De vorbă cu proprietarii de ID.3 după prima parte a update-ului 2.3

Alexandru – București

În săptămâna 15-21 noiembrie am parcurs cu ID3-ul 257 km cu un consum mediu de 17.3 kWh/100 km, full oraș.

Pentru că nu-mi dădeau calculele niciodată cu privire la consum, în special pe timp de iarnă, am urmărit consumul pe câteva zile.

  • De la 80% și până la 28% am parcurs 131 km, cu un consum afișat pe bord de 19.0 kWh/100 km.
  • Matematic cu o baterie de la 100% la 0% aș fi parcurs 250 km în oraș.
  • Dar tot matematic 250 km * 19 kWh/100km ~= 47kWh (capacitatea totală a bateriei).

Deci dispar cel puțin 6-7 kWh din baterie (după calculele mele) în câteva zile, cel mai probabil odată cu răcirea bateriei peste noapte. Iar cum dispar procentele este simplu, imediat după pornire, 2-3% se reactualizează în primii km parcurși.

Asta e și motivul pentru care pe timp de iarnă, în cazul meu, eram nevoit să încarc la 2-3 zile bateria pentru a rămâne între 35-80%, pentru că suplimentar consumului nejustificat de 1-2 kWh pentru încălzirea bateriei, mai aveam și o reajustare a nivelului de încărcare după fiecare parcare peste noapte. Voi mai studia efectele.

Cosmin – București

Săptămâna trecută am făcut 644 km cu un consum mediu de 19 kWh/100 km. 50% urban, 50% în afară.

Consumul mediu în ultimele 11 luni, în care am parcurs 18.530 km a fost de 18.9 kWh/100 km.

În primele trei săptămâni din noiembrie 2021 media săptămânală a fost intre 16.6 si 20.1 kWh/100 km, iar media ponderată a lunii până acum este 18.7 kWh/100 km.

Nu am avut temperaturi negative, ci minima de 0 grade noaptea de câteva ori, iar in rest 2-3 grade noaptea si circa 10 ziua.

Daniel – Timișoara

ID.3-ul a efectuat doar drumuri în oraș săptămâna ce a trecut. Temperaturile scăzute, dar și aglomerația din Timișoara la orele de vârf, în care am eu nevoie să mă deplasez ca să îl duc sau să îl iau pe cel mic de la grădiniță, au afectat consumul considerabil. 

Vestea bună este că am primit în sfârșit, după lungi așteptări, prima parte din update-ul 2.3, over the air. Nu fără nervi sau frustrări, așa cum m-am obișnuit în compania ID.3 în ultimul an. Mașina afișa de o săptămână erori în bord (lipsa lane assist, front assist sau ACC). Am aflat ulterior că acestea sunt cauzate de disponibilitatea pentru instalare a update-ului de soft, lucru specificat și de update înainte să îl instalezi, în contextul în care și se spune că update-ul va repara aceste erori. Puțin ironică situația, deoarece chiar update-ul le-a generat.

Am fost să încarc și să îmi fac cumpărăturile și mi-am spus că e o oportunitate bună să instalez și update-ul în ora care aveam să o petrec la magazin. Am lăsat mașina la încărcat, am dat drumul la update, am stat puțin să mă asigur că mașina încă încarcă iar update-ul se downloadează, iar apoi am plecat în treaba mea.

La întoarcere mașina mă aștepta încărcată, dar cu o eroare din partea update-ului. Acesta nu își putea finaliza instalarea dacă mașina era la încărcat. În zadar am scos mașina de la stație, am reîncercat, update-ul dispăruse. Peste câteva zile în mod aleator, acesta a reapărut și de data asta am reușit să îl duc la bun sfârșit cu succes. Acum aștept și partea a 2-a din update, care probabil tot aliator și îndeplinind condiții doar de VW știute se va finaliza. E ușor frustrantă toată experiența, pare un trial & error și multe teste încă din partea producătorului.

Un alt aspect care l-am observat în ultimele două săptămâni este că la fiecare plecare am parbrizul aburit. Dar aburit puternic, cu condens. Ia aproximativ 5-8 minute cu dezaburirea la maxim pentru ca să pot porni și să văd ceva. Sau varianta clasică în care îl șterg cu o cârpă, dar evit să fac asta pentru nu a lăsa dâre și urme, care apoi ma vor încurca mai mult. Nu am avut experiența asta anul trecut în aceeași perioadă. E drept că este foarte multă umezeală în aer, dar tot nu îmi explic pe deplin fenomenul.

În altă ordine de idei, făcând kilometrii puțini nu mă mai uit atât la consum. În weekend am făcut curat în garaj și voi ține ID-ul acolo peste iarnă, în speranța că măcar ajut bateria să nu se mai încălzească la drumuri scurte și să îmi dubleze consumul. Dacă reușesc un consum bun săptămâna asta, voi încheia toamna cu cel mai bun consum mediu (ca anotimp) din toate cele prin care a trecut ID.3 pana acum. Și putem trage o concluzie incipientă că toamna e cea mai prielnică perioadă pentru ID, din punct de vedere al autonomiei. 

Ca și kilometrii totali, am trecut de borna de 30.000km. Dar ID-ul nu știe sa afișeze un consum mediu istoric de la început.

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA912802217.715 – 21 Noiembrie

Călin – Cluj

În săptămâna 15-21 am parcurs 52 km  doar urban, câte o preîncălzire, drumuri cu temperaturi in jur de 4°C, consum mediu de 23,1 kWh/100 km. Am primit și instalat și eu prima parte a update-ului. 

In total am parcurs pana acum 12448 km, fără probleme din partea mașinii. 

Pentru amatorii de statistici, consumul mediu săptămânal pentru echipa VW ID.3 – actualizat 25.11 cu valorile comunicate de Dan (TM)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.