Dacia Spring, VW e-Up și Skoda Citigo – bilanț septembrie 2022

O toamnă când mai călduroasă, când mai răcoroasă, pe ici, pe colo, în funcție de orașul de reședință, rezultă într-un bilanț al lunii septembrie 2022, în zona unui consum mediu de 8.7-13.4 kWh/100 km pentru grupa mică a proiectului Electromobilitate.

Echipa, aflată în expansiune continuă, dovedind cât de practice sunt micile noastre colege de drum, a primit cu brațele deschise în luna septembrie pe Octavian cu Dacia Spring, pe care îl cunoașteți de mai bine de un an din relatările despre experiențele acumulate in zona Sibiului cu un Mitsubishi Outlander PHEV.

În timp ce Marcel (Deva), continuă să dovedească că Spring-ul rămâne un prieten de nădejde și dincolo de borna de 50.000 km acumulați în primul an, Doina și Wiwi pendulează cu Citigo între reședința dintr-o comună din zona peri-urbană și Timișoara în fiecare zi de aproape doi ani și jumătate.

Laszlo a acumulat cu VW e-Up! în zona Clujului, pe parcursul lunii septembrie, 1843 km hrăniți în proporție de 60% cu energie produsă de instalația fotovoltaică instalată în acest an. Costul total al încărcărilor a fost 174 lei, sau 9.44 lei/100 km, fără să fie nevoie de încărcări la stații publice.

Consumul lunar pe baza citirilor contorului de acasă: 12.3 kWh/100km, este cu aproximativ 20% mai mare decât ce indică bordul. 

Mihai & Co. – Dacia Spring, Fălticeni

Dacă vara a fost presărată cu călătorii urbane și extra-urbane, Spring-ul de Fălticeni a parcurs în septembrie cu ocazia călătoriei la Berlin 4148 km, mai mult de jumătate din totalul kilometraj, aducând odometrul la 7175 km la sfârșit de septembrie.

A primit numere verzi (cu mari greutăți, serie de șasiu blocată prin calculatoarele Serviciului de Înmatriculări, stres, drumuri, erori de program). Sperăm să fie lansate programe de stimulare a prezenței mașinilor electrice în orașe (parcări, încărcări).

Total distanță parcursă 1 septembrie – 30 septembrie: 4148 km

Cost diverse: 1299 lei / 4 pneuri 165/70 R14 Continental AllSeasonContact; 65 lei numere verzi; 136.23 lei vinieta RO.

Total consum: 580.6 kWh

Viteză medie ponderată: 65.2 km/h

Consum mediu ponderat: 12.9 kWh/100 km

Cost mediu: 24.6 lei/100 km

Consum mediu săptămânal

O mențiune pentru valorile de consum ceva mai ridicate ale Spring-urilor din ultima săptămână, care au fost cauzate de rulaj pe autostradă (Mihai), respectiv participarea la ediția a doua a raidului montan Transcarpatica (Marcel si Octavian).

Spring-urile NU au avut nevoie de încărcare pe Transalpina sau Transfăgărășan, recuperând energie pe coborârea spre Novaci, respectiv Cârțișoara, dar experimentul încărcării de la IONIQ 5 a demonstrat că la nevoie acesta poate oferi o încărcare cu 3.6 kW.
Imagine de la bordul IONIQ 5 (Tudor, Timișoara) în timpul încărcării Spring-ului (Octavian, Sibiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.