Introducere
Trăim vremuri interesante din toate punctele de vedere și chiar dacă încercăm să ne concentrăm strict pe subiecte legate de electromobilitate, trebuie să recunoaștem că jocurile politice și pandemia au un impact enorm și asupra domeniului care preocupă comunitatea formată în jurul acestui subiect de mare actualitate.
Ce dovezi mai bune despre discrepanța între vorbe și fapte putem avea decât ezitările sau chiar refuzul unor țări și giganți auto de a semna documentele, care încearcă să stabilească o dată limită pentru vânzarea vehiculelor echipate cu motoare termice, după circul declarațiilor ecologice de la Glasgow?
Dar investitorii, care asigura sumele gigantice necesare acestei tranziții, transmit cu totul alt semnal. Dacă valoarea pe bursă a firmei Tesla a fost considerată ani la rând o aberație, să privim clasamentul primelor 25 de companii auto, după cotarea de ieri a firmei Rivian pe bursa din New York.
Între primele 16 clasate vom găsi CINCI firme dedicate exclusiv proiectării și producției de automobile electrice. În ordinea valorii de ieri:
- Tesla
- Rivian
- Lucid
- NIO
- Xpeng
Chiar daca valorile pe bursă vor fluctua în timp, semnalul transmis de mânuitorii globali ai banilor, atât de necesari tranziției, transmit un semnal clar: viitorul este electric!
De la vorbe la fapte
În aceste vremuri ciudate, cu livrări întârziate, în care vânzările de vehicule cu motoare termice se prăbușesc rapid, iar cele electrice cresc spectaculos, cu toate că nu se livrează pe măsura cererii, am decis împreună cu colegii implicați în proiectul Electromobilitate să parcurgem unele din cele mai frumoase zone montane din țară, într-o călătorie 100% electrică, pentru a transmite mesajul că posibilitatea de tranziție individuală spre mobilitatea electrică este prezentă ACUM și AICI, în România, devenind mai accesibilă ca oricând odată cu sosirea pe meleagurile noastre a Spring-ului.
Raidul montan denumit Trans Carpatica urma să parcurgă în cinci zile 2000 de kilometri pe drumuri de munte, în care ne-am propus cel puțin o traversare a Carpaților în fiecare zi, pentru a dovedi că se poate călători în liniște și fără emisii directe oriunde te duce gândul și inima.
Prima etapa


Porniți la drum cu Tudor și un invitat, Teo un tânăr arhitect timișorean, cu cele două modele electrice, Peugeot e-208 și noul IONIQ 5, aparținând familiei Marchiș, din prima zi urma să ne întâlnim cu Paul (Hyundai Kona) la Băile Herculane și să ne continuăm drumul împreună prin rezervația Valea Cernei, peste munte la Baia de Aramă și de acolo la Târgu Jiu.
Limitările impuse de autonomia electro-leului au impus și prima pauza de încărcare la Reșița, locul unde autoritățile au trecut de mult de la vorbe la fapte demne de toată lauda în domeniul electromobilității și nu numai.
Întâmplarea a făcut să ne întâlnim cu primarul Reșiței, Ioan Popa, la prima ediție a evenimentului ElectRoMania de 1 mai 2019 la Brebu Nou. După un test drive cu Tesla Model 3, scânteile pasiunii existente s-au aprins și mai tare și ne-a povestit cu multă mândrie și determinare despre planurile de electrificare a taximetriei în Reșița, cu ajutorul stațiilor de încărcare instalate de Primărie.
Zis și făcut și în scurt timp stațiile din Reșița au devenit calea de acces pentru electromobiliști spre zonele pitorești din Munții Semenicului, împreună cu cele instalate de prietenii de la lektri.co în aproprierea pârtiilor de schi de la Semenic și Muntele Mic.
Prima întâlnire cu Dacia Spring la încărcare


Când Daniel a turnat putină apa rece peste entuziasmul meu legat de livrările primelor automobile electrice la preț accesibil în România, m-a avertizat ca proprietarii de Spring ar putea bloca stațiile de încărcare din cauza vitezei mici de încărcare a Spring-ului.
Destinul a decis ca la prima încărcare din raidul montan Trans Carpatica, planificată în centrul Reșiței în semn de respect adus edililor locali, să întâlnim un Spring, care deși era încărcat 100%, bloca în continuare stația, șoferul fiind de negăsit. Norocul nostru a fost o altă stație din apropiere și faptul că noul IONIQ 5 putea parcurge întreaga etapă până la Târgu Jiu fără încărcare.
Desigur că educarea noilor proprietari, în spiritul respectului reciproc al utilizării în comun a resurselor încă reduse de încărcare, va avea un rol important în viitorul apropiat. Dar câteva măsuri administrative, introduse de Tesla în rețeaua SuperCharger globală, pot fi foarte eficiente, deși necesită puțină bătaie de cap cu softul stațiilor și modul de plată (nici măcar la Reșița curentul nu poate fi gratuit pentru totdeauna).
Așa numitele „idle fees” (taxe de staționare) se aplică celor ce își uită mașinile agățate de stație și se adaugă la nota de plată pentru încărcare. În cazuri speciale, cum sunt perioadele de vacanță cu aglomerație mare la Super Charger, se recomandă încărcarea până la 80%, după care se aplică aceleași idle fees, pentru a descuraja încărcarea foarte lentă între 80% și 100%. În plus, încărcarea până la 80% este mai sănătoasă pentru longevitatea acumulatorilor Li-ion.
Tot întâmplarea a făcut să ne întâlnim cu Laurențiu Stanciu de la Primăria Reșița, un bun cunoscător al situației stațiilor de încărcare și planurilor de dezvoltare locală în domeniu. Laurențiu ne-a povestit de cele cinci stații ce urmau să fie recepționate în acele zile și ne-a trimis postarea alăturată, care povestește cu mândrie despre cele șapte stații instalate de Primărie, aflate gratuit la dispoziția locuitorilor, dar și a turiștilor în tranzit spre zonele Banatului montan și Parcului Național Semenic. Mulțumim pentru informații Laurențiu și mult succes cu electrificarea transportului în Reșița.
Spre bucuria noastră acest episod a fost singura ocazie când am întâlnit un Spring, sau orice alt model abandonat la încărcare, blocând o stație.
Brebu Nou și pensiunea EnduRoMania


