Despre avantajele aduse de automobilul electric vara

In luna noiembrie 2018, la doua luni dupa demararea etapei a doua a proiectului Electromobilitate, cu obiectivul educarii prin test drive, incercam sa explicam intr-un articol publicat in revista online 24auto.roce se intampla cu autonomia autovehiculelor electrice cand temperatura exterioara scade?

Desigur, este o intrebare de incepator, dar din experienta noastra speram ca alti automobilisti, care inca se codesc sa faca marele pas spre lumea electrica, sa gaseasca cateva informatii utile pentru framantarile proprii.

Drumurile serpuite pe dealurile din jurul Sibiului si climatul mai rece decat la Timisoara, aveau sa ne invete cateva lectii importante despre utilizarea unui automobil electric iarna. Consumul de energie electrica creste rapid odata cu utilizarea consumatorilor suplimentari pentru incalzire habitaclu, scaun si volan si pentru deghetarea parbrizului si lunetei.

Functia de preincalzire, cata vreme “Ionica” era conectat la priza de incarcare, s-a dovedit a fi cea mai eficienta masura de siguranta, comfort si reducere a consumului de electroni pretiosi din acumulator.

In primavara, cand consumul suplimentar s-a redus treptat, valoarea medie de consumului saptamanal a coborat spre cifre mai apropiate de cea teoretica: 11.5 kWh/100 km.

Pe parcursul ultimelor patru saptamani consumul unuia din cele mai economice automobile electrice in vanzare, Hyundai Ioniq, s-a stabilizat la 12.8 kWh/100km, ceea ce reprezinta o cheltuiala cu energia electrica de 8.20 lei pentru 100 de km.

Variatia temperaturii la Sibiu. Sursa: meteoblue

Odata cu temperaturile verii, ce au trecut de 30 C in zona Sibiului, utilizarea instalatiei de aer conditionat devine tot mai necesara pentru pastrarea confortului pasagerilor.  Consumul suplimentar de energie se manifesta printr-o crestere a consumului mediu in prima saptamana din iulie cu 4 – 8%  fata de valorile din luna iunie.

Consumul maxim este inregistrat pe distante foarte scurte in oras, cu opriri dese, care duc la incalzirea habitaclului si utilizarea la maxim a climatizarii, dupa fiecare oprire.

Financiar impactul este minim, 0.33 – 0.66 lei pentru 100 km, dar la planificarea drumurilor mai lungi, trebuie luate in considerare distantele intre punctele de reincarcare, pe baza autonomiei ceva mai reduse.

Variatia temperaturii la Las Vegas. Sursa: meteoblue

In Las Vegas, unde avem acces la informatiile de consum ale unei Tesla Model 3 LR, RWD, temperaturile au fost in medie cu 10 grade Celsius mai ridicate decat la Sibiu saptamana trecuta. Verificand consumul mediu inregistrat de Tesla am observat o crestere asemanatoare (+5%) cu cel de la Sibiu, dar conditiile in care s-a obtinut sunt diferite.

La drumurile scurte cu opriri dese, Roxana a utilizat optiunea care permite functionarea climatizarii si pe perioada cat masina este parcata in soarele necrutator. Functia este cunoscuta ca „dog mode”, fiindca permite mentinearea temperaturii interiorare la o valoare prestabilita si prin aceasta asigura confortul prietenului patruped in masina.

Testul extrem in prima saptamana din iulie a fost mentinerea temperaturii interioare pentru o ora la aproximativ 21 C, cand afara erau 43 C. Experienta a „costat” 16 km de autonomie, pe care oricine a intrat intr-o masina incinsa de soare in miezul verii si s-a ars cu capatul metalic al centurii de siguranta, sau a trebuit sa astepte cateva minute, cu motorul si climatizarea pornita, pana sa poata atinge volanul, ii va sacrifica cu drag.

Alta optiune este sa pornesti climatizarea cu 10 – 15 min inainte de plecarea la drum, cu ajutorul aplicatiei Tesla de pe telefon. Orice varianta vei alege, pornirea la drum cu interiorul la o temperatura convenabila, prestabilita in miezul verii, este un alt motiv serios de a te bucura de un automobil eletric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.