După ultimii doi ani de pandemie este un adevărat privilegiu să ne re-întâlnim a patra oară pentru a depăna gânduri electromobilistice la final de an.
In primul rând, un gând pios pentru toți cei ce nu mai pot fi alături de noi în aventura celei mai mari transformări din industria auto pe calea electrificării transportului rutier de persoane și marfă.
In cel de al doilea, multă sănătate tinerelor familii înfiripate în echipa participantă la proiectul nostru, copiilor și nepoatelor născute în 2021, care fac cu siguranță parte dintr-o generație care va privi cu stranie curiozitate mașinile echipate cu motoare termice.
De dragul lor și a întregii generații ce ne urmează, trecem de barierele ridicate în calea mobilității electrice de tehnologie și rețele de încărcare în curs de dezvoltare și de majorările prețului pentru energia electrică, fără să închidem ochii la cele 11 milioane USD pe MINUT achitate din banii noștri, ai tuturor contribuabililor, pentru subvenționarea industriei petrolului (Despre subvenții – cum vi se par 11 MILIOANE pe MINUT?)
Retrospectiva proiectului Electromobilitate în contextul global
2018
La incheierea anului 2018, cel de debut pentru proiectul Electromobilitate, găzduit prin amabilitatea lui Eugen Cocea de revista online 24auto.ro, scriam:
Privim cu multă încredere la anul 2019, în care industria germană va face un salt electric decisiv pe piața europeană, în care intră în vigoare cota de 10% NEV (new energy vehicles) din China și în care mezina familiei Tesla, Model 3, își va lua zborul spre piețe noi, pentru a replica succesul avut în America de Nord.
Gânduri electrizante la cumpăna dintre ani
2019
După doar un an, Tesla cucerise piețele globale cu Model 3 și la finalul anului 2019 a demarat livrările de la noua fabrică din Shanghai. Industria auto europeană nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor electromobiliștilor, dar 2020 urma să schimbe regulile, prin introducerea amenzilor europene pentru emisii de CO2.
Pentru proiectul Electromobilitate, 2019 a fost anul în care veteranului Ionică (Hyundai Ioniq 2018) i s-a alăturat primul Model 3 long range cu tracțiune spate, cu o excursie de iarnă din Motor City la Sibiu, via Norvegia, în perioada când livrările de Model 3 au demarat în Europa. Totodată, 2019 a fost anul în care Mircea a clădit o platformă proprie, blogul dedicat proprietarilor de automobile electrice: www.electromobilitate.com.
După bâlbâielile din China, unde impunerea cotei de 10% NEV (New Energy Vehicle) s-a suprapus cu reducerea subvențiilor, centrul de interes pentru electromobiliști s-a mutat în SUA. Pe lângă creșterea producției Tesla în Fremont și introducerea noului Model Y, două startup-uri promițătoare ne-au atras atenția:
După un an dominat categoric de Tesla cu Model 3, piața americană de autovehicule electrice va avea o evoluție interesantă, odată cu lansarea producției noilor modele ale startup-urilor Rivian și Lucid Motors.
Cu siguranță Model Y va stârni interesul fanilor Tesla, chiar dacă nu mai beneficiază de subvenții, dar Mustang Mach-e va avea un cuvânt de spus, considerând că va beneficia de reducerea de 7.500 USD oferită pentru cumpărătorii mărcilor ce nu au vândut încă 250.000 de autovehicule electrice.
In așteptarea anului 2020, cel al electromobilității europene
2020
Anul în care Tesla a devenit de departe cea mai valoroasă companie auto cotată pe bursă, confirmă că fluxul banilor își schimbă rapid cursul. Atunci când vânzările de automobile echipate cu motoare termice au scazut brusc, iar cele electrice cresc continuu, investitorii au ales viitorul electric, autonom și conectat.
Deși era imposibil de prevăzut la finele anului trecut amploarea și tragedia declanșată de COVID și impactul major asupra industriei auto, faptul că 2020 reprezintă lansarea mobilității electrice în Europa este o certitudine.
Investitorii și clienții au decis câștigătorii anului 2020
Înmatriculările din Romania s-au dublat din nou, dar pe lângă ZOE, Leaf, i3 și Ioniq, aparținând primei generații de modele cu succes în Europa, și-au făcut apariția Kona și Niro, întreaga gamă PSA (208, 2008 și Corsa) și spre finalul anului mult așteptatul ID.3, care urma să înlocuiască e-Golf și, din păcate, să elimine tripleta mini (e-Up, Citigo și Mii), la prea scurt timp după lansare.
