Recent prezentam valorile de consum realizate de noul IONIQ 5 după primele trei zile ale raidul montan Trans Carpatica, pentru participanții de până atunci: Kona, Peugeot e-208 și Tesla Model 3.
În a patra etapă, am fost însoțiți de Laurențiu cu ID.4 și Cristi cu Kona facelift 2021 pe traseul Suceava – Baia Mare peste pasul Prislop, iar în ultima zi am călătorit în paralel cu Marius și Tesla Model 3 de la Baia Mare peste Munții Apuseni, pe traseul Huedin – Mărișel – Albac – Câmpeni – Deva.

După o ultimă încărcare la Deva, unde ne-a ieșit în întâmpinare Marcel și Dacia Spring, drumurile noastre s-au despărțit, Tesla pornind spre Brașov-Câmpina iar IONIQ-ul spre Timișoara.
Bilanț Trans Carpatica – IONIQ 5
Fiind un model nou, pentru care monitorizarea în cadrul proiectului Electromobilitate a incept de curând, IONIQ-ul a beneficiat doar de câteva drumuri de calibrare înainte de plecarea pe drumuri de munte.


Porniți cu un total de 1.395 km și o valoare de consum mediu după calibrare pe autostradă de 19.9 kWh/100 km, care ne asigura că putem parcurge 400 km fără încărcări intermediare pe DN-uri, am revenit la Timișoara după cinci zile cu 3.373 km și un consum mediu coborât la 17.4 kWh/100 km (imaginea din dreapta).
In concluzie, pentru cei 1977 km parcursi de IONIQ 5 pe traseul Trans Carpatica consumul mediu a fost 15.6 kWh/100 km.
Cel mai remarcabil aspect al acestui consum este că a fost realizat în condiții de temperaturi scăzute și drumuri de munte pe care am urcat în total 16.867 m diferență de nivel (sursa google maps) și am coborât tot atât, sosirea fiind în același punct cu plecarea.
Pentru cei ce nu au urmărit postările zilnice de pe traseu în media socială, am atașat la final harta și diferența de altitudine parcursă zilnic de caravana 100% electrică Trans Carpatica.
Epilog
După cele cinci zile de călătorie, noul IONIQ a revenit la reprezentanța Hyundai Timișoara, unde am avut o discuție cu dl. Dan Budurlean despre ce ne-a plăcut la primul model realizat pe platforma electrică dedicată E-GMP și despre aspectele ce mai necesită îmbunătățiri în viitor.

Așa cum sublinia Laurențiu, vizibilitatea prin luneta spate este necorespunzătoare după o zi de mers pe ploaie, cu atât mai mult cu cât camera spate, care poate fi utilizată în timpul mersului, nu are spălător.
Meniurile sunt complexe, dar cu ajutorul lui Teo, colegul meu de drum din generația digitală, le-am dat de capăt unul câte unul. În plus, la Casa Auto am văzut cum se poate porni încălzirea în scaune (cu două click-uri pe ecran) și se poate vizualiza fluxul de aer al climatizării. Probabil că o mai bună familiarizare cu IONIQ-ul înainte de călătorie ar fi ajutat, dar așteptările actuale din partea utilizatorilor, sunt ca toate funcțiile sa fie intuitive și la doar un click distanță, dacă butoanele de acționare au dispărut.

După ultima spălare, înainte de returnarea IONIQ-ului proprietarului, Tudor (TM), am constatat că o parte din noroiul Apusenilor ne-a însoțit la Timișoara, strecurându-se pe sub etanșarea inferioară dintre portiere și praguri.

Pe măsură ce toți cei ce au condus IONIQ-ul pe diferite etape ale raidului montan Trans Carpatica își vor împărtăși opiniile, se va contura o imagine tot mai rotundă a noului vlăstar al familiei de modele 100% electrice produse de grupul Hyundai.
Pentru mine, Top 5 categorii unde noul IONIQ se remarcă, comparativ cu alte 25 de modele electrice conduse anterior, sunt:
- Confortul la drum lung, care au făcut cei aproape 2000 km parcurși în cinci zile o plăcere;
- Spațiul interior generos și configurabil, cu ajutorul banchetelor spate culisante și a spătarelor rabatabile;
- Eficiența pe drumuri de munte, care a rezultat în consumul de 15.6 kWh/100 km, pentru un automobil ce depășește două tone cu două persoane la bord. Pe autostradă, secțiunea frontală mare, are impact asupra consumului, mai ales la viteze peste 115 km/h.
- Ușurința cu care se conduce pe serpentine și în orașe, fie în „modul leneș” cu i-pedal, sau utilizând clapele de ajustare a frânării regenerative din spatele volanului (NOTĂ: dacă nu ați urmărit vreodată ritmul degetelor unui maestru al castanietelor în acțiune, este suficientă o călătorie alături de Andrei, care este un virtuos al interpretării virajelor cu țăcănit ritmic de ajustare a frânării regenerative din clapete).
- Blândețea cu care se aplică cuplul instant roților, care transformă o depășire sau accelerare mai viguroasă într-o alunecare lină dar foarte rapidă.
Despre sistemele ADAS – advanced driver assistance systems, va scrie în detaliu Teo, care a fost la prima întâlnire cu un model electric Hyundai și a condus peste 1000 km, abuzând orice buton găsit la bord și icoană de pe ecran.
Prima zi



Ziua a doua




Ziua a treia



Ziua a patra



Ziua a cincea




My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Frumos jurnal de bord & expeditie 🙂 (sau putem sa o numim chiar aventura!)
Feedbackul pentru IONIQ 5 este coplesitor de placut de citit!
O intrebare legat de viteza de 115km/h pe autostrazi – daca ar fi 130km/h – cu cat ar creste consumul aproximativ?
Multumesc si drumuri electrice cat mai placute & multe
Din păcate, rezistența aerodinamică crește ca patratul vitezei de deplasare și ceea ce pare a fi o mica diferență de doar 15 km/h are un impact major asupra consumului și implicit autonomiei. In timpul probelor de calibrare pe autostradă, înainte de plecarea în „aventură” (mulțumim pentru aprecieri) am văzut la bord valori de peste 22 kWh/100 km, ceea ce ar presupune opriri mai dese pentru reîncărcare. In final, este o opțiune individuală, dacă circulăm mai repede și încărcăm mai des. Noi am evitat circulația pe autostrada, obiectivul fiind de a determina compatabilitatea marelui IONIQ 5 cu călătoriile (la munte) în concediu cu familia și multe bagaje, unul din aspectele criticate la Kona.