
Până acum am scris mai mult despre părțile pozitive ale deținerii și conducerii unei Tesla Model Y. Dar nu din cauza vreunui interes obscur, ci doar datorită balanței net pozitive între plusuri și minusuri. Dar există și minusuri…
Servisarea
O să încep cu cel mai mare dintre toate (în viziunea mea), posibilitățile restrânse de servisare. Să nu ne amăgim cu ideea că sunt EV-uri și nu au nevoie de intreținere periodică (schimb ulei, filtre, curele, bujii, etc.) pentru că nu este adevărat. Nu există mașină perfectă – fără defecțiuni – și nici șoferi perfecți – fără greșeli. Să nu mai zic de infrastructura rutieră din țara noastră. Deci inevitabil mai devreme sau mai târziu toți vom ajunge la un service.
Teoretic există service oficial Tesla în București, dar practic nu prea, cel puțin momentan. De ce zic asta? Pentru că cel existent are dimensiunea și capacitatea unui mic service de cartier, nu a unui centru major ce ar trebui să poată deservi o țară în care există la acest moment peste 3.000 de mașini Tesla. Pe baza informațiilor din RO e-mobility index, parcul Tesla înmatriculat în România la finalul lunii iunie era:
- 1699 Model 3
- 981 Model Y
- 307 Model S
- și mai puțin de 100 Model X
Plus cele din Bulgaria, unde nu există niciun service oficial.
Dacă aveți nevoie să ajungeți la service la București trebuie să vă înarmați cu foarte multă răbdare, perioada de așteptare fiind de aproximativ trei luni!
Pe cei din vestul țării… să știți că vă invidiez, având posibilitatea de a ajunge ușor la Budapesta, unde așteptarea durează doar câteva zile. Am ajuns acolo pentru înlocuirea unui rulment la roată, care a cedat după doar 30.000 km!
Un alt aspect important de menționat este că nu vă puteți programa din aplicație pentru reparațiile decontate de asigurări. Pentru acestea va trebui să apelați la Dab Auto Serv de pe Calea Luncii. Partea pozitivă a acestui aspect este disponibilitatea superioară datorată dimensiunii, partea negativă este că orice piesă comandată ajunge în 2-3 săptămâni.
Defectele de fabricație
Deși în ultimii ani calitatea de fabricație Tesla a crescut foarte mult, la acest capitol încă mai există mici probleme. Unele exemplare mai prezintă îmbinări inexacte, la mine fiind vizibilă la farul stânga.
Atât mașina mea cât și cea a lui Ovidiu (B) au făcut parte dintr-un lot ce a necesitat înlocuirea pompei de căldură. În ambele cazuri reparația a fost făcută înainte de a ceda componenta.
Ovidiu a mai reclamat o problemă cu frânele spate de pe varianta Performance, zgomotoase în timpul acționării. Am sesizat și eu acest aspect, dar folosindu-le foarte rar nu pot spune că este ceva foarte deranjant. Dar depinde de modul de folosire al mașinii, dacă aș fi condus în traficul imprevizibil din București aș fi folosit mai mult pedala de frână și probabil ar fi fost mai deranjant. Cauza este dimensiunea greșită a plăcuței și din păcate nu există încă o rezolvare.
Aș menționa și parbrizul, despre care foarte multă lume se plânge că ar fi slab calitativ. Păstrați distanța față de mașina din față pentru a reduce șansele unor posibile inconveniente. Eu am avut și acest ghinion și urmează a fi înlocuit săptămâna viitoare. Dacă nu aveți o poliță CASCO costul înlocuirii se ridică la aproximativ 5.000 de lei.
Lipsa senzorilor ultrasonici și a radarului
Deși Elon susținea cu mare tărie că erau inutili – ba mai mult, chiar că încurcau – nu a fost prea sincer cu clienții. Tesla Vision, funcția ce ar trebui să ofere asistență de parcare este total inutilă. Aș îndrăzni să zic că ar fi fost mai sigur să nu fi fost implementată. Nu-i acordați prea multă încrederea că s-ar putea sâ vă treziți cu o surpriză neplăcută.
Am testat funcția ocazional în curte, după update-uri. Am folosit pubele goale de gunoi și de fiecare dată mașina indica o distanță de 60-80 de cm, deși eu le atingeam.
Limitările camerelor video sunt vizibile și pentru Autopilot sau ACC (adaptive cruise control), prin infamele “phantom brake”. Incredibil de enervante și chiar periculoase, personal pățind să frâneze după ce am revenit pe bandă în urma unei depășirii.
Comunicarea cu Tesla
Este foarte greoaie, echipa fiind clar subdimensionată. Dacă aveți o problemă tehnică și apelați la numărul de asistență veți vorbi mai repede cu un reprezentant. Dar nu există o comunicare internă între echipele Tesla și posibil ca unul să vă trimită la service, în timp ce cei de la service să vă trimită acasă. Am pățit-o și pe asta.
Dacă vreți să vorbiți cu echipa de vânzări și nu puteți merge personal, atunci nu știu ce sfat să vă dau. Multă perseverență și poate veți reuși să vorbiți cu cineva.
Atenție la jante!
Dacă vă gândiți să achiziționați jantele de 21” de pe varianta Performance, trebuie să aveți mare atenție la drum. Sunt foarte ușor de îndoit, datorită balonului foarte mic. În 7 luni și 33.000km am reușit să le îndoi de șase ori și chiar de a strica una iremediabil. Încă aștept să ajungă înlocuitoarea, cel mai probabil săptămâna viitoare. Îndreptările efectuate până acum m-au costat aproximativ 3.000 de lei.
În ciuda a tot ceea ce am scris mai sus încă sunt foarte mulțumit de alegerea făcută.
Ca de obicei vă aștept în secțiunea de comentarii cu experiențele voastre.
Drumuri bune!

Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.