Cresterea inmatricularilor de automobile electrice – anomalie statistica sau schimbare de mentalitate?

Cu o saptamana in urma, imediat dupa publicarea informatiilor de inmatriculare de pe pietele majore europene pentru luna martie si trimestrul I din 2020, am lansat un apel la dialog ce tema „Este electromobilitatea imuna la virus?”

Sa ne reamintim contextul. Productia auto in China a fost oprita, cu mici exceptii notabile cum ar fi Tesla Shanghai, incepand cu a treia saptamana din ianuarie si pana spre sfarsitul lunii februarie. In Europa liniile de asamblare s-au oprit la jumatatea lunii martie si multe vor ramane asa pana spre sfarsitul lunii aprilie.

Si in Europa exista exceptii remarcabile. De exemplu uzina grupului PSA, unde se produce noul Peugeot e-208, a fost inchisa intre 17 martie si 4 aprilie, in prezent reprezentantele preiau din nou comenzi pentru micuta vedeta electrica, ce face parte din familia premiata cu titlul „Masina Anului” in Europa.

In SUA industria auto este in repaus fortat de carantina, dar pana si in contextul pandemiei mica firma auto californiana, pornita la drum cu aproape 17 ani in urma, cu obiectivul de a accelera tranzitia lumii spre utilizarea de energie sustenabila, a gasit solutii ingenioase.

In timp ce fabrica Tesla din Fremont si cea de acumulatori din Nevada au oprit liniile de productie in martie, noua gigafactory din Shanghai a accelerat productia, cu obiectivul 3000 de Model 3 pe saptamana. Dupa informatiile furnizatate de CPCA – China Passenger Car Association, livrarile Tesla in ianuarie au fost de 2620 Model 3 MIC, au crescut in februarie la 3900, pentru a depasi 10.000 in martie, consolindandu-si astfel pozitia numarul 1 in China si in lume, inca din primul trimestru al anului.

De ce cresc vanzarile de masini electrice, cand piata auto este in cadere libera?

Variatia procentuala a inmatricularilor, comparativ cu martie 2019

Revenim la intrebarea pusa cu o saptamana in urma. Ca sa intelegem amploarea fenomenului, am listat cateva piete semnificative, pentru care exista informatii despre inmatricularile din luna martie, comparand SCADEREA pentru modele echipate cu motoare cu ardere interna cu CRESTEREA pentru automobile electrice si hibrizi plug-in.

scadere piata [%]variatie [%]
EV si PHEV
penetrare [%]
 EV pe piata
Suedia-8.67928
Olanda-23.4817
Norvegia-32.2-2675
Germania-37.75618
Danemarca-42.39012
Belgia-47.5398.6
Sursa infomatiilor: EVsales

In Norvegia inmatricularile de vehicule electrice au fost mai scazute decat in martie anul trecut, dar datorita scaderii si mai accentuate a celor echipate cu motoare clasice, rata de penetrare pentru BEV+PHEV in Norvegia a atins in luna martie un record absolut: 75%!

Vom reveni la acest subiect fascinant, ce pare sa marcheze o schimbare de mentalitate in masa a cumparatorilor, cu o comparatie pentru intreg trimestrul I, de indata ce informatiile amanuntite de inmatriculari pe modele vor fi disponibile.

Sursa: LMC automotive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.