Jeep Avenger – un fel de Opel Mokka?

Pentru toți cei ce caută mașina ideală nevoilor personale în 2023, alegerea pornește de multe ori de la bugetul disponibil și oferta de modele noi sau second hand pe piața locală.

Pe lângă acoladele din presa europeană, care i-a decernat titlul Mașina Anului 2023, Jeep Avenger are în prezent și un preț, probabil stabilit înainte de ieftinirea gamei S3XY Tesla din 13 ianuarie și a valului declanșat în lumea auto de acțiunea fără precedent ca amploare.

Sursa: EVdatabase

Să presupunem că designul atractiv, cu mult mai convingător decât afirmațiile din comunicatele de presă despre capabilitățile de teren, vă atrag și doriți să faceți o comparație cu alte modele din familia Stellantis, pe a cărei tehnologie se bazează primul model 100% electric ce poartă marca Jeep.

Pe baza informațiilor culese din EVdatabase veți afla din tabelul alăturat că noul Avenger este, după dimensiuni, un Opel Mokka deghizat. Fiindcă Mokka este prea rar întâlnit în România, am introdus în comparație un alt model, mult mai bine cunoscut: Renault ZOE. Chiar dacă stilul caroseriei este total diferit, dimensiunile sunt extrem de apropiate. In plus, este listat la un preț foarte apropiat (EVdatabase: 37.840 EURO), pe cea mai mare piață europeană, Germania.

Nu vom intra într-o comparație amănunțită a dotărilor și echipamentelor suplimentare, care afectează substanțial prețul de listă, fiecare client adăugând opțiuni după necesități și preferințe.

Ce veți cumpăra odată cu titlu de mașină a anului 2023?

Pentru un preț apropiat de ZOE veți primi o mașină cu:

 • 3 mm mai scurtă (nesemnificativ)
 • 11 mm mai îngustă (bună pentru parcări în oraș)
 • 34 mm mai scundă (întrebări despre garda la sol și ușurința accesului rămân deschise până la primul test drive)
 • ampatament mai mic cu 26 mm (va lipsi la spațiul interior, sacrificați fiind pasagerii din spate)
 • 34 kg mai grea
 • portbagaj mai mare cu 17 litri (+5%)

Echiparea cu un motor mai puternic cu 15% și cuplu mai mare cu 10% promit o accelerație mai bună, dar performanțele dinamice și aerodinamica vin cu un consum mai mare, ceea ce rezultă într-o autonomie mai mică.

Fiecare va decide în final dacă Jeep Avenger este de preferat unui Opel Mocca sau unui Renault ZOE (poate pentru puterea mai mare de încărcare CCS?), dar până la proba de drum rămânem sceptici că ar fi o mașină de teren, așa cum afirmă materialul de prezentare publicat de Stellantis:

Avenger has been specifically designed to make it the ideal travel companion in urban and off-road driving.

Comunicat de presa Stellantis

Ne bucurăm că Avenger, primul Jeep 100% electric bazat pe platforma mixtă Stellantis, a fost totodată primul model purtând marca Jeep care a câștigat titlul Mașina a Anului 2023 în Europa, în istoria de 60 ani a competiției, prin voturile exprimate de 57 jurnaliști din 22 țări.

Proiectat și produs în Europa, Avenger nu va trece oficial oceanul și nu se bucură de simpatia colegilor americani, pentru care brandul Jeep reprezintă prin excelență, tradiție și tehnologie un vehicul 4×4 destinat pentru off-road, așa cum a definit Jeep segmentul de la naștere.

2 Responses

 1. Ionut spune:

  O mica observatie referitor la ideea de Mokka deghizat: specificatiile pentru baterie, motor si putere nu sunt similare cu modelul Mokka actual ci mai degraba cu viitoarele electrice Stellantis e-308 si e-308 SW (+5,8KWH pentru baterie si + 15KW la capitolul putere livrata). Pentru garda la sol am gasit undeva o valoare de 20cm pentru Avenger, ceva mai mult decat cei 16.4cm de la Opel Mokka.

 2. Dan Boboescu spune:

  Mulțumim pentru informație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.