Continuam cu o noua invitatie la drive test destinata cadrelor universitare prin intermediul proiectului initiat de 24auto.ro
In acest sens, ii dam cuvantul dl.-ului conf. dr. ing. Paul Dan Oprisa Stanescu (care a testat si Hyundai-ul nostru).
Dar.. de aceasta data se afla la volanul faimoasei masini Tesla Model 3: long range, tractiune spate!
Drive Test-ul
„La sfarsitul lunii februarie 2019 am avut ocazia sa fac un nou drive test cu un autoturism electric. De data asta a fost o Tesla Model 3, varianta Long Range. Acesta este un automobil din clasa D, sau, in clasificarea britanica, un automobil familial mare. Are o lungime de aproape 4,7 m si o greutate de aproape 1,7 tone. Drive testul a constat într-un drum prin Timisoara, din Piata Iuliu Maniu pana la mallul din sudul orasului si inapoi, cam 4 km. Nu s-a depasit viteza legala. S-a testat acceleratia, franarea si confortul masinii.
Prima surpriza a fost lipsa tabloului de bord. Acesta este inlocuit cu un display cu diagonala de 15 toli, plasat in dreapta volanului. Desigur ca pentru un sofer ca mine, obisnuit sa priveasca des tabloul de bord, mutarea privirii pe display a fost neobisnuita. Insa am inteles repede ca acesta nu trebuie privit prea mult, pe el apar doar informatiile semnificative la un moment dat.
Condusul
Conducerea se aseamana cu cea a avioanelor: aparitia unui eveniment este semnalata sonor de un „master warning” printr-un beep scurt, iar displayul afiseaza doar informatia legata de acel eveniment. De exemplu mi s-a semnalat ca pasagerul nu avea legata centura de siguranta, iar la parcare am fost anuntat de distanta laterala pana la masina alaturata (era de 76 cm — ok).
La mersul cu spatele displayul prezinta vederea spre spatele masinii. In trafic, informatia principala afisata este curba de putere absorbita din baterie, aspect important, care trebuie avut in vedere de sofer deoarece el informeaza asupra restului de autonomie de care dispune masina.
Autonomia
Autonomia este destul de mare. In medie (dar depinde mult de rezistenta la rulare — nu e acelasi lucru sa se circule cu viteza pe autostrada, sau cu viteza mai mica pe o sosea nationala, sau prin zapada, sau la circulatia in oras, unde o buna parte din energie se pierde la franari) aceasta este de 400 km, dupa care este nevoie de incarcare.
Timpul de Incarcare
Timpul de incarcare depinde de puterea sursei. O sursa de 50 kW poate incarca complet bateriile intr-o ora si jumatate, dar o sursa de 3,7 kW (bransamentul normal la o casa) necesita proporțional mai mult timp. Bransamentul maxim posibil în Romania (trifazat, 32 A/faza) suporta o sursa de 22 kW, care incarca bateria complet cam în 3,5 ore.
Acceleratia
Partea frumoasa este acceleratia. Daca pleci primul de la stop si „apesi ciuperca” urmatorul ramane in urma cu sute de metri. Varianta testata, Long Range cu tractiune (doar) pe spate, insa motorul dezvolta 200 CP, cu un cuplu corespunzator, iar cutie de viteze, care sa trebuiasca schimbate, nu are, astfel ca masina, cu toata greutatea ei, poate ajunge de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde. Viteza maxima este peste 200 km/h, pe care, cum am spus la inceput, n-am testat-o.
Pretul
Pretul de aproximativ 50000 euro (in functie de dotari) este acceptabil pentru cei care doresc un confort de tip „executive” si o buna parte din el se amortizeaza prin costul mai redus (cam 40 %) al curentului electric fata de costul benzinei echivalente. V-o recomand.
conf. dr. ing. Paul Dan Oprisa Stanescu
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.