Primii pași cu Model Y MIG (made in Germany)

Introducere

In cronica săptămânală despre experiențele colegilor din Grupa Mare am amintit că Ovidiu (B) a schimbat un Model 3 LR cu Model Y Performance și va continua colaborarea la proiectul Electromobilitate, începută în 2020 cu un Peugeot e-2008, urmată pentru șapte luni în 2022 de cea alături de Model 3 Dual Motor.

Astăzi am primit primele informații culese de Ovidiu după 261 km, majoritatea parcurși în București.

Primii pași cu Model Y în București

Săptămâna trecută (29.11-04.12) am parcurs cu MYP (Tesla Model Y Performance) 233 km cu un consum mediu de 20.7 kWh/100km și energie totala consumata 48 kWh. Drumuri doar prin oraș și trafic lejer.

În această dimineață am avut un consum de 30 kWh/100km (!) pentru 27 km parcurși în 1,5 ore în drum spre birou, deși nu a fost deosebit de aglomerat. Bateria HV avea 3 grade când am plecat și la destinație a ajuns la 16 grade. Consumatorul principal a fost, desigur, climatizarea fiind doar 2 grade afară, dar și faptul că este o mașină din grupa mare, cu mult spațiu interior de încălzit, mai grea și cu jante de 21″. Seara în drum spre casa am avut un consum de 27kWh/100km parcurgând 27 km în 2 ore fiind extrem de aglomerat(!) iar mai jos se poate vedea repartitia consumului din aplicatia Teslogic.

Aceste consumuri mari nu ar trebui sa surprinda intrucat eu străbat orașul de la sud la nord si retur la ore de varf, mai mult stat pe loc decât mers iar anotimpul rece nu prea ajută. Practic, worst scenario de testare pentru o masina electrica!

In poza cu raportarea săptămânală atașată (imaginea din dreapta), valorile de la „călătorie curentă” reprezintă o plimbare de seară printr-un oraș liber cu 4 persoane în mașină, un consum bunicel aș spune pentru aceasta dată din calendar – 19.3 kWh/100km. Raportul din teslamate:

După cum știți, prima noastră mașină electrică a fost un Peugeot e-2008, timp de aproape un an și jumătate, urmată apoi de o lunga așteptare de aproape 8 luni pentru Model 3 long range. Deși îmi doream model Y, la data comenzii nu era clar când vor începe livrările, dar era atunci și peste bugetul meu. Am optat pentru Model 3, urmând ca pe viitor să planific acest upgrade. Ceea ce s-a și întâmplat, chiar mai devreme decât mă așteptam!

In septembrie am făcut comanda de Model Y Long Range cu termen de livrare inițial ianuarie-martie 2023, dar cu mari șanse de a o primi până la final de an. Urmăream cu atenție mișcarea vapoarelor și alocarea mașinilor pentru Europa. In lipsa unui răspuns clar din partea Tesla Ro, a devenit tot mai limpede că nu voi mai prinde livrare până la final de an, iar Model 3 o vândusem deja! 

După ceva timp de cugetare, am decis să schimb comanda în Performance, sperând să o primesc mai repede pentru că vine de la fabrica din Berlin, cu termen de livrare estimat decembrie 2022 – februarie 2023.

Spre surprinderea mea și a familiei, am ridicat mașina în 3 zile de la schimbarea comenzii! Norocul meu a fost că tocmai intraseră în țară două trailere cu mașini, toate Performance și una avea să fie pentru mine!

Nu ma impresionează faptul că este o mașină sport, cu supensia coborâtă și roți imense, dar mă bucur că este fabricată la Giga Berlin din mai multe motive:

 • suspensia este mult mai plăcută, deși are roți de 21″;
 • antifonare mult mai bună;
 • scaunele sunt schimbate: cusătură dublă, susținere laterală mai bună și ceva mai moi;
 • portbagajul se închide mai cursiv, fără zgomot;
 • fețele de ușă sunt mai plush, iar ușile sună mai plin când sunt închise, torpedoul se deschide mai încet la acționare, șinele scaunelor au în plus o garnitură de protecție la capete, volanul are o textură mai moale;
 • geamurile sunt duble atat pe față cât și spate fiind compuse din 2 foi de sticlă cu grosimi diferite(!) și laminate la mijloc fiind diferite față de cele din China tot duble dar cu grosime egală. Posibil ca aceasta noua formulă sa aibă un impact pozitiv asupra antifonarii mai bune menționată anterior.

