La 6 săptămâni după configurarea și plasarea comenzii pentru un Peugeot e-208, a sosit cel mai așteptat moment al acestei experiențe, livrarea!
Având în vedere amprenta pe care a pus-o această pandemie asupra industriei și faptul că fabricile de automobile din Europa au fost închise, optimismul nostru cu privire la data livrării scăzuse. La sfârșitul săptămânii trecute, un apel al domnului Liviu Săracu, dealer Peugeot, ne-a trezit din amorțeala statului acasă. Fast forward până miercuri, 08.04 când am preluat mașina de la Peugeot Timișoara.

Ieri am reușit să parcurg și eu primii kilometri cu mașina și voi scrie câteva impresii despre primul contact.
Condusul
Când am văzut prima dată mașina echipată cu jante pe 17 inch și anvelope cu talonul îngust mă așteptam să fie sacrificat confortul. Această așteptare a fost amplificată și de recenziile urmărite, în care diferite persoane s-au plâns de rigiditatea suspensiei. Mi-a fost infirmat acest gând imediat ce am intrat pe prima porțiune de drum denivelată, unde mașina absoarbe foarte bine majoritatea neregularităților șoselei. Într-adevăr, comparativ cu Ioniq-ul, suspensia de la Peugeot este ceva mai rigidă, dar nu este deranjant.

Cei 100 kW și 260 Nm își fac simțită prezența odată cu selectarea modului sport și apăsarea fermă a pedalei de accelerație. It’s not Tesla fast, dar din categoria autovehiculelor electrice de oraș, doar Mini și BMW i3 accelerează pana la 100 km/h mai repede: 8.1 secunde – Peugeot, 7.3 – Mini și BMW i3.
Autonomie
Despre autonomie nu pot spune prea multe deocamdată, dar conform consumului de 15.8 kWh/100km înregistrat pe cei 37 km parcurși și bateriei cu o capacitate de 50 kWh, am obține o autonomie de aproximativ 300 km, ceea ce nu este foarte departe de cei 340 km declarați conform regimului WLTP.
Dotări/siguranță
Siguranța este garantată de majoritatea sistemelor actuale disponibile:
- sistem de monitorizare a unghiului mort,
- sistem de asistență pentru păstrarea benzii,
- frânare de urgență autonomă,
- cruise control adaptiv,
- senzori de parcare 360º,
- cameră video marșarier și altele.
Una dintre funcțiile care imi plac foarte mult este keyless entry, care la acest model funcționează fără apasărea vreunui buton de pe mânerul ușii. Când te apropii cu cheia în buzunar, mașina se deblochează, iar după oprirea motorului și părăsirea zonei de detecție a cheii, ușile se blochează. Sistemul seamănă cu cel de la Tesla și deși nu pare o opțiune fără de care să nu putem trăi, este foarte utilă, mai ales cand ai mainile ocupate cu bagaje.
Un lucru care mie îmi lipsește la Ioniq, este disponibilitatea unei aplicații prin care să primești informații despre nivelul de încărcare și să poți programa încălzirea/răcirea habitaclului sau încărcarea acumulatorului. La Peugeot este disponibilă aplicația MyPeugeot, atât pe iOS cât și pe Android și deși ar mai trebui finisată (după părerea mea), oferă funcțiile enumerate mai sus.

Am realizat și un mic experiment de dimineață: am pornit din aplicație încălzirea habitaclului (dimineață la Timișoara au fost vreo 7 ℃), bateria era la 85%, iar în urma ciclului de încălzire, care durează aproximativ 45 de minute la e-208, am „pierdut” 2%, adică aproximativ 1 kWh (0.64 RON!) Mașina nu afișeaza capacitatea bateriei în procente, această informație este disponibilă doar prin intermediul aplicației.
Pozitia la volan, confort interior
Aș mai adăuga doar faptul că poziția la volan este foarte comodă, deși volanul are o poziție destul de joasă și trebuie să ne uităm peste volan la instrumentele de bord, nu „prin” volan. Butoanele sunt ușor accesibile de pe locul șoferului (…așa cum e normal) și toate comenzile sunt acolo unde ar trebui să fie. E pur și simplu o atmosferă primitoare care te îmbie la condus.

După depășirea acestei situații de criză, vor urma teste comparative și informații săptămânale despre consum.
Doamnele au cuvantul
Pentru concluzia primelor impresii, dau cuvântul mamei mele, posesoarea noului e-208 galben.
Am așteptat nerăbdătoare sosirea noului Peugeot e-208 și a venit ca o mare bucurie mai ales acum, în vreme de criză. L-am adus acasa cu emoție, am mai condus vreo 15 km, însă îl privesc ca pe o bijuterie și încerc să-i descifrez tainele în modul „static”, până când voi putea să mă bucur pe deplin de el.
Laura Marchiș

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
Cat a costat si ce varianta de echipare e? GT sau GT Line?
Salut! Este varianta de echipare GT. Prețul aproximativ 36.000€ înainte de subvenție. Lista completa de prețuri o găsești aici: https://media.ndp.awsmpsa.com/file/54/3/noul-e208-20c-2020.645543.pdf