După o gustare la un bistro din centru, unde servirea a durat cu mult mai mult decât încărcarea Peugeot-ului, călătoria noastră a continuat pe serpentinele spre Semenic, până la pensiunea EnduRoMania din Brebu nou, prima gazdă a întâlnirilor cu invitații interesați de mobilitatea electrică, în perioada 1-3 mai 2019. Chiar dacă la prima ediție am avut doar patru modele pentru test drive (Ionică, Zoe, i3 și Tesla Model 3) cel puțin un rezultat concret a devenit de mare importanță pentru proiectul nostru de educare prin test drive.


La scurt timp după plimbarea electrică de la Brebu, Tudor mi-a scris ca și-a cumpărat un Hyundai Ioniq, cu care va participa la proiectul Electromobilitate. În imaginea din dreapta, surprinsă la a doua ediție de la Brebu, Ioniq-ul lui Tudor este parcat lângă Ionică. Din acel punct începe o frumoasă colaborare, care ne-a purtat în numeroase teste paralele, achiziția Peugeot-ului pentru Laura, apoi upgrade-ul de la Ioniq la Kona și, cu trei săptămâni în urmă, cel de la Kona la noul IONIQ 5.
Am revenit la Brebu pentru a doua ediție ElectRoMania în 2020 cu o participare mult mai numeroasă, după care colegii din București, Câmpina, Brașov și Cluj ne-au atras spre centrul țării și am mutat tabăra la Păltiniș.
Întâlnirea cu Paul


La Băile Herculane ne-am întâlnit cu Paul, sosit de la Băilești și am continuat călătoria electrică pe Valea Cernei prin parcul National Domogled, într-un peisaj de toamnă târzie de basm.





Chiar dacă asfaltul nu este de cea mai bună calitate, odată cu începerea urcării pentru traversarea spre Baia de Aramă, gropile și petecele dispar, lăsând loc alunecării tăcute și line, cu care doar un automobil electric te poate răsfăța.
Călăuza noastră locala, Paul, ne-a recomandat o scurtă deviere spre Ponoare și o plimbare binevenită pe munte, într-o zonă cu formațiuni carstice spectaculoase, după multe ore petrecute pe serpentine în mașină.







Târgu Jiu

Prima zi s-a încheiat la hotel Anna, care dispune de două stații de încărcare, o flota de Smart-uri electrice și o terasă cu încălzire individuală cu flacără deschisă la fiecare masă.
În această ambianță ideală pentru o cină binemeritată s-a derulat o nouă serie de povești electromobilistice, care inevitabil alunecă spre surse de energie regenerabilă. În cazul de față instalația fotovoltaică instalată de Paul pe balconul de la bloc (Da, se poate!), cu care alimentează Kona și Dacia Spring, a devenit subiectul central al primei seri din Trans Carpatica.

Câteva cifre pentru amatorii de statistici
Peugeot e-208 (stânga) și Hyundai Kona (cu peste 92.000 km!)


IONIQ 5
Fiindcă este un teritoriu cu totul inedit pentru cei mai mulți, câteva explicații în detaliu.
Imaginea stânga sus: IONIQ 5 prezinta istoricul zilei fragmentat în etape determinate de opriri. Este usor de văzut că pe urcări consumul a fost ceva mai ridicat (112 km cu 17 kWh/100 km), iar pe coborâri gravitația și regenerarea au contribuit la o valoare de 8.9 kWh/100 km pentru următorii 127 km.
Media realizată în prima zi (dreapta sus plecare Timișoara, dedesubt sosire Tg Jiu): 362 km cu 14.6 kWh/100 km, pentru un traseu cu o diferență de nivel de 2848 m urcare și 2730 m coborâre (sursa google maps), la o temperatura rezonabilă, cuprinsă între 8 și 12 grade Celsius.
Următoarele două imagini arată consumul pentru etapele:
- Timișoara – Reșița prin Buziaș cu vânt puternic: 111 km cu 17 kWh/100 km;
- urcare Reșița Brebu Nou: 40 km cu 24.3 kWh/100 km.







Pentru comparația cu etalonul de eficiență, Tesla Model 3, va trebui să așteptați povestea următoarei etape, când ne-am întâlnit cu Marius și Ionuț la Câmpulung și ne-am continuat împreună excursia 100% electrică la munte până în ultima zi, când ne-am despărțit cu greu la Deva.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.