Comparație de consum Zoe cu buburuzele grupului VW

O întrebare din media socială despre consumul unui Renault Zoe ZE40 comparativ cu VW e-Up! a generat un exercițiu ceva mai complex, dar care din punct de vedere statistic lasă de dorit.

Un răspuns scurt, pe înțelesul tuturor și destul de apropiat de realitate, este comparația între valorile medii de consum din EVdatabase (valori din 10 mai 2021):

  • VW e-Up: 15.8 kWh/100 km
  • Renault Zoe ZE 40 R110: 16.1 kWh/100 km

Consum mediu săptămânal comunicat de participanții la proiectul Electromobilitate

Cele trei Zoe, al căror consum este reprezentat în grafic, sunt toate varianta ZE50 R135, iar valorile sunt citite la bord de Radu și Serban, in timp ce Darius a preluat în această săptămână pentru prima oară valoarea consumului dintr-o aplicație, despre care ne va povesti mai multe cât de curând.

După cum ați aflat săptămâna trecută, Citigo și-a reluat locul în echipă după o așteptare de 47 de zile pentru o piesă de schimb. In schimb Smart-ul nu a avut nevoie de încărcare ultima săptămâna, Klara fiind în concediu.

Marius a pornit cu e-Up! pe drumuri de munte, de unde ne-a trimis imaginile de mai sus de la cabanele Dichiu și Bolboci, Lacul Bolboci și pe 713A, între Dichiu și Bolboci.

Statistica traseului: Câmpina (435m alt) – Cabana Dichiu (1600m alt) – Cabana Bolboci (1460m alt) – Cabana Dichiu (1600m alt) – Câmpina (435m alt)

In direct cu proprietarii

Radu – Zoe, Ploiești

Datele de exploatare ale lui ZOE din perioada 30.04-10.05.2021, sunt:

Parcurs:  1032 km
Viteza medie:  46.1 km/h
Consum mediu:  12.6 kWh /100 km
Costuri alimentare:  0 lei

Tot cu zâmbetul pe buze, pe vreme bună și temperaturi plăcute (7-22 grade), mă îndrept încet dar sigur către borna de 40.000 km, pe care cred că o voi atinge odată cu împlinirea la început de Iunie a anului de când folosesc electronii drept combustibil.

O sa încerc atunci un mic rezumat în cifre într-un articol pe blog.

In rest, plăcerea de a conduce electric îmi depășește orice așteptare!

Serban – Zoe, Suceava

Săptămâna trecută am parcurs 130 km urbani cu 15,75 kWh/100 km și 108 km extraurbani cu 13,4 kWh/100 km. Mereu mă amuză să văd cât de bun e consumul extraurban versus urban, mai ales când diferențele sunt destul de mari, pentru ca eu urban țin mașina pe eco și viteza e relativ redusă, iar extraurban nu o menajez și nici nu o limitez cu eco. Mereu țin clima pe automat, că nu sunt de acord cu ideea de mers “la consum”.

Azi dimineață Zoe a intrat în service pentru update-urile de baterie, navigație și energy screen, după reclamații făcute către  Vocea clientului Renault. In același timp sper să mi se rezolve și problema cu haionul buclucaș, care scârțâie (deși până acum am fost de cinci ori în service pentru acesta problema). 

Darius – Zoe, Timișoara

Săptămâna trecută mi-am făcut încă de luni cont pe Tronity, o aplicație care-ti permite să monitorizezi călătoriile, consumul, încărcarea și alte astfel de detalii pentru mașina electrică. Nu merge cu toate mărcile, dar are o lista destul de mare de mașini suportate.

La prima vedere e faină, pentru că-mi monitorizează fiecare cursă cu consumul ei, calculat pe baza capacitații bateriei (pe care am ajustat-o eu) și a procentului consumat din baterie. Adică exact cum ar trebui să fie.

Aplicația e free 30 de zile dacă folositi linkul acesta de la mine https://app.tronity.io/signup/034Ck2EfG sau 15 zile dacă vă faceți cont direct fără link. Eu încă o testez și vreau să mă hotărăsc dacă o să o plătesc sau nu.

A mai dat și rateuri de vreo două ori, însă e din cauza Renault probabil, care n-a furnizat datele cum trebuie. Mă mai gândesc și poate când trag o concluzie scriu și un articol.

Altfel, bazat pe datele din Tronity, am parcurs săptămâna trecută 784 km cu 120 kWh, deci am avut un consum de 15.3 kWh/100 km.

image.png

Joi merg și eu cu Zoe la Service pentru update de software pentru baterie și energy info, dar și pentru a încerca să rezolv pocniturile de la haion, din bord dar și pârâitul la viraje pe loc.

Comparații între domeniile de consum obținute cu Zoe și buburuzele VW

Graficul comparativ este orientativ, încercând să sublinieze că, în funcție de condițiile meteo și cazurile de utilizare, nu există o singură valoare a consumului, ci o serie de valori care cresc iarna și scad primăvara.

Atât numărul participanților în acest doua echipe, cât și numărul punctelor de măsura nu sunt suficiente pentru a fi statistic relevante. Cu aceste precizări, ce duc la aproximări destul puțin rafinate, este vizibil că valorile maxime înregistrate de Marius (e-Up) și Wiwi (Citigo) sunt mai mici decât valorile minime obținute de Radu, Darius și Șerban, cu câteva mici excepții.

Scrieți-ne dacă astfel de diagrame ajută la înțelegerea consumului și implicit al autonomiei (când comparam modele electrice diferite) la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau pe adresa office@electromobilitate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.