Echipa Tesla după 7, 70 și 220 săptămâni de monitorizare

Incepând de vineri 13 ianuarie 2023, când Tesla a anunțat o reducere de prețuri mai mare decât ne-am aștepat, lumea auto este în fierbere și în timp ce unele firme au reacționat cu ieftiniri, altele încă se mai gândesc… și foarte puține (din păcate Skoda printre ele) au mărit prețul.

Opiniile pro și contra (ca deobicei) au început să curgă, comenzile să crească și listele de așteptare să se lungească. Pentru cei ce noile prețuri au înlăturat ultimele rezistențe de a depune o comandă, așa cum s-a întâmplat și în echipa proiectului Electromobilitate, am alcătuit o sinteză a informațiilor de parcurs, consum și foarte puține probleme întâmpinate de colegii noștri din echipa Tesla.

Model Y Performance – 7 săptămâni

Ovidiu (B) a participat la proiect începând din 2020, mai întâi cu un Peugeot e-2008, apoi cu Model 3 Dual Motor și începând din 28 noiembrie cu un Model Y Performance, asamblat în Germania.

Cristian este la a doua colaborare, după ce ne-am cunoscut la bordul unei Skoda Enyaq, care începând din 12 decembrie a făcut loc unui Model Y Performance, venit de la Grünheide.

După șapte săptămâni de monitorizare, în care singura problemă apărută este recall-ul pentru pompa de căldură, rezolvată în garanție, rezultatele pentru Model YP sunt:

  • Ovidiu: 2411 km, consum mediu 21.9 kWh/100km
  • Cristian: 5779 km, 19.9 kWh/100km

Model 3 – 70 săptămâni

Cei opt proprietari, care ne-au comunicat informații săptămânale, au fost împărțiți egal între variante:

  • 4 standard range: două la București, Câmpina și Timișoara;
  • 4 long range: Arad, București, Sibiu și Timișoara.

Long range-ul lui Tudor (Arad), a sosit în țară înainte de a se deschide reprezentanța Tesla de la București, celelalte șapte au fost achiziționate prin programul rabla plus. Una singură, aparținând lui Ovidiu (B), a fost înlocuită după șapte luni cu un Model YP.

Pe lângă variația săptămânală a consumului mediu, reprezentată în graficul de mai sus, din informațiile transmise de colegii (activi în prezent) din echipa Tesla rezultă următoarele valori:

Marius – Câmpina

Pe lângă naveta zilnică în zona Câmpina, Marius a acumulat cel mai mare număr de kilometri fără probleme tehnice pe parcursul primelor 70 săptămâni, așa cum ați aflat din descrierea călătoriilor în Alpi (Elveția și Italia), în Grecia și la Viena, pe lângă numeroase destinații din țară.

Valoarea redusă a consumului o punem pe socoteala stilului de condus perfecționat pentru eficiență cu prima electrică, îndrăgita Buburuză (VW e-Up!).

Veteranele – Model 3 Long Range rwd – 220 săptămâni

Cele două veterane ale proiectului sunt variante timpurii Long Range cu tracțiune spate, asamblate la Fremont în California, achiziționate în noiembrie 2018 (TM 3) și martie 2019 (TVG).

TM 3 (citit Timi trei) care circulă de obicei în Michigan și evadează de câteva ori pe an în călătorii lungi, în cea din 2019 ajungând în România pentru șase luni, a acumulat 109.000 km cu un consum mediu de 15.1 kWh/100km. Valorile sunt suprinzător de apropiate de rezultatul echipei Tesla de mai sus: 111.143 km, 15.8 kWh/100km.

TVG este acasă în Nevada, unde a acumulat 94.710 km (din care 30.229 km parcurși începând din decembrie 2021) cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km.

Cu excepția unor update-uri de soft, a schimbării filtrelor de polen și a unui set de anvelope, TVG nu a fost la service și nici service-ul mobil nu a venit la ea.

Cu totul alta este povestea cu TM 3, care din cauza drumurilor de calitate foarte proastă din Motor City, a avut nevoie de schimbarea amortizoarelor și brațelor față în toamna anului 2022, după patru ani de la achiziție. Și TM 3 a avut nevoie de două schimburi ale filtrelor de polen, un ștergător de parbriz și un set de anvelope noi. Din cauza unui senzor defect pentru detecția pasagerului, scaunul din dreapta a fost schimbat, după ce o primă intervenție nu a rezolvat problema. Ambele reparații au fost rezolvate de tehnicianul Tesla la domiciliul clientului.

Mașinile sunt încărcate lent acasă și utilizează rețeaua Supercharger doar la călătorii lungi. Ajunse la jumătate perioadei de garanție pentru acumulatori, degradarea nu este o problemă, cu toate că una circulă în climat excesiv de cald (Nevada), iar cealaltă a trecut prin patru ierni ierni geroase în Michigan, cea de cincea (actuala) fiind mai degrabă caracterizată de temperaturi neobisnuit de blânde.

In loc de concluzii

După 7, 70 și 220 săptămâni alături de diferitele variante de Model Y și Model 3 produse în Germania și China sau California nu am primit informații despre probleme mecanice sau electrice neobișnuite pentru kilometrajul și condițiile în care a fost parcurs.

Costurile de întreținere au fost minime până în prezent, la fel și vizitele la service, Tesla neavând revizii obligatorii pe durata garanției.

Singurul motiv de nemulțumire, rămâne frânarea neintenționată, atât pe Autopilot cât și pe tempomat, cu care se confruntă TM 3 după achiziția funcției Autopilot în februarie 2022. In cei trei ani premergători, nu am întâmpinat vreodată frânarea neintenționată, sau alte manifestări care periclitează siguranța traficului și a pasagerilor.

Pentru detalii legate de experiențele săptămânale ale proprietarilor, utilizați funcția de căutare a blogului pentru Tesla Model 3 (cronicile echipei Tesla) sau Model Y (înglobate deocamdată în Grupa Mare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.