Dacia Spring – locul III în clasamentul înmatricularilor europene din noiembrie

Așa cum se întâmplă de Sărbători, statisticile lunii noiembrie au fost publicate cu câteva zile întârziere, dar surprizele au meritat pe deplin așteptarea.

În primul rand, poziția a 3-a ocupată de Spring este o confirmare că automobilele electrice compacte, destinate circulației în zona aglomerațiilor urbane sunt în continuare așteptate cu interes de clienții europeni, dacă prețul (subvenționat) corespunde cu performanțele.

Locul IV ocupat de Model Y este deocamdată doar un avertisment pentru producătorii europeni, care strangulează în continuare producția, proporțional cu numărul necesar evitării amenzilor pentru emisii de CO2.

Chiar dacă la fiecare 38 secunde un Model Y pornește la drum de pe liniile de asamblare din Shanghai, transportul în Europa și logistica de distribuție din porturi este complexă. Odată cu începerea producției la Grünheide în acest an (2022) toate aceste bariere dispar, după cum dispar și taxele vamale aplicate mașinilor importate din China și California.

Un alt avertisment vizibil în clasamentul lunii noiembrie este faptul că TREI din primele patru modele înmatriculate în Europa sunt asamblate în China. Așa cum subliniază analistul german Matthias Schmidt, producătorii chinezi au acaparat 4% din piața de vehicule electrice din Europa de vest, în timp ce japonezii au în prezent 4.4%, în bună parte datorită vânzărilor de Nissan Leaf.

Alte informații pe scurt despre piața vest europeană (sursa: The European Electric Car Monthly Study):

  • înmatriculările BEV+PHEV au atins un record de 27.9% în noiembrie;
  • fiecare al cincilea automobil (19.9%) înmatriculat în perioada ianuarie-noiembrie a fost 100% electric sau hibrid plug-in;
  • după eliminarea subvențiilor pentru hibrizii plug-in în Marea Britanie și alți clienți vest europeni se orientează spre modele 100% electrice. În ultimele trei luni s-au înmatriculat cu 126.000 mai multe BEV decât PHEV;
  • 41% din modelele electrice înmatriculate au fost SUV sau crossover. 

In clasamentul înmatriculărilor europene pentru perioada ianuarie-noiembrie doar două schimbări de poziție:

  • Fiat 500 a depășit Kona;
  • Skoda Enyaq a depășit Peugeot e-208.

Din numeroasele modele noi a căror livrare a început târziu în 2020 sau în 2021, doar ID.4 figurează în Top 10, dar clasamentul din noiembrie indică posibilitatea că în 2022 vom vedea Dacia Spring, Model Y, IONIQ 5 și Audi Q4 concurând pentru o felie mai mare din piața europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.