Echipa ZOE în așteptarea schimbării de generație EV la Renault

Despre Zoe vom discuta încă foarte mulți ani, chiar dacă Renault a anunțat recent accelerarea electrificării și schimbarea de generație, viitoarele modele bazându-se pe o platformă comună, dedicată modelelor electrice produse de alianța RNM – Renault-Nissan-Mitsubishi.

Motivul longevității electromobilistice pentru Zoe este durata lungă de producție a mai multor generații și succesul din Europa, unde îndrăgitul model poate fi achiziționat la prețuri rezonabile pe piața second hand.

Informațiile despre Zoe, primite săptămânal de la proprietarii implicați în proiectul Electromobilitate, sunt în marea lor majoritate pozitive, cu câteva atenționări la softul cu toane, care mai anulează din când în când consumul, așa cum semnalează Darius.

Bilanțul lunii iulie

** Valorile de consum și parcurs comunicate de Darius sunt parțiale, din cauza resetării informațiilor de la bord

Consumul mediu obținut de cei cinci proprietari de Zoe, după aproximativ 11.208 km parcurși în luna iulie, este 14.2 kWh/100 km, o valoarea foarte apropiată de cea indicată de EVdatabase pentru climat temperat (14.6 kWh/100 km).

Urmărim cu interes eficiența recuperarii de energie a acestui model, în funcție de anotimp, ce poate fi citită cel mai bine comparând rezultatele colegilor navetiști Radu – la câmpie, între Ploiești și București și Ciprian – pe un traseu cu diferențe considerabile de altitudine, între Suceava și Gura Humorului. În rezultatul lunii iulie are cu siguranță un rol de jucat și temperatura exterioară, mai mare în sudul țării în această perioadă.

Despre călătoriile mai lungi în țară și prima excursie cu Zoe în Grecia pentru Andra și Darius, aflați mai jos direct de la proprietari.

Radu – Ploiești

Parcurs ultima săptămână:  881 km
Viteza medie:  55.2 km/h
Consum mediu:  12.7 kWh/100 km
Costuri alimentare:  0 lei

Ambianța de vacanță a sosit, sunt în plin sejur transilvan, la Racoș, jud Brașov. Deși aproape de Brașov, am pășit puțin în ținutul secuilor și asta aduce ca întotdeauna locuri faine și mâncare bună.

Până aici, am alunecat sprinten și ușor cei 200 km de acasă, cu excepția trecerii destul de dificile (nimic nou…) a localității Bușteni, în rest drumul făcut după-amiaza a fost o încântare!

O altă surpriză plăcută a fost popasul (o cafea, o apa, o toaleta) pe centura Brașovului la o benzinărie din rețeaua SOCAR, elegantă curată și cu stație de încărcare pe 22 kW gratis.

Pentru luna iulie, TRONITY arată că am:
Parcurs: 3806 km/144 călătorii
Încărcat: 496 kWh/19 sesiuni
Utilizat:  514.8 kWh
Consumat în medie: 13.5 kWh/100 km

Marton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută, proaspăt întors din vacanță, am parcurs 28 km cu un consum de 15 kWh/100 km, cu viteza medie 30 km/h.

In luna iulie am parcurs 950 km, am incarcat 163 kWh, din care 135 kWh green sufficiency, cu ajutorul panourilor solare de pe casă.

Ciprian – Suceava

Zoița săptămâna trecută a mâncat asfaltul pe 709 km, cu un consum de 13.3 kWh/100 km și o viteză medie de 54km/h.

Șerban – Suceava

Darius – Timișoara

Săptămâna trecută ne-am întors din Thassos, Grecia. Dacă la dus drumul a fost super-lejer, nici nu l-am simțit, mai ales că am oprit peste noapte la Nis, la întoarcere ne-am gândit să venim dintr-o bucată.

Așa că am avut o „aventură” de aproximativ 22h. 🙂 O să revin cu povestea completă, probabil în 1-3 episoade, de îndată ce mă mai eliberez și reușesc să pun cap la cap informațiile, dar să montez și video-urile aventurii.

Din păcate, și la întoarcere Tronity a avut probleme, iar bordul la Zoe s-a resetat. Deci ia consumul de unde nu-i.

Am parcurs peste 1000 km săptămâna trecută, iar în 4 august 2021, am atins cifra de 20.000 km parcurși pe bord.


Mai sus datele de consum și kilometri parcurși în Thassos, doar pe insulă, unde nu prea mergi mai tare de 60-70 km/h, însă urci și cobori mult.

În altă ordine de idei, la final de lună plecăm iar în Grecia și deși îmi este puțin groază de drumul acesta, pentru că e mai lung, dar nu ne dăm bătuți și mergem tot cu Zoe. Însă tot mă gândesc și plănuiesc cum e mai bine să-l împărțim.

Concluzii în plină vară

După ce au stat în primul an în teritoriul cunoscut, proprietarii de Zoe se avântă tot mai departe, în călătorii de vacanță prin țară și străinătate. Cu o privire la economiile actuale și cu alta la viitoarele modele, mai spațioase, așteptarea următoarei generații de modele a început cu numărătoarea inversă.

Ce păcat că alianța RNM a ales să risipească spatiul de sub capotă cu noua platforma, la fel cum a procedat grupul VW cu MEB. Vocea utilizatorilor trebuie ascultată cu mai multă atenție, fiindcă frunk-ul a devenit locul preferat pentru prelungitoare, cabluri de încărcare și adaptoare specifice călătoriilor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.