REPORTAJ – capitala auto americana in plina tranzitie spre “Electric Motor City”

Detroit este capitala industriei auto americane de peste 100 de ani. Denumita de localnici „Motor City”, zona metropolitana este resedinta sediilor mondiale ale celor trei mari producatori americani General Motors, Ford si Chrysler, dar si a numerosilor „transplanti”, cum sunt denumite firmele straine atrase de dimensiunile uriase ale pietii auto americane, reprezentand in medie peste 17 milioane de automobile noi vandute anual.

Intr-un circuit de nici trei ore in zona metropolitana Detroit, pot fi vizitate sediile celor trei mari producatori americani (GM, Ford si Chrysler) si cel putin patru firme globale majore (VW, Toyota, Nissan si Hyundai)

Toyota in Ann Arbor, Hyundai Kia in Ypsilanti, Nissan in Farmington, Volkswagen in Auburn Hills sunt doar cateva nume celebre, care isi deruleaza activitatile comerciale, de marketing, dar si cercetare proiectare in zona metropolitana.

Sute de furnizori directi, intr-un numar tot mai mare veniti din China, denumiti „tier 1” si mii de subfurnizori (tier 2, 3 etc), pentru orice este nevoie pentru proiectarea, testarea si asamblarea unui automobil, isi au sediul, centrele de proiectare, laboratoarele si pistele de incercari, tot in aceasta zona industriala, fara egal in lume.

In tranzitia de la producatori de automobile spre cea de furnizori de mobilitate, „cei trei mari” trec prin momente tensionate, decizii riscante si investitii uriase, chiar si pentru firme a caror profit trimestrial se numara in miliarde de dolari.

Echipa de la General Motors are amintiri vii despre prima incercare de lansare in productie a unui automobil de serie electric EV 1 intre 1996 si 1999.

Cei de la Ford au inca un gust amar dupa experienta nereusita cu achizitia firmei de mini automobile electrice de oras norvegiene Th!nk.

La Chrysler, casnicia nefericita cu un partener german, Daimler, nu a fost o piedica pentru alta cu unul italian, Fiat, iar acuma este in cautarea unei aliante in Franta, dupa o propunere directa de contopire 50/50 cu Renault, din care se pare au uitat sa ia in calcul influenta partenerilor japonezi, Nissan si Mitsubishi.

Evenimente recente arata ca politica din culise si negocierele secrete nu se rezuma doar la FCA (Fiat Chrysler Automobile), din moment ce Ford este pe drumul unei aliante cu Volkswagen.

Motivele acestor achizitii, alipiri si aliante este costul imens al tranzitiei de la forma clasica de producator auto, la ceea este definit tot mai des ca furnizor de mobilitate a viitorului, cea electrica, autonoma si conectata.

In posibila colaborare Ford – VW, firma Ford este mai avansata in domeniul autonomiei, iar VW in cel al tractiunii electrice. GM a reusit sa atraga o investitie de 2.5 miliarde dolari, pentru divizia de automobile autonome Cruise, de la Soft Bank (Japonia), dar si scena startup-urilor este efervescenta.

Chiar daca toata atentia legata de automobile electrice este absorbita de Tesla in California, dupa aproape zece ani de tacere de la infiintare, firma Rivian a venit cu o surpriza majora in primavara, la salonul auto din Los Angeles. Lansand primul pickup electric si un SUV bazat pe aceasi platforma, Rivian a reusit sa atraga atat atentia, cat si capitalul necesar lansarii in productie a celor doua protoptipuri. Mai intai Amazon a contribuit cu 700 milioane USD, apoi Ford cu 500 de milioane USD, dupa ce negocierile cu GM au esuat.

Fosta gara din Detroit este in curs de reamenajare pentru a deveni centrul Ford de proiectare pentru mobilitatea viitorului

Anul trecut, fosta gara din Detroit, o cladire parasita de zeci de ani, a fost cumparata de Ford pentru a fi transformata in centrul de proiectare pentru automobile electrice si autonome. Chiar daca pare a fi doar un gest simbolic, care indica cum noua industrie incearca sa se reinvestenze, dar sa utilizeze experienta de peste 100 de ani, Detroit va fi cat de curand in cautarea unui nume nou … „Electric Motor City” ?

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.