Consum de vară pentru 8 modele electrice

Într-un recent mesaj cu informațiile de consum și parcursul zilnic primit de la Edi, am remarcat următorul comentariu:

Cum am văzut în articolele cu consumurile pe timp de caniculă, Ioniq în continuare se pare ca e cel mai eficient.

Edi, proprietar Hyundai Ioniq model 2020 din decembrie 2019

Privind la graficul alcătuit cu media săptămânala a consumului de energie electrică începând de la achiziție, Edi este unul din proprietarii fericiți, care primind mașina în decembrie, s-a acomodat mai întâi cu consumurile mari și autonomia mai redusă din sezonul rece.

Începând cu luna martie, consumul mediu a fost în scădere, iar din luna mai consumul oscilează intre 12.1 și 12.6 kWh/100km, valori foarte bune, confirmate pe parcursul a două veri cu Ionică (model 2018) și Ioniq-ul lui Tudor (model 2019).

Cum se compară Ioniq cu alte modele electrice?

În toate testele paralele făcute în aceleași condiții de drum în cadrul proiectului Electromobilitate, Ioniq-ul a ieșit învingător pana la viteze de 110 km/h pe autostrada, de unde Model 3 long range, tracțiune spate, a fost mai eficient.

Dar cum nu avem întotdeauna posibilitatea unor teste paralele, am considerat că o informație utila este și comparația cu consumul mediu realizat de cele opt modele din garajul nostru virtual, a căror proprietari ne comunică săptămânal informațiile de consum și kilometraj.

Grafic realizat pe baza valorilor comunicate de proprietari

Cu precizarea că nu este o comparație riguroasă în condiții standard de laborator și care are rol pur informativ pentru spectrul de valori obținute cu câteva modele electrice, să cunoaștem mai bine protagoniștii.

Hyundai Ioniq model 2020

Edi circula în zona București, în modul „normal” (Ioniq are un mod mai economic ECO), cu climatizarea reglată la o temperatura cu aproximativ 10 grade Celsius mai joasă decât cea exterioară.

În luna iulie a acumulat 558 kilometri, cea mai lungă călătorie într-o zi fiind de 86 km, cu mult sub limita de autonomie a Ioniq-ului, deci fără griji de reîncărcare.

Renault ZOE Z.E. 50 R135

Radu a început drumurile electrice din apropiere de Ploiești pană la București în iunie și acumulează un număr impresionant de kilometri, despre care ne povestește în amănunt experiențele dobândite și plăcerea de a conduce electric.

După 5400 km, consumul mediu indicat de aplicație, 13.5 kWh/100km este ceva mai mare decât al Ioniq-ului, care este un automobil mai mare, dar rămâne o valoare de referință.

Tesla Model 3 long range, tracțiune spate

Cunoscută în comunitatea electromobilitate sub numele de botez TM3 (Timi trei), Tesla a acumulat în iulie 824 kilometri în zona Motor City, Michigan, cu un consum mediu de 14.3 kWh/100km.

Încărcând doar acasă, la priza casnica de 120V, costurile cu energia electrică sunt de aproximativ trei ori mai mici, decât cele cu combustibilul pentru cealaltă mașină a familiei, un Volvo V60, cu toate că prețul benzinei rămâne scăzut în această vară.

Hyundai Kona

Doua dintre cele trei Kona pe care le urmărim săptămânal au obținut în luna iulie același consum mediu 14.7 kWh/100 km, deși utilizarea lor nu putea fi mai diferită.

Paul a adunat aproape 9200 de kilometri electrici pe drumuri de vacanță, împingând Kona mult peste autonomia ei și acumulând o vasta experiență cu rețele de încărcare europene, în timp ce Tudor a parcurs 2000 km cu naveta în oraș și excursii de sfârșit de săptămână.

Attila a fost zilnic la serviciu, climatizarea afectând mult valoarea consumului pe drumul foarte scurt (3 km) pana se răcește habitaclul, iar la drumurile ocazionale la Oradea, mărturisește ca ii place să facă câte o depășire „cu accelerația la podea”.

Consumul mai mare cu 8% decât al suratelor, reprezintă mai putin de 1 leu la 100 kilometri, pentru încărcarea acasă (inclusiv pierderile estimate la 10%), ceea ce nu poate constitui un impediment pentru dorința de a conduce mai sportiv.

Peugeot e-208

Un consum mediu identic cu cel realizat de Atilla cu Kona, a fost și cel comunicat de Laura. Utilizat strict în oraș, electro-leul a parcurs 358 kilometri justificând din plin decizia de achiziție, în locul Konei, care era prima opțiune.

Asa cum scria Laura „considerând că voi utiliza mașina doar în oraș, am preferat Peugeot-ul, fiindcă diferența de 10.000 euro, pentru autonomia mai mare a Konei, nu se justifică pentru mine.”

Peugeot e-2008

Nu poate fi o surpriză că cel mai mare model din garajul nostru virtual a avut cel mai mare consum în luna iulie, cu atât mai mult cu cât Silviu trăiește din plin fascinația accelerațiilor oferite de cuplul electric instant și conduce în modul sport.

Într-o combinație foarte asemănătoare de drumuri zilnice la serviciu și excursii de sfârșit de săptămână ca cele parcurse de Tudor, Silviu a acumulat 1500 de kilometri în iulie și promite să ne țină „la curent” cu viitoarele călătorii de vacanță.

Care sunt experiențele voastre cu mașini electrice în perioada de caniculă?

Scrieți-ne pe adresa [email protected] și să ne vedem sănătoși la Păltiniș în octombrie, la a treia ediție Electromania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.