Comparația consumului mediu de vară și toamnă pentru 12 mașini electrice

In urmă cu două luni publicam primul articol despre consumul mediu obținut pe timpul verii de opt modele electrice parcate in garajul nostru virtual, pe baza informațiilor primite săptămânal de la proprietari.

Pentru aducere aminte, graficul arăta diferențe atât între diferite modele, cât și între moduri diferite de utilizare pentru Hyundai Kona.

Intre timp alte două Hyundai Kona s-au alăturat echipei noastre, plus un Peugot e-2008 și un VW e-Up!

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Ca observație generală, consumul mediu în septembrie a fost mai scăzut, datorita utilizării mai rare a instalației de aer condiționat și doar ocazional a căldurii:

  • Tesla Model 3: -7%
  • Kona- Paul: -6.8%
  • Kona Attila: -4.5%
  • Kona Tudor: – 1.4%
  • Peugeot e-208: -1.3%

Singura creștere de 4.5% a consumului a înregistrat-o Silviu cu e-2008, probabil datorită unor drumuri mai lungi in afara orașului și a unei traversări a Transfăgărășanului.

Titus a obținut la Sibiu același consum mediu ca și Paul la Băilești (13.7 kWh/100 km) și foarte apropiat de consumul lui Cristian, cu varianta Highway, la Cluj (14 kWh/100 km).

Corsa-e condusă de Razvan și soția în București, este printre cele mai eficiente modele electrice, cu un consum mediu de 13.3 kWh/100 km, dar recordul lunii septembrie aparține lui Marius, care a parcurs cu VW e-Up! la Câmpina 2.261 km cu un consum mediu de doar 9.4 kWh/100km.

Impactul ploii asupra consumului în afara orașului

Așa cum este firesc toamna, dacă vă surprinde ploaia la un drum mai lung în afara orașului, pe durata deplasării la viteze de autostrada consumul va creste. Rezistenta la înaintare creste semnificativ și autonomia scade proporțional.

Un exemplu realizat cu TM 3 sâmbătă la dus pe uscat și duminică la întoarcere pe același traseu, dar pe ploaie, cu viteza de deplasare legală de 70 mph (112 km/h).

Consumul dus-intros a fost cu 4% mai ridicat decat cel pe termen lung (14.7 kWh/100 km)

Consumul la drumul de întoarcere, pe ploaie, a fost cu 12% mai ridicat decât cel înregistrat pentru peste 30.000 km cu TM 3.

Odată cu apropierea sezonului rece, aceste diferențe sunt importante pentru planificarea punctelor de realimentare, care in general nu mai pot fi aceleași cu cele utilizate pe perioade verii. O precauție suplimentară, datorită capriciilor vremii în acest sezon, este foarte utilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.