In contextul veștilor bune despre creșterea înmatriculărilor pentru vehicule 100% electrice din România în luna iunie și prima jumătate a anului 2023, să aruncăm o privire mai atentă la ID.3 și Megane, două modele aparținând altor generații, care se succed cu rapiditate în domeniul mobilității electrice.
Parcul auto electric a crescut la aproape 33.000 automobile și furgonete 100% electrice cu ajutorul rezultatelor bune din 2023.
Așa cum scria Tudor (IONIQ 5, Timișoara), înmatriculările din primele șase luni ale acestui an au depășit totalul celor din 2021 și reprezintă 60% din cele de anul trecut.
Cu livrări demarate în 2020, ID.3 este în prezent mai numeros pe șoselele din România, dar Megane vine tare din urmă, cu 76% din înmatriculările totale făcute în primele șase luni din 2023.
Total România | Total 2023 | Iunie 2023 | |
VW ID.3 | 1015 | 189 | 75 |
Reanult Megane | 633 | 483 | 94 |
ID.3 și Volkswagen în Europa de vest
Dacă aruncăm o privire dincolo de granițe, spre principalele piețe auto europene, pe baza statisticilor publicate de EU EVs, imaginea este mai nuanțată.
ID.3 se menține în Top 5 al clasamentului BEV european din primele șase luni, cu livrări mai bune decât cele de anul trecut, atingând înmatriculările din 2021, cel mai bun an de la lansarea cu peripeții din 2020.
VW fiind, alături de Tesla, singura marcă cu productie în Europa, capabilă să livreze peste 150.000 BEV pe an în momentul de față, are un impact major asupra progresului electrificării transportului rutier individual.
Comparativ cu Hyundai și Renault, ale căror modele 100% electrice sunt monitorizate și comparate în cadrul proiectului Electromobilitate, VW este mai bine poziționat pe piața vest europeană.
Echipa ID.3 după doi ani și jumătate
Cu un număr mai mic de participanți decât în primii ani de livrare, echipa ID.3 din cadrul proiectului nostru reflectă într-un fel calea neclară pe care alunecă grupul VW după debarcarea lui Herbert Diess de la conducere.
Statistica consumului maxim și minim săptămânal, comunicat de participanți pe parcursul a 130 de raportări, ne oferă o imagine a variației autonomiei atât în funcție de anotimp, dar și de participanții la proiect. Astfel observăm cum valorile diferă semnificativ de valorile punctuale obținute individual pe trasee și condiții ideale sau dimpotrivă, total ostile (ger, caniculă, vânt din față, diferență de altitudine, etc), acoperind un domeniu foarte larg de valori.
Datele Echipei
Săptămâna trecută, colegii aparținând echipei au adunat un total de 1346km, consumând în medie 12,4 kWh/100km.
Călin – ID.3, Cluj
- Distanța parcursă: 479 km
- 360 km extraurban
- 119 km în oraș
- Consum mediu: 12,5 kWh/100km
- Încărcări: 71,64 kWh
- 4,54 kWh contracost – 3,08 ron
- Km totali: 23.785
Am făcut două drumuri până la bunici săptămâna aceasta (90 km/sens) cu un pasager de fiecare dată. Ceea ce vreau să evidențiez este impactul temperaturii exterioare, al stilului de condus și elevației în vederea obținerii unui consum cât mai mic.
Călătoria 1 – primul rând e sensul dinspre Cluj (punctul 1 din graficul cu elevația) către destinație (punctul 2 din graficul cu elevația)
Călătoria 2 – primul rând e sensul dinspre Cluj (punctul 1 din graficul cu elevația) către destinație (punctul 2 din graficul cu elevația)
Am făcut poze doar pentru Călătoria 2. Revin cu povestioare despre pățanii săptămâna următoare.
Alex – ID.3, Bucuresti
- Distanta parcursa: 150 km
- Consum mediu: 13,5 kWh/100km
Săptămâna aceasta VW a avut o problemă cu serverele, iar mașinile noastre au reacționat atipic, ținând calculatoarele pornite, au resetat praguri de încărcare, iar în unele cazuri utilizatorii primeau informații false cum că mașina a început încărcarea, mașina nefiind conectată la încărcat.
Din aceasta eroare, eu fiind la părinții soției și mă mai plimbam pe lângă mașină auzeam cum releele bateriei se tot acționează și decuplează la intervale de 5min.
Drept urmare am pierdut 3% SoC din acest ”joc”.
Din fericire, situația a fost remediată, dar dacă mă întrebați… eu nu cred povestea cu un server căzut, pentru că servere căzute au mai fost în trecut, iar tot ce se întâmpla era să nu mai poți comunica cu mașina de la distanță.
Eu aș da vina pe un bug sau un atac cibernetic. Dar genul asta de informații nu cred că le vom afla vreodată.
Altfel, încărcând la 10A și cu o tensiune mică de sub 190V, încărcarea continuă fără întrerupere, dar se aplica o limitare de cca 10%, din cei 10A mai încarcă cu 9A.
Marcel – Megane E-Tech, Deva
- Distanța parcursă: 717 km
- Consum mediu: 12,2 kWh/100km
- Costuri energie: 5,05 ron
Intre timp, Megane-ul a intrat în service, revin cu mai multe detalii după soluționare.
Marcel – ID.3, Cluj
Pentru săptămâna trecută mașina a fost în service, fără parcurs.