Într-un context internațional marcat de conflicte, dobânzi ridicate și semnale economice îngrijorătoare, mobilitatea electrică a devenit ținta unor articole ce prevestesc, din nou, că… ”moda a trecut”.
Ca proprietari de automobile electrice, am pus la dispoziția celor interesați informații săptămânale colectate pe un traseu total ce depășește 2.5 milioane kilometri, parcurși în majoritate în România. Pe baza acestei experiențe colective, rămânem la opinia că tranziția transportului rutier de la carburanți la energie electrică se derulează chiar sub privirile noastre. În paralel, este o altă transformare radicală, cea din domeniul producției de energie, unde sursele de energie regenerabilă înlocuiesc treptat capacități tot mai mari a celor bazate pe combustibili fosili.
Potențiale crize economice vor afecta în egală măsură producția de autovehicule, indiferent de motorizare, iar conflictele internaționale pot întrerupe temporar lanțul de aprovizionare cu materii prime și piese, la fel cum s-a întâmplat în perioada de lock down la începutul pandemiei Covid sau cu conflictul din țara vecină.
Firmele cu un grad mare de integrare a producției de piese vor trece mai ușor peste aceste obstacole, așa cum au demonstrat BYD și Tesla în ultimii ani, în timp ce altele vor fi afectate într-o mai mare măsură.
Bâlbâielile politice și legislația rezultată din influența grupurilor de lobby, pentru una sau alta dintre industriile care au mult de pierdut de pe urma tranziției, vor continua fără îndoială, denaturând echilibrul dintre cerere și ofertă.
Dar în final, ca utilizatori actuali de ”electrice”, ”electro-casnice cu roți” sau oricum doriți să le denumiți, nu avem îndoieli că tracțiunea electrică va domina mai întâi înmatriculările de automobile noi, apoi parcul auto mondial, fiindcă îndeplinește nevoi personale fundamentale, cum sunt aerul curat și cerul albastru. Este probabil mai greu de imaginat, dar locuitorii unor mari aglomerații urbane din Asia, nu au mai vazut cerul albastru decât în vacanțe, departe de tumultul ”orașelor” cu peste 20 milioane de locuitori.
In plus, ca specie, atunci când vremurile devin mai grele, vom fi obligați să adoptăm cele mai eficiente și economice metode de deplasare și să eliminăm risipa actuală, pas cu pas.
Fiindcă în prezent Tesla produce unele dintre cele mai eficiente modele disponibile pe plan global, să aruncăm o privire la relatările colegilor ce se deplasează zilnic cu Model 3 LR, în trei țări cu condiții meteo diferite.
Consumul mediu săptămânal Model 3 LR
George – Dual Motor, Ineu
- 324 km efectuați 100% în Oradea, în ore de vârf dimineața ora 07:30, după amiaza orele 16 și seara orele 20 (am fost la un curs în Oradea)
- consum mediu 13.2 kWh/100km
- fără probleme în continuare
- fără costuri cu încărcarea, am plecat de acasă cu 100% și am ajuns duminica trecută cu 87% în Oradea
Răzvan – Dual Motor, Karstula (Finlanda)
In săptămâna 43:
- am mers 530 Km,
- am încărcat 149 kWh, în patru reprize (vezi imaginile de mai jos pentru detalii)
- consum total 106 kWh,
- consum mediu 20 kWh/100Km
Monica și Dan – LR rwd, Motor City (Michigan)
Era să încep cu venirea frigului în Michigan, cu dimineți ce coboară spre 0o C și primii fulgi rătăciți de zăpadă, dar când am vazut ecranul lui Răzvan cu – 4o C în Finlanda, mi-am zis… mai bine tac.
Cu toate acestea bordul indică 814 km parcurși cu un consum mediu de 14.9 kWh/100km, în proporție de peste 90% pe autostradă, cu două sau trei persoane și fără bagaje la bord. Temperaturile au oscilat intre 0o dimineata și 16o C la prânz.
Halloween la Greenfield Village, Dearborn, Michigan
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.