În articolul de astăzi vă prezint un accesoriu util deplasărilor lungi pe care le facem cu mașina electrică: un prelungitor.
Atunci când nu avem acces la o stație de încărcare și avem nevoie să încărcăm bateria mașinii electrice, iar priza este la o distanță mai mare decât lungimea cablului de încărcare de la adaptorul Schuko din dotare, atunci suntem nevoiți să folosim un prelungitor.
Am ales să construiesc un prelungitor și nu să cumpăr unul din comerț pentru că cel din urmă nu a părut suficient de solid încât să reziste la trecerea a peste 50 kWh, într-o singură zi.
Lungimea cablului poate fi variabilă, dar lungimea de 10 m contribuie la un mix bun între costuri, pierderi de energie și volum.
Că tot a venit vorba de pierderi, la 3.6 kW, un cablu de 10 m și secțiunea de 2.5 mm2 ar face ca pierderile pe cablu să fie de aproximativ 1%.
Pentru a construi cablul am folosit:
- 10m de cablu MCCG-3 de 2.5 mm2 – 85lei;
- Cuplă mamă schuko dublă IP44 – 32lei;
- Cuplă tată schuko IP44 – 15lei;
- Pini (tub capăt) – 3lei.
Pentru a construi cablul ajutător împământării am folosit:
- Clește prindere negru – 9lei;
- Cuplă tată schuko IP44 – 15lei;
- Pini (tub capăt) – 3lei.
Cablul ajutător este util atunci când priza la care suntem conectați are o împământare slabă sau chiar inexistentă, pentru că fără o împământare bună mașinile electrice nu vor autoriza pornirea încărcării.
Soluția prezentată nu este una unică și cu siguranță este perfectibilă, așa că dacă aveți o idee de îmbunătățire, împărțiți-o cu noi.
Pentru contorizarea energiei am ales o priza inteligentă cu contor SP111, ce trimite informațiile prin wifi unei aplicații de pe telefon. Această priză rezistă până la 15A, deci pentru adaptoarele schuko de 16A va trebui să folosiți alt model.


Priza trebuie să fie conectată la internet pentru a comunica cu aplicația, dar am găsit un artificiu pentru a te conecta la priză fără să depinzi de conexiunea wifi a locației unde urmează să încarci: am configurat-o să se conecteze la wifi-ul furnizat de telefon prin hotspot.
Dacă aveți nevoie de îndrumări pentru a vă seta priza la hotspot-ul telefonului, lăsați-mi un mesaj în comentarii.
Mai multe informații complementare articolului le puteți găsi și în video-ul de mai jos:
Informațiile din acest material sau din videoclip sunt bazate pe experiența proprie, nu-mi asum niciun fel de răspundere pentru eventualele erori sau accidente.
Vă recomand consultarea unui specialist!
Am consultat un specialist
Așa cum recomandă Alex în materialul său, am consultat un specialist. Attila a instalat în curtea familiei o stație de încărcare cu contor dedicat, de unde se adapă cu electroni Kona și Smart-ul Klarei. În plus, Attila lucrează în laboratorul de testări în domeniul electric și EMC pentru o multinațională din domeniul auto la Timișoara. Iată comentariile lui Attila la materialul scris de Alex:
Are dreptate Alex, prelungitoarele din comerț sunt 99% inadecvate alimentarii unui automobil electric și este preferabil să iți fabrici unul, cu condiția să fie executat bine. Dacă faci greșeli (din lipsă de experiență, ai două mâini stângi, sau antitalent la tot ce este tehnic, etc) la prinderea firului electric de terminalele prizei… tot acolo ajungi: risc să supraîncălzești cablul.
– Fir de 2,5 mmp pentru 3,6 kW este corect. Și noi folosim cablu MCCG până la locul de încărcare pentru că este rezistent și la abuz mecanic, soare, agenți chimici mai agresivi. Cam toate prelungitoarele comerciale au fir de 1,5 mmp (în cazul fericit) și în rest de 1 mmp și, culmea, sunt „recomandate” până la 3,6 kW – total greșit.
– Cuplele cu rating IP44 sunt bune, după părerea mea, pentru că rezistă la stropi de apă (ploaie). Să nu fie plasat la sol, sau oriunde, unde ar exista riscul să bălteasca apa – cupla nu este submersibilă!
– Pini (tup capăt): printre foarte puținele recomăndari bune auzite de la un electrician de meserie… din păcate… Trebuie folosite la fire cu liță, altfel ai riscul că la strângerea șurubului la terminalele cuplei să secționezi din lițele firului electric – reducând secțiunea totală efectivă de 2,5 mmp.
– În legătură cu cablul ajutător pentru împământare nu pot să mă pronunț cât de bun este pentru mașinile electrice care sunt pretențioase la împământare. Dacă lipsește, sau este foarte proastă și înfigi un țărus mic ajutător este posibil să nu iți rezolve problema. Dacă ai alți consumatori conectați la aceași rețea și un consumator „dă la masă” mai serios, adică ai scurgeri de curent către masă și implicit către împământare (un boiler uzat, mașina de spălat, orice obiect de uz casnic cu caroserie metalica), tot o să dea mașina eroare la încărcare. Soluția temporară ar fi să găsețti consumatorul buclucaș și să îl scoți din priză cât încarci mașina – asta la o cazare (hotel/pensiune) mai greu o poți face 🙂
– Nu îmi plac piesele electrice (de măsurare, temporizatoare), care vor să fie utilizate în continuu la curenți mari și cuplate la prize casnice. În primul rând nu pot garanta că sunt proiectate (cu tot cu cost reduction) pentru sarcina constantă enunțată ca fiind „curentul maxim” în prospectul lor. Aș recomanda să se folosească aceste aparate la un curent maxim de încărcare de 10A. Noi am folosit un contor dedicat, montat în tabloul cu siguranțe, conectate electric pe fir – nu pe cuple.
Ca observație finală: în deplasări, la cazare, totuși depindem de calitatea prizei de la fața locului. Majoritatea lor nu sunt proiectate să susțină în mod constant un consumator de 16A (3,6kW). Aș recomanda să limitați încărcarea la maximum 10A. Va fi neplăcut ca într-o dimineață să găsiți cupla prelungitorului/încărcătorului sudată (de plasticul topit) de priza de 230V de la hotel…
Attila Bereczki, Timișoara
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.