S2 Status săptămânal ID.3 și Megane E-Tech

Introducere

În articolul de săptămâna trecută v-am adresat o întrebare: După reducerea substanțială a prețurilor pentru modelele Tesla, cum credeți că va fi influențată piața mașinilor electrice SH? Dar cea a mașinilor electrice noi?

Din răspunsurile primite, plus o doză firească de subiectivism, reducerea masivă a prețurilor pentru modelele noi de Tesla a stârnit trei reacții, după părerea mea:

  • Unii oameni au fost supărați, în special cei care au cumpărat o Tesla cu puțin timp înainte de ieftiniri.
  • Unii oameni au fost bucuroși, în special cei care erau indeciși dacă să cumpere sau nu o mașină electrică, iar ieftinirile masive i-au făcut să se hotărască mai rapid.
  • Iar ultimii, grup în care mă încadrez și eu, s-au bucurat că cei de la Tesla au dat startul scăderilor de preț, pentru că și ceilalți producători vor fi nevoiți să umble la prețuri pentru a mai vinde ceva.

Probabil vă întrebați de ce mă bucur că vor fi mai multe electrice pe stradă, nu? Simplu! Vom rula în liniște și fără fum, din ce în ce mai mulți.

Dacă vor fi mai multe mașini electrice, mai mulți investitori vor fi dispuși să direcționeze fonduri mai mari către stațiile de încărcat, iar administrațiile publice sunt forțate să găsească mai rapid soluții pentru instalarea de puncte de încărcare.

De asemenea, prețurile mașinilor electrice SH au suferit o scădere bruscă, similară cu scăderea Tesla de până la 20%. De ce? Pentru că prețurile revin la normalul de altă dată, unde o mașina rulată nu avea cum să fie mai scumpă la revânzare după 1-2 ani de exploatare.

Toată această normalizare de prețuri, în special pentru mașinile SH, nu poate decât să mă bucure. Am mulți prieteni care ar cumpăra o mașină electrică, dar la un preț mai bun.

Iar un alt exemplu, cu toate că nu a fost nevoie să îl conving cu adevărat, după ce tatăl meu a condus ID.3-ul câțiva kilometri, nu a mai avut niciun dubiu dacă mașinile electrice îi sunt potrivite.

În plus, așa cum puteți citi în articolul de săptămâna trecută (Avem nevoie de călăuze în căutarea adevărului?) cu cât sunt mai mulți posesori de mașini electrice în România, cu atât vom avansa mai rapid pe curba S spre grupul țărilor avansate în domeniul mobilității electrice.

Eu zic să prindeți locul Adoptatorilor Timpurii! Sunt locuri limitate, dar satisfacții fără limite!

O variantă bună de luat în calcul pentru piața mașinilor SH este chiar ID.3-ul. Sunt curios în schimb, oare cei care au criticat în trecut, fără argumente solide toate lipsurile ID.3-urilor, își vor păstra opinia când le vor pune la vânzare?

Dar să zicem că e și normal să fie așa, ID.3-ul devenind din ce în ce mai bun în acești doi ani și jumătate de când este la vânzare.

Cu ultimele versiuni de soft 3.0, ID.3-urile chiar devin din ce în ce mai robuste software, iar consumul din ce în ce mai bun.

Domeniul de consum pentru VW ID.3 în perioada 18 ianuarie 2021 – 16 ianuarie 2023 (105 săptămâni) pe baza valorilor comunicate de 6 proprietari din București, Cluj și Timișoara

Din datele transmise de șase colegi participanți la proiectul Electromobilitate cu ID.3, reiese că în primele două ierni (2020-2021 și 2021-2022) consumul între minim și maxim s-a păstrat între aproximativ aceleași valori. In această iarnă mai blândă, atât minimele (curba albastră), cât și maximele (curba roșie) sunt la valori simțitor mai scăzute.