Compar aceste diferențe atât cu Model 3 cât și cu Model Y, ambele fabricate în Shanghai, China. Este binecunoscut faptul că toate aceste îmbunătățiri apar de obicei în fabrici mai noi urmând să fie implementate în timp și în celelalte locații. Depinde totuși de furnizorii Tesla care pot fi regionali și în acest caz nu cred că poate exista o uniformizare totală a acestor îmbunătățiri. Rămâne de văzut 🙂

Câteva detalii tehnice

Am instalat modulul odb Teslogic pe noua masina:

Așa cum am menționat și la Model 3, degradarea nu este statică, după câteva zile a scăzut deja la 0,7% în 6 zile de la livrare și încă nu am apucat să fac o încărcare completă pentru echilibrare, întrucât aștept să fac un drum mai lung.

Later Edit (16.01.2023): degradarea a scăzut și se menține în jurul valorii de 0,2%.

Mașinile fabricate în Berlin pot fi identificate după începutul number VIN „XP7” iar data fabricației este cu doar 10 zile înainte de ziua livrării!

Deși are ceva mai mulți cai decât Model 3 Dual Motor dotat cu Acceleration boost, MYP pare sa fie cel puțin la fel de rapidă la plecarea de pe loc, dar am înțeles că la viteze mai mari câștigă detașat.

Legat de autonomie, ar fi cu aproximativ 100 km WLTP mai puțin decât Model 3 long range, însă nu cred că ar trebui să fie o problemă, fiind una din cele mai eficiente crossovere disponibile pe piață. 

Atașez câteva poze cu mașina la încărcat, alături de colegii mei de serviciu cu ID.5 și cu Model 3 Long Range.

Ți-a plăcut acest articol și te gândești sa achiziționezi un model Tesla pe viitor? Utilizați linkul meu de recomandare pentru achiziție și câștigăm amândoi credite pe care le putem valorifica în schimbul unor recompense exclusive, cum ar fi kilometri de încărcare gratis la Supercharger, articole și accesorii: http://ts.la/necula50142

14 Responses

 1. Viorel O spune:

  Sumt curios daca ai pompa de caldura la consumurile din articol. Sa o stapanesti sanatos!

  • Necula Ovidiu spune:

   Salutare, toate Tesla fabricate începând din Octombrie 2020 vin cu pompa de caldura. Sunt consumuri înregistrate la ore de vârf in capitala, worst scenario pentru EV

 2. George B spune:

  Salut, daca ai de facut un drum scurt si navighezi catre destinatie nu ar trebui sa evite masina incalzirea bateriei ? Ar diminua semnificativ consumul (mai ales la temperaturi mici).

  • Necula Ovidiu spune:

   Nu încălzirea bateriei e problema (e nesemnificativa) ci încălzirea habitaclului este cel mai mare consumator pe distante scurte.

 3. George B spune:

  La platforma MEB este o problema semnificativa (in ceea ce priveste consumul) pentru drumuri foarte scurte, din cate am inteles consumul instantaneu pentru incalzirea bateriei poate ajunge la 8 KW. Iar functia nu poate fi oprita. Era mai mult o curiozitate de-a mea daca navigand catre un loc apropiat Tesla nu mai face incalzirea bateriei (favorizand astfel eficienta). Stie cineva sau ai fi dispus sa testezi tu ? (zile diferite, conditii de drum similare). Multumesc. PS: Kona mea nu incalzeste bateria indiferent cat de frig este, ceea ce-mi permite sa obtin consumuri similare cu cele din sezonul cald (presupunand ca nu pornesc incalzirea, ci doar scaune/volan incalzit).

