Introducere
Cosmin a început colaborarea la proiectul Electromobilitate în 18 ianuarie 2021 cu un VW ID.3 1st edition. După un an și nouă luni a renunțat la ID.3, dar nu și la colaborarea la proiect, fiind un membru activ al comunității.
La începutul lunii octombrie, Cosmin a revenit la raportările săptămânale tot cu un ID.3 nou, pe care îl compară atât cu primul exemplar electric, cât și cu alte modele VW echipate cu motor termic pe care le-a utilizat.

Din nou la drum cu ID.3
Traseele de săptămâna aceasta au fost:
– In timpul săptămânii prin oraș – circa 190 km
– Sâmbătă Buc – Piatra Arsă – Padina – București, circa 300 km
– Duminică: București – Rm. Vâlcea – București, circa 360 km
Deoarece sâmbătă am ajuns acasă seara târziu, duminică am plecat cu 80% la drumul de 360 km dus-întors. Am simțit o limitare faţă de vremurile bune în care încărcam de la 20% la 80% în 3 ore acasă cu 11 kW.
La Rm. Vâlcea aveam de gând să încarc 15-20 de minute la EnelX de la Shopping City, cât am intrat la un magazin și o farmacie.
Dar stația EnelX era ocupată de o altă mașină aflată în tranzit, iar stația Renovațio era defectă; așa că am mufat pe type 2 la EnelX. Fiind cu unul din copii am stat de fapt o oră, iar asta a dus bateria de la 31% la 51%.
Puteam ajunge înapoi fără altă pauză de încărcare, dar la limită, așa că am ales să opresc încă 12 minute la EnelX de la Petrom Cățeasca pe A1, acesta fiind singurul timp în care am stat după mașină.

Încărcarea ar trebui să poată fi făcută și de un copil de 3 ani, dar aplicațiile și stațiile încă mai complică lucrurile și poate deveni supărătoare experiența. Am pierdut vreo două minute pe lângă stația lentă pentru că părea funcțională, dar nu reușeam să o pornesc din aplicație, am rezolvat prin mutare la stația de lângă. First world problems.
Toate limitările de mai sus m-au costat 14 minute și vreo 20 RON extra.
Alte evenimente:
- Stația mobilă NRGKick pe care o foloseam pe post de stație permanentă acasă și cu care pot încărca cu aprox. 5 kW pe branșamentul de la locuința actuală s-a defectat, iar acum folosesc stația standard mai lentă cu care vine mașina (2 kW). Este în afara garanției, dar am vorbit cu producătorul din Austria să o trimit să o inspecteze și să vedem dacă merită reparată. Era mai simplu și rapid să cumpăr alta nouă mai ieftină, produsă în Asia. Până acum „made în EU” nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, dar măcar experiența de relații cu clienții a fost bună și încerc așa.
- Cu viteza de130 km/h și căldura pe 25 de grade în timp ce afara erau 7-9 grade C, consumul pe autostradă a fost 22 kWh/100Km.
- Căldura dată de ID.3 este inferioară celei din mașinile termice. E drept că nu mai este ditai soba ineficient de fierbinte sub capotă, iar duminică am plecat de acasă ziua în pantaloni scurți și tricou; dar eram cu un copil în mașină, iar seara pe răcoare dacă nu puneam clima pe 25 grade nu simțeam căldura cum trebuie. În mașinile pe benzină foarte rar am setat temperatura mai sus de 22 grade pentru același confort termic.