Date de la început de decembrie pentru ID.3 și Megane E-Tech

Introducere

Am intrat în ultima lună a anului, luna decembrie.

Nici că puteam prinde un moment mai potrivit pentru a vă povesti cu lux de amănunte cum se face încărcarea pentru ID.3 atunci când bateria este rece (apropiat de 0 grade Celsius).

Aleg de data aceasta să vă enumăr la liniuță ce am observat:

  • La încărcarea DC, bateria începe încălzirea bateriei. Pe AC încălzirea bateriei nu se efectuează.
  • Încălzirea este făcută folosind PTC-urile destinate precondiționării bateriei, cu o putere cuprinsă între 4.6kW și 5.0kW.
  • PTC-urile iau energie direct din stație, bateria fiind degrevată de acest efort.
  • Cu o temperatură de 1-2 grade Celsius exterioară și 3-4 grade Celsius în baterie, încălzirea durează aproximativ 20min, timp în care consumă în jur de 1.6kWh.

Metoda aceasta de încălzire este eficientă, mult mai eficientă decât yo-yo-ul pe care l-am făcut acum un an, unde am mers ca un ciudat accelerând și decelerând o distanță însemnată pentru a adauga 10 grade bateriei. Acum, în 20min de stat pe loc și un consum infim după părerea mea (1.6kWh – echivalentul a 3% baterie), am adăugat 20 grade bateriei. Fără efort.

Această metodă are și dezavantajele ei, toată curba favorabilă de încărcare a fost pierdută, pentru că în loc să alimentez cu 50kW până la 75%, am avut un vârf de 41kW, iar asta pentru că încălzirea a durat destul de mult.
Ca să fi fost o metodă cu adevărat eficientă, bateria trebuia încălzită cu 20min înainte de încărcare.

La finalul articolului, găsiți un video în care am explicat cu lux de amănunte o încărcare pe vreme rece.

Datele săptămânale ID.3 și Megane E-Tech

În prima săptămână din decembrie echipa ID.3 a cumulat 864 km și un consum de 19.0 kWh/100km, în timp ce Megane-ul E-Tech a avut un parcurs de 325 km cu un consum mediu de doar 13.7 kWh/100km.

Călin (CJ) ID.3

Am adunat doar 14 kilometri în această săptămâna ce a trecut, toți făcuți între 1- 4 decembrie, drumuri scurte și doar în oraș.

Consumul ( 20,7 kWh/100 km ) este asemănător ultimei perioade, datorită temperaturilor. 
Am încărcat 37,54 kWh gratuit (Stații Primăria Cluj). În rest nimic de raportat.

Marcel (CJ) ID.3

Pentru mine, pe lângă raportarea făcută pentru închiderea lunii noiembrie ar mai fi întoarcerea din Satu Mare, plus câțiva kilometri făcuți duminică (aprox. 30 km) prin Cluj. 
Vreme frumoasă și 8 grade Celsius la pornire din Satu Mare, dar o dată ajuns în Zalău temperaturile au coborât sub 5 grade, iar în Cluj era ceață și 3,5 grade, eh totuși e decembrie 😜

Datele strict pentru perioada 1-4/12:

Distanța parcursă: 236 km,
Consum: 17 kWh/100 km,
Încărcări: 1xDC 32 kWh, 
Cost: 0 (încărcări la locul de muncă)

@Alex felicitări și cât mai mulți km și update-uri utile!
Eu am sărit de 56.200 km, te aștept la 56.789, următorul target.

”Așa facem! ne vedem curând la 56.789 km!

George (AR) Megane E-tech

Pentru perioada 28.11-04.12.2022:

– am vazut după ultimul update că resetează tripul 2 în momentul când mașina stă mai mult de 4 ore; așadar m-am hotărât să resetez tripul general al mașinii și, de azi înainte o să-l resetez duminica la raportare întrucât acesta am văzut că nu este resetat automat niciodată;
– în 30.11 aveam în tripul menționat mai sus 140 km efectuați cu un consum mediu de 13.7 kWh/100km, consum ce a fost resetat la pornirea mașinii dimineața;
– în data de 04.12 am adițional 185 km cu un consum mediu de 13.7kWh/100km, ceea ce înseamnă că totalul săptămânii a fost de 325 km cu un consum mediu de 13.7 kWh/100km;
– temperaturile au fost destul de scăzute: marea majoritate a kilometrilor sunt făcuți în temperaturi -1 <-> +2 grade folosind modul Confort cu temperatura interioară de 21 grade Celsius, fără precondiționare;

După cum vedeți am mers cu Megane-ul spre 0% baterie, iar la procentajul de 4% dispare rangeul estimat, nu se pierde din putere absolut nimic merge normal, doar întreabă dacă nu vrei să folosești modul ECO, dar nu comută în mod ECO.


Am mers 26 kilometri între 4% și 0 % cu viteze între 55-90 km/h. Nu am îndrăznit să merg până la oprirea completă, cum am vazut la Bjorn, dar așa măcar știu că folosind ultimii 4% merg sigur aprox. 26km la un mers normal pe drumuri naționale.

Am încărcat pe AC acasă 40 kWh folosind 32A la stație, gratuit, și de asemenea am descoperit că în localitatea Vladimirescu, judeș Arad la Primărie, se află o stație de încărcat mașini electrice, GRATUITĂ, unde am încărcat, de curios, cam 6 kWh (aproximativ 50min). Bravo domnului Primar și Consiliului Local!

Mulțumit în continuare, fără probleme.
Au ajuns și anvelopele Goodyear G3 4seasons și vreau să menționez că pe ele este ștanțat faptul că sunt anvelope pentru mașini electrice. Având în vedere că nu se previzioneaza polei, ninsoare, o să le mai țin pe cele de vară pe mașină încă 1-2 săptămâni.

Alexandru (B) ID.3

În săptămâna 28-04 decembrie am parcurs 614 km (224km raportați anterior 28-30 noiembrie + 390km 1-4 decembrie) cu un consum de 19.7kWh/100km.

Săptămâna aceasta am atins și eu borna de 55.555 km, l-am prins pe Marcel din urmă 🙂


În weekend am mers până la bunica mea, dar m-am lăsat condus de google maps. 
Auzisem de drumul pe care urma să merg că este făcut recent, așa că am ignorat pozele de pe street view, dar m-am păcălit. Am mers aproximativ 18 km pe drum neasfaltat, în speranța că din moment în moment va urma drumul despre care auzisem.


Sfatul meu, verificați street view înainte de a merge pe un drum nou.

Încheiere

Vă las mai jos video-ul de care vă povesteam la început:

Așa-i că e mai bine cu 2.4 la încărcare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.