  • Necula Ovidiu spune:

   Salutare, daca alegi un supercharger tesla va face preconditionare si tine cont cu cata baterie ajungi astfel incat sa nu te lase in drum. Dupa ultimele update-uri, daca mergi la o statie non tesla, va utiliza mult mai putin curent pentru a incalzi bateria. De exemplu, inainte la o statie de 50kW care ofera 48kW, 7-8kW se duceau pe incalzire pana ajungea bateria in zona de 55-59grade si doar 40kW se duceau in baterie. Acum nu mai trece de 2kW si tine cont de puterea statiei. Inteleg ca la MEB odata cu update-ul 3.0 nu mai merge incalzirea pe maxim si este in trepte in functie de temperatura exterioara cu un consum mult mai mic in final.

 4. George B spune:

  Multumesc pentru raspuns, dar eu doream sa aflu daca incalzeste bateria daca NU navighezi spre nimic versus daca NU o incalzeste daca navighezi spre strada X care este aproape de locatia ta curenta ?

  • Necula Ovidiu spune:

   Incalzeste bateria dar foarte putin si foloseste mai ales energie din regenerare iar daca stau pe loc la semafor nu încălzește deloc. De exemplu, azi dimineata am facut 2 ore pana la munca si bateria s-a incalzit de la 8 grade la 13 grade fiind aglomerat iar temperatura exterioara intre 3 si 6 grade. Daca mergi mai repede (oras ceva mai liber), se incalzeste mai repede. Sunt curios ce comportament va avea la temperaturi negative.

 5. George B spune:

  Incep sa cred ca am probleme de exprimare. Mai incerc o data 🙂

  Conditii similare de drum: Acelasi traseu scurt (sa zicem 10 km), aceleasi temperaturi, aceeasi aglomeratie in trafic.

  1. Daca navighezi catre locatia respectiva (NU charger)… masina incalzeste bateria ? Da sau nu ? (teoretic, masina stiind ca e drum scurt, NU ar trebui sa incalzeasca DELOC bateria)
  2. Daca mergi catre aceeasi locatie dar NU navighezi catre ea… masina incalzeste bateria ? Da sau nu ? (teoretic, masina ar TREBUI sa incalzeasca bateria, pentru ca nu stie cat de departe mergi cu masina).

  P.s.: Un domn cu un M3 SR pe care l-am cunoscut la un public charger se plangea in toamna ca are consumuri enorme (peste 20 kwh/100 km) la masina lui, in conditiile in care o folosea strict pentru o naveta scurta de 8 km in oras (4+4 km). I-am sugerat sa incerce varianta in care sa navigheze de fiecare data catre destinatie si a spus ca incearca si ma anunta. N-a mai facut-o 🙂

  Vreau sa stiu daca sunt (sau NU) diferente intre aceste doua situatii. Nu reusesc sa aflu nicaieri altundeva.

  • Necula Ovidiu spune:

   Salut, pe scurt nu este nici o diferență in managementul incalzirii bateriei daca folosesti navigatia sau nu! Nici nu ar trebui sa fie legata de navigatie (cu exceptia unui SUC ca si destinatie) ar fi stupid pentru oricand poti modifica destinatia si s-ar da peste cap multe variabile. Acel coleg cu m3 sr nu stim daca avea pompa de caldura sau nu dar chiar daca avea, atat tesla cat si orice alt EV va consuma mult pe drumuri scurte in perioada rece pentru a incalzi habitaclul. Tesla recomanda sa tii conectata masina la o statie pe timpul noptii pentru a preincalzi habitaclul la ora stabilitate tine si/sau bateria daca este foarte frig afara.

 6. George B spune:

  In conditii similare (acelasi oras la aceleasi ore) obtinem consumuri radical diferite, amandoi folosind (atunci cand am discutat doar incalzirea din scaun. El 20, eu 13 kwh/100 km. De aceea am presupus ca diferenta de consum este de la faptul ca la el incalzeste activ bateria si la mine nu.

 7. Andrei spune:

  Mulțumesc pentru articol, este multă informație utilă, mai ales detalii despre specificul MiG MYP

  • Necula Ovidiu spune:

   Salutare, am completat in articol, aceste modificari se vor reflecta si in masinile ce ies de pe poarta celorlalte fabrici in timp. Sunt curios daca masinile ce urmeaza sa fie livrate in acest trimestru vor avea aceste imbunatățiri, mai ales pe partea de suspensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.