Recapituland statisticile de inmatriculare in luna martie pe pietele europene majore, este imposibil chiar si pentru cei mai inraiti electrosceptici sa nu observe ca in timp ce vanzarile de fosile s-au prabusit, cele de automobile electrice sunt in crestere fata de anul trecut.
Desigur ca baza de referinta pentru EV-uri este mult mai scazuta si cateva sute de bucati in plus reprezinta o crestere substantiala. Ramane insa intrebarea fundamentala:
De ce prefera clientii sa cumpere mai multe automobile electrice decat anul trecut, in conditiile create de pandemie, cand toata economia pare ca se naruie in jurul nostru?
Este o invitatie la discutie, fiindca aceasta aparenta imunitate a electromobilitatii la panica economica poate avea nenumarate cauze. In asteptarea opiniilor voastre, voi lista cateva ipoteze „naive” si cateva realitati constatate pe parcursul analizelor compilate despre oferta de automobile electrice in Romania la inceputul lunii aprilie.
1. Ar putea fi o reactie a celor ce constientizeaza ca poluarea este o problema de sanatate cronica, care a inceput inainte de pandemie si va continua, atata vreme cat fosilele vor continua sa domine vanzarile globale in proportie de 98% ?! … cel putin carantina generalizata in marile orase ale lumii ne-a furnizat evidenta clara, ca poluarea este cauzata intr-o mare proportie de activitatea umana, industriala si de transport.
2. Cu siguranta oferta mai bogata de modele electrice si PHEV, pregatita cu mult inaintea stoparii activitatilor la dealeri, in conditii de carantina si distantare sociala, are un rol important, dupa cum are si trecerea rapida la vanzarea online, care a ajutat in mai mare masura vanzarea de EV-uri, a caror clienti sunt in majoritate IT tech fani.
3. Ma tot intreb daca oferta actuala, ca diversitate si cantitate, incepe sa se apropie mai mult de cererea reala? … sincer nu cred ca am ajuns acolo, dupa prea multi ani de gatuire intentionata a productiei EV, utilizata atat de pervers pentru a justifica ca absenta investitiilor in domeniu ar fi cauzata de lipsa de apetit a publicului european pentru electromobilitate.
4. Sa fie teama celor interesati de masini electrice ca se vor anula subventiile, odata ce bugetele nationale vor suferi de pe urma crizei economice? … este o ipoteza plauzibila, daca luam in considerare varfurile de vanzari din Olanda, inaintea modificarii prevederilor fiscale in ianuarie 2020. Exemplul Chinei poate ajuta, fiindca cea mai mare piata EV din lume a trecut in 2019 printr-o cerere disproportionat de mare in primele sase luni, doar pentru a scadea puternic incepand din iulie, dupa eliminarea sau reducerea subventiilor.
5. Cu siguranta un rol semnificativ la cresterea vanzarilor de EV si PHEV au vocile marilor producatori care au inceput promovarea EV-urilor dincolo de noi modele, preturi si discounturi.
Materiale promotionale, care explica clientilor avantajele electromobilitatii, sunt tot mai des intalnite si tot mai amplu documentate cu aspectele legate de economia pentru buzunarul fiecaruia. Exemplu: grupul Volkswagen demonstreaza ca noul ID.3 este deja mai ieftin (TCO – total cost of ownership) decat modele similare pe benzina sau diesel.
Site-urile importatorilor romani, care ofera modele electrice, contin numeroase informatii educative despre avantajele condusului electric, despre incarcare, intretinere, fiabilitate si conditiile de garantie (general opt ani) pentru acumulatori, care au rolul se indeparteze teama de necunoscut.
- Volkswagen Romania
- Hyundai Romania
- Kia Romania – Nu mai ezita! #go electric!
- Peugeot Romania
- Renault Romania
- BMW Romania – electromobilitate
- Mini Romania
- Mercedes Romania
- Audi Romania
- Jaguar Romania
- Smart – acum, totul este electric
Chiar si importatori care nu au inca modele 100% electrice in oferta de vanzare pentru anul 2020 in Romania, au inceput sa promoveze electromobilitatea:
Un efect spectaculos in luna martie, cauzat de conditiile speciale in care vanzarea de fosile s-a prabusit, in timp ce inmatricualrile de BEV si PHEV au crescut este atingerea unui procent de adoptare a electromobilitatii fara precedent:
- 75% in Norvegia – plus 19% fata de sfarsitul anului 2019
- 28% in Suedia – plus 17%
- 18% in Germania – plus 15%

Aceste rezultate punctuale, doar pentru luna martie, raportate la nivelul de adoptare al automobilelor electrice la finalul anului 2019, sunt dovada ca publicul s-a orientat intr-o mult mai mare proportie spre oferta de vehicule electrice, decat spre variantele clasice.
Prognoze pentru 2023 depasite!
Un raport de penetrare atat de mare pentru automobile electrice era prognozat pentru perioada de dincolo de 2023, cand se va atinge paritatea pretului de achizitie intre masini electrice si cele echipate cu motoare cu ardere interna.
Contextul social si economic in care s-a devansat cu mai bine de trei ani atingerea unor rate de adopatare semnificative este trist, dar efectul acestui parc auto transformat, in care vehiculele electrice au o pondere tot mai mare, va fi benefic pe termen lung.
Asa cum scriam nu de mult: orice criza genereaza oportunitati! Depinde doar de noi daca mai avem puterea si suntem dispusi sa privim dincolo de lacrimi si ingrijorare la un viitor mai luminos … cel putin pentru electromobilitate.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.