Pentru proiectul Electromobilitate, 2020 a fost anul în care 30 de proprietari au colaborat la proiect, grupați pe echipe în funcție de modelul condus, și ne-au ajutat să înțelegem detaliile conviețuirii cu cele mai populare modele din clasamentul european.
2021
La final de an stim că pandemia a bântuit cu aceeași furie ca în 2020, afectând profund viețile a milioane de familii. Pe lângă pierderile umane, mecanismele internaționale de comerț s-au dereglat și lipsa de componente electronice a impus o restructurare profundă a gamei de modele produse, accentul căzând pe cele mai profitabile.
In acest context sumbru, succesul noilor modele electrice lansate în 2021, alături de cele mai populare din anii trecuți au dus la o creștere semnificativa a înmatriculărilor de vehicule electrice pe toate piețele globale. Chiar și fără contribuția noii fabrici din Grünheide, Model Y a dovedit potențialul de a lua locul fruntaș pe plan global, ocupat în continuare tot de Model 3, împrospătat pe parcursul anilor.
Grupul VW a continuat ofensiva de modele electrice pe baza platformei MEB cu ID.4, ID.5 și ID.6, iar grupul coreean Hyundai Kia a lansat IONIQ 5 și Kia EV6 cu mult succes, după cum confirmă premiile internaționale acumulate de cele două modele.
În categoria premium, gama de modele Audi, Mercedes și BMW se diversifică și sunt pentru prima oară confruntate de noi modele lansate de startup-uri la fel de inovative și de flămânde cum a fost Tesla. Polestar, Volvo și Lucid Motors au dovedit că pot capta interesul publicului, după cum a reușit și Rivian cu primul pickup truck electric modern lansat pe piața americană.
Pentru mobilitatea electrică din Romania, 2021 a fost un an de glorie în care Tesla a instalat primele SuperChargere la Timișoara, Sibiu, Pitești, București și Constanța și a început livrarea de modele subvenționate. Tot cu ajutorul subvențiilor generoase pentru vehicule electrice, Dacia Spring a devenit cel mai accesibil automobil nou în România, succesul depinzând în continuare doar de capacitatea de livrare a producătorului chinez.
Proiectul Electromobilitate a luat amploare anul acesta atât ca număr de participanți, cât și ca diversitate de modele noi (ID.4, IONIQ 5, Kona 2021, e-Up 2021, Tesla MIC și Dacia Spring). Cu multă prudență am revenit la organizarea evenimentelor destinate întâlnirii celor interesați de achiziția unui model electric cu actualii proprietari în cadrul celei de a cincea ediții ElectRoMania și am organizat primul raid montan 100% electric de 2000 km, denumit Trans Carpatica.
Ce ne aduce 2022?

Fără pretenția unei prognoze amănunțite, pe care o vom formula după ce analiștii compilează statisticile de sfârșit de an, 2022 va reprezenta o accelerare a adoptării electromobilității pe plan global.
Această certitudine se bazează pe:
- dublarea capacității de producție pentru Tesla, cu ajutorul fabricilor din Austin, Texas și Grünheide, Germania;
- creșterea volumului pentru startup-urile din China, care urmează o politică agresivă de export, alături de marii producători locali (SAIC, BYD, Great Wall, Geely);
- lansarea de noi modele și creșterea volumului de producție anunțat de firmele tradiționale (grupul VW, Hyundai-Kia-Genesis, alianța Renault-Nissan, Toyota, Subaru, Stellantis);
- majorarea volumului pentru modele premium lansate în 2021 (Mercedes, BMW, Audi, Lucid Motors, Polestar, Volvo);
- reformularea subvențiilor pentru vehicule electrice în SUA, lansarea unei game de pickup-uri electrice (Ford, GM, Tesla) și promovarea electrificării transportului de marfă cu ajutorul administrației americane, prin înlocuirea flotei guvernamentale actuale cu vehicule electrice.
Impactul major al acestor dezvoltări rapide asupra furnizorilor, producției de acumulatori și rețelelor de încărcare vor deveni subiecte preferate de analiză pe parcursul anului ce bate la ușa, alături de relatările proprietarilor despre experiențele zilnice cu modelul ales.
In așteptarea unui an fascinant pentru electromobiliștii din toată lumea, vă dorim un AN NOU ELECTRIZANT și MULTĂ SANATATE!
echipa electromobilitate

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.