După încă 78.049 km acumulați în luna iulie de flota noastră virtuală și monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate, a sosit timpul pentru căteva concluzii culese din sezonul de vară.
Deși este prima lună în care numărul participanților la proiect a scăzut, parcursul total a crescut cu 30% față de iunie, datorită călătoriilor mai lungi în țară și străinătate. Consumul mediu a crescut cu 3.4% odată cu utilizarea mai intensă a instalației de aer conditionat și a vitezelor mai mari de deplasare pe autostrăzi, în timpul călătoriilor lungi din țară, Grecia, Bulgaria și Ungaria.

Pe măsură ce ne-am luat rămas bun de la o nouă promoție de absolvenți ai proiectului Electromobilitate, alți proprietari și-au manifestat interesul de a participa la efortul colectiv de a comunica informații acumulate în viața de zi cu zi alături de un automobil electric.





Le mulțumim și pe aceasta cale lui Marius Toma – Câmpina (Buburuza – VW e-Up!), Attila Bereczki – Timișoara (Brotacul – Hyundai Kona) și Marius Boicu – București (Kia Niro) pentru contribuția la proiect!
Evenimente majore pentru mobilitatea electrică în luna iulie
Contribuția proiectului nostru la o mai bună înțelegere a modurilor variate de utilizare zilnică a unui automobil electric, cu tot ce ține de încărcare, cheltuieli și service, trebuie privită în contextul evenimentelor majore în derulare pe scena globală.
Efortul colectiv de reducere a emisiilor poluante s-a materializat pe cea mai mare piață auto mondială, China, în cote de vânzare pentru NEV- new energy vehicles. Europa a adoptat limite tot mai restrictive de emisii de CO2 care au forțat producătorii să acorde o mai mare atenție lansării de vehicule electrice și hibrizi. Săptămâna ce se încheie pare să fi aliniat și producătorii americani la declarațiile noii administrații de protecție a mediului și de măsuri pentru reducerea poluării provenite din transport.
De la intenții până la punerea în practică a oricăror decizii politice este întotdeauna un drum lung și întortocheat, care în cazul automobilelor electrice trece prin buzunarul clientului. Câtă vreme prețurile exagerate de achiziție sunt reduse cu subvenții și promisiunile de extindere a rețelelor de încărcare au devenit subiect de propagandă electorală, clienții ar trebui să se alinieze la lungile cozi de așteptare pentru modelul preferat?
Realitatea este însă mult mai nuanțată. Chiar și un susținător cu putere uriașă de a influența mobilitate electrică cum este Herbert Diess, CEO grup VW, pare surprins de aglomerația de la stațiile de încărcare, de lipsa facilităților minime pentru confortul călătorilor, de defecțiunile întâlnite pe drum, mai pe scurt de experiența proastă trăita într-o vacanță cu ID.3 spre Italia.
În lista de articole cu călătorii întreprinse în luna iulie de participanții la proiectul nostru veți găsi zeci de exemple, care dau naștere la ceea ce proprietarii altor mărci decât Tesla denumesc „charge anxiety”. Cu ajutorul rețelei SuperCharger, Tesla a dovedit că problema încărcării rapide și facile pentru client nu este una tehnică, ci doar de investiție și înțelegere a nevoilor electromobiliștilor.
O altă barieră psihologică este timpul de încărcare și autonomia. Recent, la cel de-al 11-lea episod comparativ Hibrid – Electric derulat cu Hyundai Kona, toate avantajele de reducere a emisiilor directe și cele financiare pentru alimentare și întreținere, sunt puse la îndoială (într-un comentariu din media socială) de timpul necesar încărcării.
Degeaba scriu actualii proprietari că încărcarea se derulează în mare parte noaptea sau în timpul programului de serviciu, iar la călătoriile mai lungi se sincronizează pe cât posibil cu nevoile de alimentare și odihnă ale pasagerilor. Confortul personal al celor câteva minute petrecute la pompa de carburant, comparativ cu zecile de minute cât eletrica stă agățată de stație, merită pentru unii continuarea practicii stabilite în urmă cu peste 100 de ani de emitere a gazelor de ardere în atmosferă.
Chiar dacă NIO dovedește cu schimbarea acumulatorilor că un automobil electric poate continua călătoria mai rapid decât un model echipat cu motor termic, scepticii vor găsi cusur și metodei de înlocuire a acumulatorilor, promovată în prezent pe scară largă doar în China.
Până unii se codesc și alții se opun, pornind de la actuala normă europeană de 95 g CO2 /km echipa noastră a evitat să emită direct cel puțin 95 g x 78.000 km = 7.4 tone CO2 în luna iulie. Discuțiile pro și contra vor mai continua pentru mult timp, dar peste un deceniu, condusul unui vehicul cu motor termic va părea la fel de antisocial ca și fumatul într-un spațiu închis aglomerat astăzi.
20 de articole despre experiențe cu automobile electrice la drum lung în luna iulie:
- VW ID.4 – Impactul caniculei asupra consumului
- Pe drumuri de munte cu VW ID.3
- Călătorie paralelă cu Kona hybrid și electric la morile de apă de la Rudăria
- Excursie de 2100 km cu Hyundai Kona – pentru prima oară în Grecia
- Călătorie electrică în nordul răcoros cu Tesla Model 3
- Aproape gata de drum spre Paris cu ID.4?
- Din nou cu mașina electrică în Peloponez
- După primul drum de la Suceava la Vama Veche: „tot o mașină electrică aș lua”
- Grupa mare în vacanță
- „Călătorie cu covorul fermecat” pe Transalpina și Transfăgărașan
- Concluzii după 3744 km parcurși între Timisoara și Vlăhița cu Brotacul (Kona)
- Călătorie în luna de miere cu ID.3
- 1000 km cu ID.4 pe Transalpina și Transfăgărășan
- FOTOREPORTAJ: cu Tesla Model 3 Dual Motor de la Arad la Mamaia și retur
- Hyundai Kona Highway – 8 luni, 50.557 km.
- Alături de Zoe prin oras, navetă zilnică sau… în Grecia!
- Cu Hyundai Kona de două ori în jurul pământului în 473 de zile
- Kona Electric vs. Hybrid – episodul 11
- Cu Hyundai Kona la Hungaroring
- ECO-vacanța părinților cu Zoe și trotineta electrică

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.