VW, Tesla, Lucid Motors și Rivian – un sfârșit de săptămână de excepție

Pe lângă manifestările naționale promovate de gazda noastră la Salonul Auto de la Brașov, dl. Eugen Preda, în plan internațional am avut parte de un festival electromobilistic de excepție.

Interviul lui Herbert Diess, CEO grup VW, pentru Handelsblatt

De mult nu am avut ocazia să ascultăm un dialog atât de competent și profund, ca cel realizat vineri de redactorul șef al revistei Handelsblatt, Sebastian Matthes cu liderul concernului Volkswagen, în aceasta perioadă tulbure a tranziției spre electromobilitate.

Nici o întrebare incomodă nu a fost ocolită și răspunsurile nu au dezamăgit pe cei dispuși să accepte că liderul transformării radicale a grupului VW nu a fost dispus să recunoască public că cel mai mare producător auto german a ratat startul cu ID.3, sau că ID.4 suferă de aceleași probleme fundamentale înglobate în platforma MEB din cauza gândirii insulare, caracteristice oricărui mare concern tradițional.

Pentru a înțelege mai bine diferențele între libertatea de proiectare a unui startup, care pornește la drum fără bagajul istoric al oricărui producător tradițional și limitările întâmpinate la concepția ID.4 sau Mach-e, recomandăm o jumătate de oră în compania lui Sandy Munro și a invitaților săi, care disecă arhitectura electrică, comparând noile modele electrice de la Ford (Mach-e) și VW (ID.4) cu rivalul declarat: Tesla Model Y.

Interviul cu liderul german a fost caracterizat de atâtea replici memorabile, încât cu siguranță vom reveni în detaliu, accentuând deocamdată doar respectul dovedit de Herbert Diess față de pionierul electromobilității moderne, când la întrebarea dacă Tesla este supraevaluată pe bursă, a răspuns foarte direct:

Nu! … din păcate firma VW este subevaluată.

În același context, al impactului startup-urilor asupra dinamicii din universul auto și mai ales despre posibila intrare pe scara largă a giganților IT în spațiul sacru rezervat până nu de mult producătorilor auto tradiționali, Herbert Diess atrage atenția că Amazon, Apple sau Goolge dispun de cash-ul necesar să achiziționeze orice concern auto și că posibilitatea ca viitorul Apple-Car va cuceri doar 3% din piața auto, ar reprezenta o dublare a cifrei de afaceri pentru Apple!

Elon Musk show la Saturday Night Live și reclama Lucid Motors

In timp ce Herbert Diess se luptă cu elefanții sacrii ai concernului VW, cu obstrucțiile motoriștilor și cele ale sindicatului, Elon Musk demonstrează de ce Tesla nu are nevoie de marketing, birou de presă, etc.

Apariția controversată a vizionarului întreprinzător implicat în revoluția electrică, energie solară, zboruri interplanetare, rețele de internet prin satelit, tunele și multe altele, într-una din cele mai populare emisiuni de comedie americană, a generat un flux necontenit de știri de mai bine de 48 de ore, în valoare de zeci de miliarde.

Omul orchestră nu a lăsat nici un domeniu de interes neamintit și a trecut cu ușurință peste cele mai ciudate momente afirmând că este prima gazdă a emisiunii de umor diagnosticată cu sindromul Asperger. O replică memorabilă va rămâne: „cum credeați că un om care reinventează automobilul electric și trimite pe alții pe Marte poate fi normal?”

Dincolo de glumele lui Elon Musk, o lovitură promoțională a reușit echipei de la Lucid Motors, care a cumpărat primul spot publicitar al emisiunii, urmărită de zeci de milioane de fani Tesla, pentru promovarea primului model electric premium de mare performanță denumit Lucid Air.

Rivian – încă o lună până la livrarea primelor exemplare R1T

Cu aproape un an întârziere, Rivian se apropie de primele livrări ale pickup-ului electric R1T și a ales același sfârșit de săptămână cu VW, Tesla și Lucid Motors pentru a încerca să capteze câteva titluri din media tradițională și cea socială.

Față de cei doi giganți VW și Tesla, Lucid și Rivian par să facă parte din grupa mică, dar ambele firme dispun de competențele, ambițiile și finanțele necesare unor viitoare produse de excepție. In spatele Lucid se alfa unul din cele mai mari fonduri de investiții, cel din Arabia Saudită, iar activitățile pre-producție la Rivian sunt finanțate de un grup de firme potente, în frunte cu Amazon, Ford, Cox Automotive și Black Rock.

După noile detalii dezvăluite în weekend și anunțurile despre angajări masive la Rivian, livrările primelor pickup truck-uri electrice au devenit o realitate aflată la doar o lună distanță. Electrificarea celui mai mare segment auto american, în conjunctura favorabilă a promovării electrificării de către noua administrație de la Casa Albă, va avea implicații majore globale pe calea electromobilității.

Alte articole despre Lucid Motors și Rivian:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.