Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte și reci, apetitul pentru călătorii electrice lungi a scăzut în echipa noastră.
Aflată într-o continuă și firească tranziție, pe măsură ce unii colegi finalizează stagiul de 12 luni, convenit cu fiecare participant la începutul colaborării, iar alții și-au schimbat electromobilul pe parcursul anului, echipa continuă să furnizeze lună de lună informații despre conviețuirea de zi cu zi alături de 15 modele răspândite în România.
Două tendințe majore se conturează tot mai clar în această nouă etapă a răspândirii mobilității electrice în țară:
- Dacă până nu de mult majoritatea participanților proveneau din orașele mari, unde traficul aglomerat și aerul greu de respirat nu mai au nevoie de multe explicații pentru a justifica „de ce preferăm modele electrice”, recent ni s-au alăturat doi colegi cu reședința în localități mai liniștite, Ineu și Dej, care preferă o navetă electrică zilnică de 80-100km până la locul de muncă pe baza avantajelor economice, la care vom reveni în detaliu în partea a doua a bilanțului, dedicată costurilor cu încărcarea și întreținerea.
- De loc întâmplător, atât George (Megane, Ineu), cât și Daniel (Kona, Dej) asigură electronii pentru parcursul lor mai ridicat din instalații foto-voltaice. La aceeași concluzie a ajuns și Radu (Zoe, Crivina PH), chiar dacă în prezent nu mai bate drumul zilnic spre București. În plus, la început de decembrie am primit imagini cu primii kWh produși de panourile fotovoltaice instalate de tatăl lui Mihai la Fălticeni și Alex la București.
Vom reveni pe larg la acest subiect, despre care s-a scris mult pe blog în ultimii trei ani, pentru a clarifica în ce măsură ultimele modificări legislative în domeniu sunt o piedică sau pot deveni o oportunitate pentru adoptarea tot mai rapidă a surselor regenerabile de energie.
- A fi sau a nu fi… proSUMAtor
- 12 luni cu un ZOE 41 second hand, alimentat de la soare
- „99% încarc de la soare” – automobile electrice și energia solară, două subiecte nedespărțite
- Citigo, e-Up! și încărcarea cu energie electrică de la soare
- Cum alimentez o saună și două electrice de la soare
- Cum încarc Hyundai Kona de la soare?
- Peugeot 208, Corsa și Zoe – încă o sursă de încărcare de la soare
- Dacia Spring, e-Up și Citigo – una caldă, una rece și încărcare de la soare
Componența și distribuția geografică a echipei proiectului Electromobilitate în luna noiembrie
Echipa Tesla a pierdut un Model 3, înlocuit de Ovidiu (B) cu un Model Y Performance asamblat la Giga Berlin, care și-a găsit locul alături de suratele mai voluminoase din Grupa Mare (ID.4, Enyaq și IONIQ 5).
În rapoartele săptămânale vom adăuga informațiile primite de la Daniel (Kona, Dej) și Alin (e-Up!, Brasov), care și-au parcat recent mașinile în garajul nostru virtual. Din păcate, buclucașul ZOE cu care Ciprian face naveta între Gura Humorului și Suceava este de mai bine de o lună în service, în așteptarea unor piese de schimb.
- Hyundai Kona – 5 participanți din Sibiu, București (în prezent în Elveția), Brașov, Cluj, Câmpina;
- Kia Niro – 2 participanți din București și Târgoviște (rezultate parțiale);
- ID.3 – 4 participanți din București (1), Cluj (2) și Timișoara,
- ID.4 – Cluj;
- Skoda Enyaq – Brașov;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Hyundai Ioniq – Craiova;
- Peugeot 208 – Timișoara și București;
- Opel Corsa – Alba Iulia;
- Renault ZOE – 3 participanți din Crivina (PH), Suceava și Târgu Mureș;
- VW e-Up – Cluj;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Dacia Spring – 3 participanți din Fălticeni, Sibiu și Deva;
- Tesla Model 3 – 6 participanți din Câmpina, Bucuresti (3), Sibiu și Motor City;
- Renault Megane – Ineu (AR)
Rezultate luna octombrie

Cu mențiunea că luna aceasta Laszlo (e-Up, Cluj), Márton (ZOE, Târgu Mureș) și Cristian (Enyaq, Brasov) au furnizat „consumul” raportat de contorul de încărcare (bare roșii în grafic), ce include pierderi de aprox. 15-20% în această perioadă, se vede destul de ușor de ce nu se încadrează noiembrie în preferințele noastre pentru călătorii extinse. Consumul mai mare, autonomia mai mică și viteza de încărcare redusă, nu sunt prieteni buni cu drumul lung.
Încă o precizare vine din partea lui Radu (Zoe, PH), ce clarifică valorile mai mici de consum realizate în ultimele două luni, printr-o schimbare radicală a modului de utilizare a mașinii:
In luna noiembrie, TRONITY arată ca am,
– Parcurs (km/călătorii): 1872/92
– Incărcat (kWh/sesiuni): 331/15
– Utilizat (kWh): 213
– Consumat in medie(kWh/100 km): 11.3Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare, luând in considerare și aportul panourilor foto-voltaice, sunt: 190 lei.
Față de cifrele prezentate, cred că se impun câteva precizări:
In primul rând, programul mi s-a schimbat radical, în sensul că nu mai fac naveta aceea zilnică la Bucuresti, drumurile mele zilnice fiind acum ocazionale și pe distante mai scurte față de locuință, deplasarea fiind cu viteze mult mai mici și bineînțeles cu reprize foarte “cuminți”.Alimentarea o fac exclusiv acasă în timpul zilei, în încercarea de a folosi cât mai mult producția panourilor foto-voltaice, în ciuda zilei din ce în ce mai scurte și a timpului mai degrabă înnourat sau cu soarele abia ridicat de la linia orizontului.
Sper cât mai curând să rezolv și calitatea de prosumator, să mă pot folosi de toată producția panourilor, atât cât este, din care acum beneficiez de doar o treime, restul fiind injectat în rețea fără niciun beneficiu.
Radu, Renault ZOE, Crivina, PH

Ca lună de tranziție între perioada caldă a anului, ca să nu zic nirvana electromobiliștilor și cea dominată de imaginea electro-zgribuliților, noiembrie expune pentru prima oară limitele actualei tehnologii Li-ion, prin valori mari de consum și autonomie estimată tot mai mică.
Pentru echipa noastră a fost o lună asemănătoare cu martie, care face însă tranziția dintre sezonul rece și primăvară, când electro-optimismul înflorește proporțional cu creșterea autonomiei afișate la bord.

Comparativ cu luna mai, când echipa noastră a realizat cel mai mic consum mediu din acest an, noiembrie a fost cu 20% mai mare, ceea ce se traduce într-o autonomie redusă cu aprox. 20% între două încărcări.
Pentru o informare detaliată despre cei aproape 780.000 km, 100% electrici, monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate pe parcursul primelor 11 luni din 2022 am listat articolele de bilanț pentru întreaga echipă:
- Proiectul Electromobilitate – bilanț luna octombrie după 75.000 km
- Proiectul Electromobilitate – bilanț luna septembrie
- Proiectul Electromobilitate – bilanț după o jumătate de milion kilometri parcurși în 2022
- Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna iulie după 80.000 km
- Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna iunie după 72.000 km
- Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna mai după 65.000 km
- Bilanțul lunii aprilie și câteva concluzii după 218.000 km parcurși în 2022
- Proiectul Electromobilitate – bilanț după 160.000 km parcurși în trimestrul I
- Bilanț de ianuarie: 56.138 km cu 19 kWh/100km

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.