Cu Rivian R1T la Cedar Point, Ohio

Introducere

Rivian nu apare deocamdată în clasamentele înmatriculărilor europene, deși presa a relatat livrarea unor furgonete 100% electrice denumite EDV – Electric Delivery Vehicle pentru Amazon în Europa. Cu ajutorul lui Florin vom informa periodic pe cei interesați despre experiențele acumulate la volanul primului pickup electric de pe piața nord americană.

Faptul că nu Ford, GM sau Dodge, adică marii producători a milioane de pickup-uri anual, au fost primii care să lanseze o variantă electrică nu este întâmplătoare. Procesele greoaie de decizie, dar mai ales bătăliile interne duse de cei ce au de pierdut din electrificare, au întârziat lansarea pe piață a celor mai bine vândute vehicule din SUA. Sute de șefi și șefuleți responsabili de motoare, cutii de viteze, sisteme de alimentare și evacuare, etc, pe scurt o armată de oameni bine plătiți în prezent, care își vor pierde ”împărățiile” personale din cadrul concernelor auto, nu uită să sublinieze, cu fiecare ocazie, riscurile legate de electrificare, fără a oferi o soluție alternativă la calitatea aerului pe care îl respirăm cu toții.

Odată cu lansarea variantei ceva mai ”accesibile” ca preț, dual-motor AWD, pornind de la 73.000 USD, Rivian încearcă să se adreseze unui segment mai larg de cumpărători, dornici de performanțe ridicate și spațiu de transport cu totul remarcabil.

După primele șase luni din 2023, lista modelelor produse de startup-uri americane și înmatriculate în Europa este extrem de limitată (Lucid Air și Fisker Ocean), comparativ cu cele importate din China de NIO, X-peng, Li Auto, Seres, Skywell, Aiways, etc.

Să nu uităm însă, că în urmă cu zece ani și Tesla era mai degrabă o curiozitate pe bătrânul continent, jurnaliștii germani grăbindu-se să caracterizeze Model S ca fiind ”Autobahnuntauglich” (inadecvat pentru Autobahn). Cu ușurință cameleonică, după ce Modul Y made in Germany a devenit cel mai bine vândut automobil în Europa, indiferent de motorizare, laudele, întrerupte de câte o împunsătură la adresa calității, nu mai prididesc.

Chiar dacă este puțin probabil ca Rivian să reușească să repete succesul la dimensiunea Tesla în Europa în următorii zece ani, meritele acestui startup, cu o echipă extrem de talentată și o viziune clară, rămân cele legate de deschiderea celui mai mare segment auto din Amercia de Nord, pickup-urile, electrificării.

Având prin Florin unul din primii 1000 de proprietari de Rivian R1T prezent pe blog, să vedem ce experiențe a mai acumulat la volan.

Cu Rivian R1T la Cedar Point

După excursia canadiană, perturbată de ploaie si vijelie, trebuia să revenim in parcul de distracții de la Cedar Point (Ohio), unde aveam deja biletele cumpărate, dar vremea a fost neprietenoasă cu noi la momentul respectiv.

Asa că am profitat că “șeriful”(aka. soția) a avut liber de la munca și l-am “împrumutat” pe nepotu’ cel mare și am făcut o mică escapadă de peste 1100 km pe ruta:
– Indianapolis – Toledo – Sandusky(Cedar Point) – Novi – Forth Wayne(IN) – Indianapolis.


Ne-am pornit la drum duminică (18 iulie), în ideea de a fi luni dimineața, la prima oră, în parcul de distracții, pentru a prinde cât mai liber posibil.

Am plecat de acasă cu SOC de 100% în modul “all purpose” și am făcut prima încărcare pe autostrada I-80 (Ohio toll road), la ieșirea din Toledo, unde erau stații de încărcare rapidă Electrify America (EA).

Am ajuns după-amiază la cazare (același hotel unde m-am întâlnit cu Dan pentru primul test drive cu Rivian R1T) și am petrecut ceva timp cu juniorul jucând una-alta la dotările din hotel (mini-fotbal, “air hockey, etc.)

Luni dimineața ne-am prezentat “la datorie” și spre plăcuta noastră surpriză nu am avut parte de aglomerație. Așa că am luat la rând ce am crezut de cuviință că ni se potrivește… adică juniorului și mie , că “șeriful” a stat pe tușă.

Ce-a ieșit? Dacă prima dată nu-l puteam convinge pe nepot să ne urcăm în tulumbele respective… după vreo 4-5 ore nu-l mai puteam scoate din parc!!!

Ce-a fost între vă las să vă imaginați singuri! Cu siguranță ne vom întoarce cât mai curând posibil.

După amiază ne-am pornit spre Novi (Michigan) pentru a ne întâlni cu Dan și soția, ceea ce s-a și întâmplat la ora 19:00. Am profitat de întâlnire și am luat cina împreună, prilej de a ne povesti una-alta. A fost o după-amiază foarte faină și relaxantă!

Trebuie să precizez că după ce ne-am cazat la hotel, am fost la o stație EA și am încărcat până la 80%, dar după cină am mai făcut un “top up” până la 98%, având experiența canadiană la îndemână și anume am încărcat în zona respectivă (Ypsilanti) la 99% și am condus până acasă, unde am ajuns cu 14% atunci.

De data asta, ca să fiu sigur, am schimbat setarea mașinii la drumul de întors și am folosit modul “conserve”. Nu am facut economie la AC sau altceva pe tot parcursul drumului.
Iată că am încheiat sezonul de excursii lungi pe anul 2023 cu Rivianu’…

Sperăm ca anul viitor o să fie cel puțin 2-3 excursii pe trasee noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.