12.655) apropiate ca preț și unde doar Peugeot 208 (19.219) a depășit Springul în 2022? Răspunsul este ceva mai complicat decât pur și simplu: prețul!

Când privim la distribuția inegală a livrărilor pentru modele asemănătoare ca dimensiuni, care oferă performanțe mai bune pentru un preț mai mare, răspunsul devine mai nuanțat.

Clienții germani au înmatriculat de două ori mai multe Fiat 500 decât Springuri. La fel și italienii, spaniolii și olandezii, cu toții au ales în număr mai mare Fiat 500 decât Dacia Spring, deci nu poate fi vorba doar despre prețul de achiziție.

Din păcate despre cererea de VW e-Up nu avem o imagine reală, cel mai mic membru al familiei VW, fiind utilizat doar ca metodă de evitare a amenzilor europene pentru depășirea emisiilor de CO2 și livrat în cantități mai mari doar în Germania, deși până și pe teren propriu au fost mai puține înmatriculări decât pentru Spring.

De ce ne interesează aceste cifre de înmatriculări? In căutarea unor alternative la Spring, pentru cei ce nu se pot împăca cu achiziția unui automobil made in China, destul de scump pentru ce oferă dacă eliminăm subvenția, Citigo, e-Up și Fiat 500 sunt alternative interesante pe piața second hand.

Grupa mică din cadrul proiectului Electromobilitate

Micuțele prietene ale celor ce se strecoară zilnic prin haosul traficului din aglomerațiile urbane, rămân foarte îndrăgite în echipa noastră. Economice, fiabile și fără mofturi, își văd de drum la fel de tăcut și fără fum ca în prima zi.

 • Citigo-ul lui Doina și Wiwi trece prin a treia iarnă blândă de la Timișoara, cu aceleași valori scăzute ale consumului.
 • Laszlo, cu cel de al doilea e-Up! al familiei, a reluat săptămâna trecută naveta, dar vor urma cu siguranță și călătoriile mai lungi, ca cele spre Budapesta relatate anul trecut.
 • Raul descoperă ciudățeniile temperaturilor scăzute din primul sezon mai rece la volanul Fiat-ului 500.

Așa cum ne-a înștiințat de la primul contact, Alin este excepția din Grupa Mică, alergand cu e-Up în județul Brașov dar și în exterior, cale de mii de kilometri în cele șase săptămâni de când ni s-a alăturat.

Alin – e-Up, Râșnov

09 – 15 ianuarie

 • parcurs: 1239 km;
 • consum indicat la bord: 12.5 kWh/100km;
 • consum total 16.2 kWh/100km;
 • Încărcări:
  • acasă: 144.5 kWh cu  114.1 ron.
  • gratuit 59 kWh (stații publice)
 • Cost pentru săptămâna trecută: 9 RON/100km

Nu am avut drumuri în afara județului Brasov.

Laszlo – e-Up, Cluj

Naveta clasică, temperaturi ușor mai ridicate, consumul ușor temperat pe bord:

Raul – Fiat 500, Timișoara

Săptămâna trecută am parcurs 239 km doar în oraș, cu un consum de 20.9 kWh/100km. Drumuri scurte și (foarte) rapide.

Am avut doua sesiuni de încărcare la stația de acasă totalizând 30.5 kWh (~21.37 lei) și o sesiune scurtă la o stație publică pe AC totalizând 14.08 kWh (15.49 lei).

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

La retrospectiva primei jumătăți din luna ianuarie, Wiwi a adăugat o coloană care indică cine a fost la volan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.