Coborârea pragului de încălzire a bateriei de la 8 grade C la 0 grade C, face să nu se mai irosească cca 1kWh (2%) din baterie la fiecare pornire. Dacă în medie eu am avut 2 porniri pe zi, rezultă că 60 kWh (2 x 1kWh x 30zile) de energie erau irosiți în fiecare lună, ceea ce este echivalentul a unui plin de baterie lunar.

Informațiile din echipă

În săptămâna 2/2023, întreaga echipă ID.3 a parcurs 1075 km cu un consum de 18.6 kWh/100km, iar Megane-ul E-tech a parcurs 407 km cu un consum mediu de 14.2 kWh/100km.

În săptămâna 2 nu am avut temperaturi prea mari, așa că cel puțin ID.3-ul meu a consumat multă energie, trăgând astfel consumul întregii echipe ID.3 în sus.

Cu toate acestea, diferența între minim și maxim e mai scăzută comparativ cu datele din trecut, drept urmare putem spune că se văd mici efecte ale perfecționării softului.

Călin (CJ)

În săptămâna 2/2023 am parcurs 110 km, consum 20.9 kWh/100 km.

Deplasări doar urbane, temperaturile s-au încadrat între 2-5 °C și câteva ploi. Traficul a revenit la ceea ce eram obișnuiți.

În rest, doar o încărcare de 43.52 kWh. Săptămâna aceasta voi duce mașina la reprezentanță pentru a remedia acea chemare pentru baterie. 

Marcel (CJ)

Pentru săptămâna 9-15/01, găsiți datele mai jos:

  • Distanța parcursă: 727 km;
  • Consum: 16.45 kWh/100km;
  • Încărcări: 134,24 kWh
    • 5xAC 105.16 kWh
    • 1xDC 29.8 kWh
  • Cost încărcare: 0 RON (încărcări la locul de muncă)

Nimic special de adăugat. 
Comparativ cu perioada similară a anului trecut consumul este mai bun, fiindcă dimineața temperaturile sunt în jurul valorii de 4-6 grade C, iar astfel bateria era încălzită.

Acestea fiind spuse, actualizarea la 2.4 a fost binevenită pentru că nu se mai consumă energie pentru a încălzi bateria sub 8 grade C. Astfel se păstrează o diferență de 4-6 kWh/100km între lunile similare de iarnă, având mai multă energie disponibilă pentru deplasări. 

George (AR) – Renault Megane

Datele de consum pentru Megane E-tech 08-15.01.2023:

– 407 km efectuați;
– 14.2 kWh/100km consum mediu;
– rulat în marea majoritate în regim de navetă;
– ploaia pare să influențeze consumul cu aproximativ 9% întrucât am mers cam 75% din distanță pe ploaie;
– au venit numerele verzi, sunt aplicate deja 🙂

P.S.: Am dat comandă de o Tesla M3LR având în vedere că acum prețurile par a fi ceea ce trebuie, probabil că la final de iulie o să scot la vânzare bijuteria aceasta.

Alex (B)

În perioada 9-15 ianuarie am parcurs 238 km cu un consum mediu de 24.0 kWh/100km.
Toată distanța a fost parcursă în București și împrejurimi, iar cum temperaturile s-au mai aliniat sezonului, consumul nu a fost la fel de prietenos.

Pentru cei care nu aveți senzori de presiune anvelope, să nu uitați să verificați presiunea la temperaturi joase. Eu aveam o presiune de 2.2 bari (2.5 recomandat), ultima dată când le-am verificat erau cam 18 grade C.

Concluzii

Cu ultimele ajustări de prețuri pentru mașini electrice, faceți sau nu pasul către electric?
Așteptăm răspunsurile voastre în comentarii.

2 Responses

  1. Viorel O spune:

    A’propos de ieftiniri de preturi: Skoda deja a scumpit cu 1’500 euro…

    • Alexandru Florea spune:

      Nu spun ca Enyaq-ul nu e o masina buna, dar un model Y este superior din multe puncte de vedere. Sper sa-si asume riscul scumpind masinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.